”Oi, nyt muuten tuulee” – viikkojen purjehduksella oleva suomalaisperhe videoi Suomenlahden puhuria Haapsalun satamassa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

”Oi, nyt muuten tuulee” – viikkojen purjehduksella oleva suomalaisperhe videoi Suomenlahden puhuria Haapsalun satamassa

Henri Havulinna ehti perheineen tuulenpuuskien alta suojaan Haapsalun satamaan Viroon. Hänen mukaansa purjehtijan on syytä seurata sääennusteita useista eri lähteistä.

Julkaistu: 11.7. 13:15

”Oi, nyt muuten tuulee!” Henri Havulinna raportoi puhelimitse lauantaina aamupäivällä purjeveneestään.

Perheineen useamman viikon purjehduksella oleva Havulinna seuraa puhuria ja tyrskyjä kuitenkin turvallisissa olosuhteissa, koska vene on tiukalla kylkikiinnityksellä Haapsalun sataman laiturissa.

”Onneksi on hyvä satama, mutta kyllä se tässäkin tuntuu. Vedenpinta on noussut noin 40 senttiä muutamassa tunnissa”, Havulinna kertoo.

Myös virtaus on yltynyt kovaksi.

”Vesi virtaa tässä edestakaisin. Tätä on hyvinkin mielenkiintoista katsoa.”

Forecan päivystävän meteorologin Anna Latvalan mukaan kovimmat tuulet näyttäisivät painottuvan Suomenlahden keskiosaan ja Viron rannikon tuntumaan.

Lue lisää: Tuuli myrskylukemissa Suomenlahdella – ”Tämä ei ole kovin hyvä hetki olla siellä”

Havulinnan perhe on siis paraatipaikalla seuraamassa tilannetta. Kun Havulinna videoi olosuhteita lauantaina puoliltapäivin, ylsi tuuli hänen mukaansa puuskissa 20 metriin sekunnissa Haapsalun satamassa.

Meteorologin mukaan tuuli voi kiihtyä myrskylukemiinkin.

”On mahdollisuus, että tuuli nousee Suomenlahdella myrskylukemiin tai ainakin hyvin lähelle sitä. Harvoin veneellä liikkuvalle tämä ei ole kovin hyvä hetki olla siellä”, Latvala arvioi.

Havulinna on kuitenkin kokenut purjehtija, joka onnistui olemaan askeleen edellä säätilan muutosta. Ennakointi ja sääennusteiden tarkkailu ovat olennaisia asioita turvallisessa merenkulussa.

”Sääennustuksia pitää katsoa. Eikä pelkästään yhdestä paikasta vaan useammasta eri lähteestä, ja katsoa niistä vähän keskiarvoa.”

Haapsaluun perhe saapui perjantaina iltapäivällä, eli reilusti ennen tuulen yltymistä.

”Tiesimme, että lauantain puolella aamuyöllä tämä alkaa, niin halusimme olla hyvissä ajoin suojaisessa paikassa”, Havulinna sanoo.

Se oli järkevä ratkaisu.

”Liput ovat viivasuorana, melkoinen tuuli ja mastot vinkuvat”, Havulinna kommentoi lauantain olosuhteita, jotka ovat havaittavissa heti satamassa.

Myrskystä on kyse silloin, kun tuuli yltää vähintään 21 metriin sekunnissa. Suomenlahdella on myös voimassa oleva aallokkovaroitus, joka povaa enimmillään 2,5 metrin korkuisia aaltoja.

Havulinnan perhe odottaa suotuisampaa säätä Haapsalun historiallisiin nähtävyyksiin tutustuen. Myrskypäiviä voi käyttää myös esimerkiksi veneen siivoiluun tai muiden vesilläliikkujien auttamiseen satamassa.

Haapsalussa Havulinna on jo esimerkiksi käynyt korjaamassa naapuriveneen lepuuttajia eli kylkeen kiinnitettäviä pehmusteita.

Työläimmät remontit kannattaa kuitenkin hoitaa säyseämmässä säässä.

”Mitään isompaa tässä kelissä ei viitsi lähteä tekemään, kun vene heiluu”, Havulinna sanoo.

Perheen oli alun perinkin tarkoitus viettää yksi satamapäivä Haapsalussa, joten myräkkä ei mahdollisesti aiheuta minkäänlaista viivästystä purjehdukseen.

Haapsaluun heidän hieman alle 12-metrinen purjevene lipui muun muassa Tallinnan, Lohusalun ja Dirhamin kautta. Reissussa on vierähtänyt jo yli viikko.

Matka jatkuu kohti etelää, jahka olosuhteet sen jälleen sallivat.

”Jos tuulet antavat myöten, niin Riiassa asti käydään katsomassa”, Havulinna kertoo.

Kotisatama kutsuu vasta elokuun puolella.

Sää|Matalapainealue toi lauantaiksi myrskypuuskia ja runsaita sateita, mutta sunnuntaina luvassa voi olla aurinkoa – ”Epävakainen sää ei lähde mihinkään”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?