Uudet matkustusrajoitukset voimaan maanantaina: Suomi sallii matkustamisen 28 uuteen maahan ilman omaehtoista karanteenia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Uudet matkustusrajoitukset voimaan maanantaina: Suomi sallii matkustamisen 28 uuteen maahan ilman omaehtoista karanteenia

Suomi sallii maanantaista alkaen matkustamisen ilman omaehtoista karanteenia 17 Euroopan maahan. Aiemmin matkustusrajoituksia on purettu jo Norjaan, Tanskaan, Islantiin ja Baltian maihin.

Finavia suosittelee kasvomaskeja lentokentällä liikkuessa.

Julkaistu: 12.7. 2:00, Päivitetty 12.7. 15:12

Uudet matkustusrajoitukset astuvat voimaan maanantaina 13. heinäkuuta.

Suomen hallitus tiedotti viime keskiviikkona rajoitusten höllentämisestä. Rajoituksista luovutaan maanantaina 13. heinäkuuta Hollannin, Belgian, Italian, Itävallan, Kreikan, Maltan, Saksan, Slovenian, Slovakian, Unkarin, Sveitsin ja Liechtensteinin kohdalla. Maat ovat Schengen-maita.

Schengen-maiden ulkopuolelta rajoituksia poistetaan Irlannin, Kyproksen, Andorran, San Marinon ja Vatikaanin osalta.

Lisäksi matkustusrajoitukset kevenevät joidenkin Euroopan ulkopuolisten maiden kohdalla. Näitä maita ovat Algeria, Australia, Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Kiina. Niistä sallitaan työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Jo aikaisemmin Suomesta on voinut matkustaa taas Norjaan, Tanskaan, Islantiin ja Baltian maihin.

Suomalaiset pääsevät siis matkustamaan näihin maihin vapaasti, eikä maasta takaisin tullessa tarvitse asettua suositeltuun kahden viikon karanteeniin.

Maanantaina lentoja lähtee Helsinki-Vantaan lentokentältä muun muassa Müncheniin, Riikaan, Geneveen, Amsterdamiin, Osloon ja Kööpenhaminaan.

Finavian arvion mukaan matkustajamäärät pysyvät kuitenkin ensi viikolla samalla tasolla kuin heinäkuun alkupuolella.

”Heinäkuussa on ollut noin 5 000–7 000 matkustajaa päivässä. Normaalisti loma-aikoina matkustajia on ollut jopa 70 000 päivässä”, kertoo Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla sähköpostitse.

Euroopan unioni hyväksyi kesäkuun lopussa listan unionin ulkopuolisista maista, joista matkustaminen ilman rajoitteita taas sallitaan.

”Vihreällä listalla” ovat Algeria, Australia, Kanada, Georgia, Japani, Montenegro, Marokko, Uusi-Seelanti, Ruanda, Serbia, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay.

EU:n listalle eivät päässeet muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Brasilia.

Jokainen jäsenmaa tekee kuitenkin omat päätöksensä matkustusrajoituksista. EU:n vihreän listan maista Suomi ei pura matkustusrajoituksia Kanadan, Marokon, Serbian ja Montenegron kohdalla.

Suomi jatkaa matkustusrajoituksia muun muassa Ruotsin, Britannian, Espanjan, Ranskan ja Puolan kohdalla. Niissä tartuntatautitilanne on edelleen huono.

Ruotsissa esimerkiksi oli maan kansanterveyslaitoksen Folkhälsomyndighetenin mukaan todettu lauantaihin mennessä 74 898 koronavirustartuntaa. Ruotsissa on kuollut covid-19-tautiin yli 5 500 ihmistä.

Suomen hallitus tarkastelee matkustusrajoituksia uudelleen noin kahden viikon kuluttua. Rajoituksia voidaan tarvittaessa palauttaa, jos koronavirustilanne pahenee merkittävästi jossakin maassa, kerrotaan tiedotteessa. Seuraavien matkustusrajoitusten muutoksien on tarkoitus tulla voimaan 27. heinäkuuta.

Finavia muistuttaa, että sairaana ei pitäisi matkustaa lainkaan.

”Lentoasemalla liikkuessa on hyvä pitää koko ajan maskia sekä säilyttää turvaetäisyys muihin matkustajiin ja henkilökuntaan. Myös käsi- ja yskimishygieniasta tulisi pitää huolta”, toteaa Kåla.

Kasvomaskeja on Kålan mukaan myynnissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla useissa myymälöissä ja kioskeissa.

Lentoyhtiö Finnairin lennoilla kasvomaskit ovat pakollisia koko lennon ajan, paitsi ruokailun aikana. Jos maskia ei ole, sellaisen saa matkustamohenkilökunnalta, mutta lentoyhtiön sivujen mukaan oma maski kannattaa olla, sillä takuuta siitä, että maskeja riittää, ei ole. Matkustajalta voidaan evätä pääsy Finnairin lennolle, jos tällä ei ole maskia.

Finavia suosittelee myös, että matkustaja tekee lähtöselvityksen jo kotona. Kentälle kannattaa Kålan mukaan tulla hyvissä ajoin ennen lennon lähtöä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?