Suomeen saapuu lauantaina rajuilma, joka on yllättävän epävarma liikkeissään: ”Pienveneilijän kannattaa keksiä muuta tekemistä” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Suomeen saapuu lauantaina rajuilma, joka on yllättävän epävarma liikkeissään: ”Pienveneilijän kannattaa keksiä muuta tekemistä”

Torstai-iltana oli epäselvää, kiertääkö myräkän keskus Suomen etelästä vai saapuuko se mellastamaan maan etelä- ja itäosiin. ”On vielä yllättävän paljon epävarmuutta, vaikka ollaan niin lähellä.”

Tummia pilviä Helsingin Hietaniemenrannassa torstaina.

Julkaistu: 9.7. 21:24

Eteläiseen ja itäiseen Suomeen odotetaan viikonloppuna kovaa tuulta ja sadetta.

Sääpalveluyritys Foreca kertoi torstaina verkkosivuillaan, että lounaasta lauantaina saapuva ”myräkkämatala” voi paikoin saavuttaa jopa myrskylukemat. Rajuilman reitistä ja voimakkuudesta ei kuitenkaan ole varmuutta.

”Tilanteessa on vielä yllättävän paljon epävarmuutta, vaikka ollaan niin lähellä. Että tuleeko tästä todellinen myrsky, vai jääkö se heikommaksi. Siinä mielessä tämä muistuttaa vähän Päivö-myrskyä”, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta vahvisti torstai-iltana.

Ilmatieteen laitos on antanut lauantai-iltapäiväksi ja illaksi tuulivaroituksen Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan.

Kova tuuli saattaa kaataa näillä alueilla yksittäisiä puita ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

Voimakkuudeltaan myräkkää ei Vallan mukaan voine verrata runsaan viikon takaiseen Päivö-myrskyyn. Pahimmat puuskat iskevät ennusteen mukaan Viroon.

Myös Suomessa myrskypuuskat ovat kuitenkin mahdollisia etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa lauantaina. Kovia tuulenpuuskia voi olla myös maan etelä- ja itäosissa.

Ainakin Suomenlahdella myös keskituuli voi voimistua myrskylukemiin. Valta kehottaakin pienveneilijöitä ”keksimään muuta tekemistä”.

”Jos on veneellä liikenteessä Suomenlahdella tai yleensäkin Itämerellä, niin lauantaiksi kannattaa kyllä heittää ankkuri johonkin tuulensuojaan. Tässä on pienveneilijöille vaarallinen tilanne, jos tuuli voimistuu myrskylukemiin”, Valta sanoo.

”Ja kun reitistä on epävarmuutta, niin kyllä sisävesilläkin voi tuulla kovaa.”

Myräkän ennustettu reitti on vaihdellut suuresti, ja se voi edelleen muuttua.

Jos matalapaine kulkee odotettua pohjoisempaa tai lännempää, myrskypuuskien riski kasvaa länsirannikolla ja tuulituhot ovat sisämaassa mahdollisia. Toisaalta se saattaa myös väistää etelään.

Rajuilma on nopea liikkeissään. Sunnuntain vastaisena yönä sen keskuksen odotetaan jo siirtyneen Venäjän puolelle.

Lauantaina odotettavissa on joka tapauksessa runsaita sateita ja paikoin myös ukkosta ainakin maan keskivaiheille asti.

Reipasta, yhtäjaksoista sadetta odotetaan Etelä- ja Itä-Suomeen. Valta arvioi, että sademääräksi tulee suunnilleen 20–40 millimetriä.

”Kovin sadealue on Turku–Jyväskylä–Kuopio–Joensuu-linjan etelä- ja itäpuolella”, hän ennustaa.

Rankimman sateen alueella voi olla taajamatulvien riski, mutta Valta arvioi tuulituhojen vaaran tulvia suuremmaksi.

”Nyt näyttää siltä, että tuuli on pahempi ongelma kuin sateet.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?