Hallitus vapauttaa turistien matkailua Suomeen, mutta yrittäjien mukaan se ei pelasta ”raskasta kesää” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Hallitus vapauttaa turistien matkailua Suomeen, mutta yrittäjien mukaan se ei pelasta ”raskasta kesää”

Esimerkiksi Saksasta saa ensi viikosta lähtien matkustaa Suomeen vapaasti. Monen matkailualan toimijan mielestä se on laiha lohtu tässä vaiheessa sesonkia: ”Kesämarkkina alkaa olla jo kiinni.”

Perhe patikoi Saanatunturilla Kilpisjärvellä kesäkuussa. Suomalaiset ovat tänä kesänä matkailleet innokkaasti kotimaassa, mutta matkailuyrittäjien liiton mukaan se ei paikkaa ulkomaalaisten turistien jättämää aukkoa.

Julkaistu: 9.7. 20:37, Päivitetty 9.7. 21:14

Hallituksen tämänviikkoista päätöstä avata matkustaminen useista Euroopan maista Suomeen oli matkailuyrityksissä odotettu pitkään. Monet alan toimijat kuitenkin uskovat, että sen vaikutus jää loppukesän osalta vähäiseksi.

”Sinänsä oli tietysti hyvä, että avattiin useampia maita, mutta viidestä tärkeimmästä lähtömaasta [vuositasolla Saksa, Ruotsi, Britannia, Venäjä ja Kiina] neljä on vielä kiinni”, sanoo matkailu- ja ravintolapalveluiden työnantajaliitto Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

”Ymmärrän, että Venäjältä, Ruotsista tai Britanniasta ei vielä avata rajoja. Mutta taloudellisesti tämä on jäsenyrityksillemme raskasta.”

Hotellivarauksissa hallituksen päätös ei vuorokaudessa ole juuri näkynyt. SOK-yhtymästä ja Scandic-ketjusta kommentoitiin torstaina, että on varhaista arvioida, kuinka se vaikuttaa niiden varaustilanteeseen.

Hallitus linjasi keskiviikkona, että matkailu vapautetaan Alankomaista, Belgiasta, Italiasta, Itävallasta, Kreikasta, Maltalta, Saksasta, Slovakiasta, Sloveniasta, Unkarista, Liechtensteinista ja Sveitsistä. Schengen-maiden ulkopuolelta listalle pääsivät Kypros, Irlanti, Andorra, San Marino ja Vatikaani.

Jo aiemmin Suomeen on päässyt vapaasti Norjasta, Tanskasta, Virosta, Islannista, Latviasta ja Liettuasta. Niistä kymmenestä maasta, jossa viime kesänä tehtiin eniten yöpymisiä Suomeen, vain neljä kuuluu kumpaankaan joukkoon.

Kun ilmassa on ollut epävarmuutta eikä ulkomailla lomailua ole suositeltu, on Suomen sisäinen matkailu vilkastunut. Lapin mukaan se ei silti riitä paikkaamaan kassavajetta.

”Olemme tosi tyytyväisiä, että suomalaisetkin ovat lähteneet liikkeelle, mutta mistään matkailubuumista ei voida puhua. Kyllä tämä on jäsenyrityksillemme raskas kesä.”

Myöskään matkailunedistämisyksikkö Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen ei usko, että loppukesä pelastaa paljoa.

”On vielä hirveän vaikeaa ja varhaista sanoa, mutta ikävä kyllä minulla on sellainen tytinä luissani, että valtavan suurta matkustusryntäystä tämä ajankohta ei tälle kesälle enää mahdollista”, Virkkunen sanoo.

Esimerkiksi saksalaiset pitävät lomansa tyypillisesti elokuussa. Virkkunen arvioi, että suurin osa heistä on jo tehnyt lomasuunnitelmansa.

”Veikkaan, että [loppukesällä tulevat saksalaismatkailijat] lasketaan ennemmin sadoissa kuin tuhansissa.”

Helsinki Marketingin toimitusjohtajan Laura Aallon mukaan on vaikea vielä arvioida, missä määrin turismi tulee loppukesästä piristymään. Helsingin matkailusta yli puolet on ulkomailta tulevien varassa.

”Tietojeni mukaan tämä ei vielä näy hotellivarauksissa, mutta tervehdimme ilolla sitä, että lisää markkinoita kuitenkin avautuu”, Aalto kertoo.

Hän arvelee, että epävarmuus jatkuu hallituksen uudesta linjauksesta huolimatta.

”Uskon, että kestää pidemmän aikaa ennen kuin matkailu lähtee isommin elpymään. Se ei välttämättä tapahdu puolessa vuodessa tai vuodessakaan.”

Optimistisimman näkemyksen tarjoaa projektijohtaja Rauno Posio Lapin matkailuelinkeinon liitosta. Hän toivoo, että esimerkiksi Lapin-turismi voisi jopa lisääntyä, kun ihmiset pääsevät pitkästä aikaa matkailemaan.

Posio pitää työssään yhteyttä ulkomaisten matkanjärjestäjien kanssa. Moni harkitsee edelleen järjestävänsä loppukesällä tai syksyllä matkoja Suomeen.

”Joukossa on pieniä toimijoita, jotka voisivat tuoda Suomeen muutamia kymmeniä ihmisiä, mutta tiedän, että yksi sveitsiläinen matkanjärjestäjä aikoo tehdä ensi viikolla päätöksen viidestä charter-koneellisesta Lappiin”, Posio kertoo.

”Tämä on vähän tämmöistä käsikopelopeliä, mitä matkanjärjestäjät päättävät tehdä. Mutta hyviä signaaleja on, ja lupaavalta näyttää syksynkin osalta.”

Ulkomaisten toimijoiden Lappiin tuomista matkailijoista on iloa myös suomalaisille yrittäjille, sillä he käyttävät yleensä paikallisia majoitus- ja muita palveluita.

”Ei tämä pelasta koko sesonkia, mutta kaikki asiakkaat ovat tässä ajassa todella tärkeitä.”

Posiokin huomauttaa silti, että koronapandemia tuo edelleen epävarmuutta matkailuun. Eri maiden tautitilanne vaikuttaa myös Suomen hallituksen linjauksiin sallituista saapumismaista.

Visit Finlandin Virkkunen ei usko, että pakettimatkoista olisi koko maan tasolla odotettavissa valtavaa apua.

”Matkanjärjestäjät ovat useassa Euroopan maassa odottaneet kiivaasti, että Suomen markkina aukeaa, mutta heiltäkin on tullut useilta viestiä, että kesämarkkina alkaa olla jo kiinni. Nyt katseet kääntyvät ensi talveen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?