Seksin ostaja voi jatkossa saada tuomion raiskauksesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|HS-analyysi

Seksin ostaja voi jatkossa saada tuomion raiskauksesta

Raiskauspykälän uudistamisen jälkeen ostaja voidaan tuomita raiskauksesta, jos myyjä ei ole kaupannut seksiä vapaaehtoisesti, kirjoittaa HS:n oikeustoimittaja Susanna Reinboth.

Oikeusministeriön työryhmä ehdotti raiskauspykälän muuttamista niin, että olennaista olisi vapaaehtoisuuden puute eikä väkivalta tai sen uhka, kuten nykyisin. Tämä merkitsisi muutosta myös seksin ostajalle.

Julkaistu: 10.7. 17:43

Kesällä 2008 Helsingissä paritettiin nuorta virolaista naista. Asiakkaita ehti kolmen viikon aikana käydä jopa yli sata ennen kuin poliisi laittoi toiminnalle lopun.

Osa asiakkaista huomasi heti naisen nähtyään, että jotain on pielessä ja luopui seksiaikeista. Yksi kuvaili naisen vaikuttaneen poissaolevalta, toinen luonnehti tätä ujoksi ja hiljaiseksi.

Parittajat tuomittiin Helsingin hovioikeudessa ihmiskaupasta puolentoista vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Poikkeukselliseksi tapauksen teki se, että myös asiakkaita marssitettiin oikeuden eteen. Kaikkiaan jutussa tuomittiin kymmeniä miehiä sakkoihin uudesta rikoksesta, seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä.

Seksiä ostaneet tuomittiin pääosin 20 päiväsakkoon, ja yrityksen asteelle jääneistä teoista tuomittiin 10 päiväsakkoa.

Tapaus paljasti myös pykälän valuvian. Yksi miehistä vei asian korkeimpaan oikeuteen (KKO) asti ja sai sakkonsa kumotuksi. Mies sanoi, että kerta kaikkiaan mikään kello ei kilissyt, että kyseessä voisi olla ihmiskaupan tai parituksen uhri.

KKO:n mukaan paritukseen viittasi monikin seikka, kuten naisen olemus ja lähes täydellinen kielitaidon puute. Silti miehen ei tarvinnut pitää varsin todennäköisenä, että nainen oli parituksen kohteena.

Korkeimman oikeuden päätös johti siihen, että pykälää tiukennettiin.

Nyt ollaan siirtymässä kokonaan uudelle tasolle.

Tiistaina oikeusministeriön työryhmä ehdotti raiskauspykälän muuttamista niin, että olennaista olisi vapaaehtoisuuden puute eikä väkivalta tai sen uhka, kuten nykyisin.

Tämä merkitsisi uusia aikoja seksin ostajalle. Hän voisi jatkossa saada tuomion myös raiskauksesta.

Olennaista on, onko seksin myyminen ollut vapaaehtoista. Jos parittaja tai ihmiskauppias on pakottanut uhrin myymään seksiä, ostaja ei voi vapautua vastuusta sillä perusteella, että hän itse ei pakottanut uhria.

Lakiehdotuksessa tämä on muotoiltu selvästi:

”Jos teon kohde on ihmiskaupan uhri, seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttöön tahallisesti syyllistyvä syyllistyisi yleensä myös raiskaukseen. Tällöin tekijä voitaisiin tuomita molemmista rikoksista.”

Sääntely nostaisi rangaistukset aivan toiselle tasolle kuin nykyisin. Vähimmäisrangaistus raiskauksesta on vuosi vankeutta, kun seksikaupan uhrin hyväksikäytöstä voi selvitä – ja käytännössä on selvinnytkin – sakoilla.

Myös väkivaltaiset tai uhkailevat parittajat ja ihmiskauppiaat saattavat joutua vastaamaan raiskaussyytteisiin, koska he ovat pakottaneet uhrin seksiin asiakkaiden kanssa.

Pykäläluonnoksen mukaan raiskauksesta tuomitaan myös, jos väkivallalla tai sen uhalla pakottaa uhrin sukupuoliyhteyteen kolmannen henkilön kanssa.

Näillä säännöksillä nuoren virolaisnaisen tapaus olisi näyttänyt aivan toisenlaiselta.

Ihmiskauppiaat olisivat todennäköisesti saaneet syytteitä kymmenistä raiskauksista, ja myös kymmeniä asiakkaita olisi syytetty raiskauksesta.

Lopputulos olisi ollut jotain muuta kuin puolitoista vuotta vankeutta ihmiskauppiaille ja pienet sakot ostajille.

Seksuaalirikokset|Raiskaustuomiot lähes kaksinkertaistuivat Ruotsissa lain uudistamisen jälkeen – käykö näin pian myös Suomessa?

Seksuaalirikokset|Seksi ilman suostumusta on jatkossa raiskaus ja lapsen­raiskaajien rangaistukset kiristyvät – työryhmä haluaa kiristää seksuaali­rikoksia koskevaa lakia, näin laki muuttuisi

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?