Yliopistot tyrivät oikeustieteellisen pääsykokeen pisteiden laskussa – opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät silti paikkansa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Korkeakoulut

Yliopistot tyrivät oikeustieteellisen pääsykokeen pisteiden laskussa – opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät silti paikkansa

Virheen korjaaminen johtaa yliopistojen mukaan siihen, että oikeustieteellisiin tiedekuntiin otetaan ilmoitettua enemmän uusia opiskelijoita. ”Kyllä tässä aika poikkeuksellisesta tilanteesta puhutaan”, professori sanoo.

Opiskelijoita luentosalissa.

Julkaistu: 10.7. 11:58, Päivitetty 10.7. 14:27

Opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät paikkansa oikeustieteellisissä tiedekunnissa pääsykokeiden pistelaskuvirheestä huolimatta. Yliopistot ovat tiedottaneet asiasta hakijoille.

Asian vahvistaa HS:lle oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoelautakunnan puheenjohtaja, professori Antti Aine.

HS uutisoi torstaina, että oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä on havaittu virhe. Yliopiston tiedotteen mukaan valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa ja virhe koskee heistä suurta osaa.

Hakijoille on vastausten automaattisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on valinnut jättää vastaamatta.

Lue lisää: Oikeustieteellisen valintakokeen pisteet laskettiin väärin – ”Virhe oli vakavampi kuin alunperin aamulla ymmärsimme”

HS:n näkemän sähköpostin mukaan oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot ovat päättäneet siitä, miten valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä havaittu virhe korjataan.

Yliopistot tiedottivat asiasta perjantaina päivällä. Tiedotteen mukaan virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä.

”Tilanne ei edellytä hakijoilta toimenpiteitä. Hakijoiden oikeustieteellisen alan yhteisvalintaan liittyvät tulokset poistuvat näkyvistä korjauksen ajaksi Opintopolusta. Lopullinen valintapäätös tulee näkyviin Opintopolkuun viimeistään keskiviikkona 15.7.2020. Opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät paikkansa”, kerrotaan Helsingin yliopiston verkkosivuilla.

Virheen korjaaminen johtaa siihen, että jokaiseen yhteisvalinnan hakukohteeseen otetaan ilmoitettua enemmän uusia oikeustieteen opiskelijoita.

”Virheen korjaamisen johdosta eri hakukohteiden pisterajat tulevat muuttumaan.”

Antti Aineen mukaan lähipäivinä tulee täsmentymään, kuinka paljon uusia oikeustieteen opiskelijoita otetaan.

”Tämä edellyttää opintohallinnollista laskentaa ja viimeistään 15. heinäkuuta kokonaismäärän tulisi olla tiedossa. Kyllä tässä aika poikkeuksellisesta tilanteesta puhutaan”, Aine sanoo.

Aineen mukaan Suomessa oikeustieteellisten historiasta ei löydy vastaavaa tapausta.

”Tässä tilanteessa on normaalista poikkeavaa se, että virheellinen kirjaus on koskettanut suurta osaa kakkosvaiheeseen osallistujista. Siinä mielessä tämä on hyvin omanlaisensa tilanne ja suoraa vastinetta aikaisemmista ratkaisukäytännöistä ei löydy.”

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

HS:n haastattelema 22-vuotias hakija hyväksyttiin Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiistaina. Hakija haluaa pysyä nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Kun perjantaina tuli viesti siitä, että jo opiskelupaikoista tiedon saaneet saavat pitää paikkansa virheestä huolimatta, hakija oli helpottunut.

”Olo on todella helpottunut. Juuri kun olin ehtinyt tottua siihen parin päivän ajan, että todella pääsin vihdoin sisään, niin tuli viesti siitä, että pisteytyksessä on tapahtunut virhe. Epävarmuuden jatkuminen tuntui ikävältä. Eilisestä asti olen jännittänyt, että miten tässä nyt käy”, hän kertoo.

Hakija haki oikeustieteelliseen neljättä kertaa. Keskustelu pisteenlaskuvirheistä käynnistyi sosiaalisen median palvelu Jodelissa.

”Aluksi en voinut uskoa Jodelin keskustelua siitä, että pisteiden laskussa on ollut virhe. Jos olisin saanut torstai-iltana yliopistolta saadun sähköpostin aikaisemmin, eikä asiaa olisi tarvinnut lukea sosiaalisesta mediasta, olisi asia ollut helpompi käsittää”, hakija sanoo.

Hakijan mukaan yliopistojen viestinnässä olisi ollut täällä viikolla parantamisen varaa.

”Virallisia reittejä pitkin viestintä yliopiston puolelta on ollut tosi surkeaa. Ainoa viesti liittyen tähän virheeseen tuli minulle torstaina klo 21:46. Tänään aamulla kun heräsin, kuulin uutisista, että valintakoelautakunnan puheenjohtaja sanoi, että tänään olemme viisaampia asian suhteen. Ymmärsin siis, että tänään saattaisi tulla asiasta jo lisäinfoa”, hakija sanoo.

”Viime yönä en saanut nukuttua lainkaan. Vaikka yliopistolta tietoa on tihkunut hitaasti ja vähän, olen kyllä itse saanut kaivettua tietoa sosiaalisen median kautta.”

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen kommentoi perjantaina aamupäivällä, että laskuvirhe on korjattava ja sen ei pitäisi vaikuttaa heihin, jotka ovat opiskelupaikan jo saaneet.

Hän ei itse osallistu opiskelijavalintaan vaan kommentoi asiaa sivullisena asiantuntijana.

”Virhe on korjattava ja se ei saa johtaa asianosaisen osalta kohtuuttomiin lopputuloksiin. Asia ei johdu asianosaisen omasta menettelystä. Tässä suhteessa joudutaan tekemään niin, että ne jotka ovat saaneet jo tiedon päätöksestä, heidän osaltaan opiskelupaikkaa ei voida viedä.”

Voutilaisen mukaan pisteet tulisi aina tarkastaa oikeellisuuden varmistamiseksi manuaalisesti, vaikka esitarkastus tehtäisiin automaattisesti.

”Kysymys on myös siitä, että voidaanko tällaista automatisoitua päätöksentekoa, jota optinen lukulaite tuottaa, tehdä. Pisteet olisi pitänyt tarkastaa manuaalisesti automaattisen esitarkastuksen jälkeen”, Voutilainen sanoo.

”Meillä on automatisoidun päätöksenteon kielto säädetty tietosuoja-asetuksessa, jota ei voida jättää huomiotta automatisoituja tarkastusmenettelyjä käytettäessä.”

”Tarkastuslaskentaa ei pitäisi tehdä vasta päätöksenteon jälkeen vaan sitä ennen. Kieltosäännöksen soveltuminen nyt esillä olevaan tilanteeseen kuitenkin edellyttäisi koko menettelyn kokonaisarviointia.”

HS uutisoi automatisoitujen päätöksentekojärjestelmien ongelmista toukokuussa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan ongelmia syntyy, kun automatisoitua päätöksentekoa ei säätele mikään laki, joka takaisi esimerkiksi asiakkaiden oikeusturvan ja hyvän hallinnon toteutumisen.

Korkeakoulut|Oikeus­tieteellisen valinta­kokeen pisteet laskettiin väärin – ”Virhe oli vakavampi kuin alunperin aamulla ymmärsimme”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?