Matalapainealue toi lauantaiksi myrskypuuskia ja runsaita sateita, mutta sunnuntaina luvassa voi olla aurinkoa – ”Epävakainen sää ei lähde mihinkään” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Matalapainealue toi lauantaiksi myrskypuuskia ja runsaita sateita, mutta sunnuntaina luvassa voi olla aurinkoa – ”Epävakainen sää ei lähde mihinkään”

Suomenlahden ja Suomen kaakkoisnurkan yli kulkenut matalapainealue toi lauantaina mukanaan kovaa tuulta ja runsaita sateita.

Julkaistu: 11.7. 10:03, Päivitetty 11.7. 22:29

Alle 15 asteen jääviä lämpötiloja, yhtenäistä sadetta ja myrskylukemiin nousevia tuulia. Sääkartta ei tarjoillut lauantaina mitään sellaista, joka vastaisi mielikuvia optimaalisesta sydänkesästä.

Vallitsevan säätilan Suomeen aiheutti matalapaine, joka kulki Suomenlahden ja Suomen kaakkoisnurkan yli Venäjälle. Se toi mukanaan kovaa tuulta ja sadetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän kovimmat myrskypuuskat mitattiin Hangossa, jossa on tuullut puuskissa jopa 20,7 metriä sekunnissa. Kotkassa vastaava lukema oli noin 19.

Helsinki-Vantaalla sekä Jokioisten Ilmalassa tuulen nopeus oli vain noin14 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala muistuttaa, että se ei ylitä edes varoitusrajaa.

Myöhään iltapäivällä matalapaineen keskus sijaitsi Uudenmaan alueen eteläpuolella. Siitä se jatkoi matkaansa kohti maan kaakkoisosaa. Esimerkiksi Parikkalassa, Virolahdella ja Lappeenrannassa mitattiin iltapäivän ja alkuillan aikana voimakkaita puuskia.

”Iltaa kohden tuuli on sielläkin tyyntynyt”, Mustala sanoi iltayhdeksältä.

Päivän aikana kovimmat tuulet painottuivat kuitenkin Suomenlahden keskiosaan ja Viron rannikon tuntumaan.

Kuten mantereellakin, myös Suomenlahdella matalapaine liikkui päivän aikana lännestä kohti itää. Lahden länsiosissa tuuli oli Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Nina Karuston mukaan kovimmillaan iltapäivällä.

Itäosissa tuuli voimistui alkuiltaa kohti. Karusto arvioi, että puuskainen tuuli alueella tyyntyy todennäköisesti vasta alkuyöstä.

”Suomen havaintoasemilla myrskyhavaintoja ei ole. Mereltä taas ei voi varmaksi sanoa, sillä siellä ei ole mittausasemia”, Mustala sanoi.

Myrskystä on kyse silloin, kun tuuli yltää vähintään 21 metriin sekunnissa.

Jo aamun ennustusmallit näyttivät myrskylukemien olevan lähempää Viron kuin Suomen rannikkoa. Myös Karusto kertoi tuulen olleen Virossa Suomea kovempaa.

”Virossa on mitattu keskellä maatakin puuskia, joiden nopeus on ollut 25 metriä sekunnissa”, Karusto kertoi iltapäivällä.

Tuuli aiheutti Virossa sähkökatkoja ja muita vahinkoja eri puolilta maata.

Suomenlahdelle oli annettu aamusta alkuiltaan asti aallokkovaroitus. Alueelle povattiin enimmillään 2,5 metrin korkuisia aaltoja.

Lauantaina aallot olivat korkeita pienveneilijöille, mutta risteilyaluksille ennustettu aallokko ei Karuston mukaan aiheuta sen suurempaa hämminkiä.

”Toki 2,5 metrin aallot tuntuvat isoissakin laivoissa, mutta yleensä ne pystyvät liikkumaan sellaisissa aallokoissa normaalisti.”

Maa-alueille matalapaine toi mukanaan melko yhtenäisiä sateita Etelä- ja Kaakkois-Suomeen.

Karusto kertoo, että iltapäivällä suurimmat sadekertymät osuivat Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon.

Liikkuva matalapaine toi iltaa kohti mukanaan runsasta sadetta maan itäosiin. Muun muassa Heinolassa, Puumalassa ja Punkaharjulla satoi iltapäivän ja illan aikana runsaasti vettä. Vuorokauden suurin sademäärä mitattiin Ilomantsissa ja se oli 56,7 millimetriä.

”Itäisimmässä Suomessa voi sataa vielä melko reippaasti alkuyöstäkin, ennusteen mukaan vasta yön aikana sateet hellittää”, Karusto sanoi.

Maan länsi- ja eteläosissakin voi esiintyä vielä iltaan asti kuurosateita.

Lämpötila jäi yhtenäisen sateen alla 10–15 asteeseen. Näitä niukkoja lukemia oli tarjolla lauantaina muun muassa pääkaupunkiseudulla.

Onko sunnuntaina tiedossa kauniimpi päivä?

”Periaatteessa on”, Forecan päivystävä meteorologin Anna Latvala vastaa.

Aurinko voi siis näyttäytyä, mutta kuurosateitakin on ennusteen mukaan liikkeellä. Sadella voi ajoittain Uudellamaalla, joskin todennäköisimmin sadekuuron saa sunnuntaina niskaansa länsiosassa maata. Siellä ajoittaista vesisadetta voi tulla Oulun seudulle asti.

Lämpötila voi nousta sunnuntaina 17–20 asteeseen. Alhaisemmatkin lukemat ovat kuitenkin yhä mahdollisia, jos sade äityy yhtenäisemmäksi.

”Epävakainen sää ei lähde tästä lähipäivinä mihinkään”, Latvala tiivistää yhteenvedoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?