Jyväskylässä kertaalleen hallintaan saatu senioritalon palo syttyi yöllä uudestaan ja levisi toiseen rakennukseen – Pelastus­päällikkö: ”Ei näin nopeasti ole yleensä palo levinnyt” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Tulipalot

Jyväskylässä kertaalleen hallintaan saatu senioritalon palo syttyi yöllä uudestaan ja levisi toiseen rakennukseen – Pelastus­päällikkö: ”Ei näin nopeasti ole yleensä palo levinnyt”

Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä.

Julkaistu: 11.7. 5:17, Päivitetty 11.7. 15:26

Poliisi ja pelastuslaitos alkavat sunnuntaina tutkia Jyväskylässä tulipalon vaurioittaman senioritalon syttymissyytä, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen STT:lle.

Palokan Ilona -senioritalossa syttyi perjantai-iltana tulipalo, joka saatiin kertaalleen rajatuksi mutta joka roihahti uudelleen yöllä. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä. Seniorikohteessa asuu kaikkiaan noin 200 ihmistä.

Palo alkoi yhden rakennuksen yläosasta parvekkeelta ja levisi kattorakenteiden kautta koko katolle. Liekit levisivät nopeasti myös alasuuntaan. Tulipalo eteni kaksi rakennusta yhdistävän keskiosan kautta toiseen rakennukseen.

Nurminen sanoi lauantaina Keski-Suomen pelastuslaitoksen tiedotustilaisuudessa, että palon leviäminen oli poikkeuksellisen nopeaa. Keskiosan katto piti purkaa käytännössä kokonaan, jotta palo saatiin hallintaan.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Pauli Nurmisen mukaan palo alkoi todennäköisesti ylimmän kerroksen parvekkeelta.

Korttelikokonaisuudessa on Jason asumisoikeusasuntojen lisäksi Jyväskylän Vuokra-asuntojen asuntoja ja omistusasuntoja. Kaikki talot ovat yhteydessä toisiinsa.

Tulipalo riehui kuusikerroksisessa talossa, jossa ovat Jason asumisoikeusasunnot ja palvelukoti Ruusu. Ruusun asukkaat on sijoitettu lähialueen palveluyksiköihin, lääkärikeskus Mehiläisen liiketoimintajohtaja Niklas Härus kertoo. Yksiköistä kaksi sijaitsee Jyväskylässä ja yksi Laukaassa.

Palvelukodin asukkaista 24 on yli 75-vuotiaita. He ovat Härusin mukaan turvassa ja kunnossa.

Palon runtelema rakennus on valmistunut vuonna 2018. Nurmisen mukaan on harvinaista, että palo syttyy uudelleen näin uudessa talossa. Pelastuslaitoksen yksiköitä oli vielä lauantaina iltapäivällä palopaikalla varmistamassa, että kaikki on saatu sammumaan.

Nurminen kertoi aiemmin, että koko kompleksi oli yhdessä vaiheessa melkein savuton. Palo eteni kuitenkin roilossa niin, että se pääsi pölähtämään jostain esille ja tilanne kärjistyi jälleen.

Yksi taloista päätyi pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Pauli Nurmisen mukaan ”todella pahaan kuntoon”. ”Kyllä tässä miljoonavahingoista todennäköisesti puhutaan”, Nurminen arvioi.

Pelastuslaitoksen apuna palopaikalla oli poliiseja ja vapaaehtoisen pelastuspalvelu Vapepan edustajia sekä 22 varusmiestä, jotka auttoivat muun muassa eristämisen ja liikenneohjauksen kanssa.

Oikaisu 11.7.2020 kello 15.25: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että palo oli saatu kertaalleen sammutetuksi, ennen kuin se oli roihahtanut uudelleen. Palo oli kuitenkin saatu kertaalleen rajatuksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?