Oikeus­tieteellisen valinta­kokeen pisteet laskettiin väärin – ”Virhe oli vakavampi kuin alunperin aamulla ymmärsimme” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Korkeakoulut

Oikeus­tieteellisen valinta­kokeen pisteet laskettiin väärin – ”Virhe oli vakavampi kuin alunperin aamulla ymmärsimme”

Oikeustieteellisen yhteisvalintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui kaikkiaan 620 hakijaa ja virhe koskee heistä suurta osaa. Virhe voi vaikuttaa myös hyväksytyiksi tulleiden hakijoiden valintaan.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston oikeustieteellisen kirjastossa vuonna 2011.

Julkaistu: 9.7. 22:49, Päivitetty 10.7. 6:46

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä on havaittu virhe, kertoi Itä-Suomen yliopisto tiedotteessaan torstai-iltana. Yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

Hakijoille on vastausten automaattisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on valinnut jättää vastaamatta.

Yliopiston tiedotteen mukaan valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa ja virhe koskee heistä suurta osaa.

Yliopiston tiedotteen mukaan virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä, eikä tilanne edellytä hakijoilta toimenpiteitä. Kokeet tarkistetaan uudelleen ja pisteytetään oikein, mutta uusia kokeita ei HS:n tietojen mukaan järjestetä.

Yliopiston mukaan pisteytyksen korjaaminen voi vaikuttaa kaikkiin hakijoihin, myös hyväksytyksi tulleisiin.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä kirjoitti Twitterissä torstaina, että sosiaalisessa mediassa oli käyty keskustelua pisteenlaskuvirheestä. Yliopisto selvitti asiaa päivän mittaan.

”Virhe oli vakavampi kuin alunperin aamulla ymmärsimme”, Määttä kirjoitti illalla.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoelautakunnan puheenjohtajan, professori Antti Aineen mukaan pisteenlaskuvirheen vaikutuksen heijastumista lopullisiin valintakoetuloksiin selvitetään.

Aineen mukaan virhe tuli ilmi hakijoilta saadun palautteen kautta, minkä jälkeen asiasta käytiin sisäinen keskustelu ja virhe paikannettiin.

Vielä ei ole selvää, miten virheen korjaaminen tarkalleen vaikuttaa opiskelijavalintoihin.

”Tässä on eri vaihtoehdot pöydällä. Mitään valmista päätöstä ei ole vielä etenemistavasta. Kun tiedetään tästä taustasta hieman enemmän ja mietitään näitä vaihtoehtoja, niin sitten on päätöksenteon paikka”, Aine kertoo HS:lle.

Päätökset ratkaisuista tehdään Aineen mukaan yliopistojen yhteistyönä hakijoiden oikeusturvaa noudattaen.

”Tässä täytyy mennä yleisten opiskelijavalintaa koskevien säännösten ja oikeusperiaatteiden mukaisesti. Lainsäädännössä olevia vaatimuksia tässä noudatetaan, kun päätöksiä tehdään. Totta kai opiskelijoiden ja hakijoiden oikeusturvan varmistaminen on keskeistä tässä asiassa.”

Kaikkia valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistuneita on tiedotettu asiasta sähköpostitse. Aineen mukaan tiedot valintakokeen tuloksista on toimitettu hakijoille. Osa opiskelijoista on siis jo ehtinyt saada tiedon opiskelupaikasta.

”Ei ole poissuljettua, etteikö voitaisi vaikuttaa tilanteeseen tässä vaiheessa tiedotettujen paikkojen osalta”, Aine sanoo.

Aineen mukaan päätöksissä huomioidaan myös se, miten tilanne vaikuttaa useisiin opiskelupaikkoihin hakeneiden asemaan.

Päätöksiä asiasta saadaan viimeistään maanantaina, mutta Aineen mukaan asia pyritään ratkaisemaan mahdollisimman pian.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?