Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon tulipalon syttyneen parvekkeella poltetusta kynttilästä – myös Otkes aloittaa oman tutkintansa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Tulipalot

Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon tulipalon syttyneen parvekkeella poltetusta kynttilästä – myös Otkes aloittaa oman tutkintansa

Otkes ja pelastuslaitos hämmästelevät palon nopeaa leviämistä uudessa rakennuksessa.

Perjantaina alkanut ja yöllä uudestaan syttynyt tulipalo riehui kuusikerroksisessa talossa. Palo levisi myös viereiseen taloon. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä.

Julkaistu: 12.7. 15:16, Päivitetty 13.7. 16:23

Poliisi epäilee, että Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa kerrostalon ylimmän kerroksen parvekkeella poltetusta kynttilästä.

Poliisin mukaan kynttilää on poltettu alustalla, joka ei ollut paloturvallinen. Tuli levisi ensin parvekkeen pintarakenteisiin, mistä se pääsi leviämään edelleen talon kattorakenteisiin.

Tapausta tutkitaan yleisvaaran tuottamuksensa. Pahoin vaurioitunut rakennus on eristetty sortumisvaaran sekä poliisitutkinnan vuoksi.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi maanantaina aloittavansa tutkinnan tulipalosta.

Otkes kertoo Twitterissä tehneensä viikonlopun aikana palosta alustavaa tutkintaa, jonka perusteella käynnistetään varsinainen tutkinta.

”Tänään maanantaina pidämme palaverin muiden viranomaisten kanssa ja samalla kasaamme tutkintaryhmän, jonka saamme viimeistään keskiviikkona nimettyä”, kertoi Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle.

Nurmen mukaan paikkatutkintaa ei ole vielä aloitettu, koska kohde ei ole vielä kunnolla jäähtynyt ja tuuletettu. Jatkotoimista tehdään päätöksiä maanantain aikana viranomaisten yhteispalaverissa.

Alustavista tutkimuksista Nurmella ei ollut vielä paljon kerrottavaa. Hänen mukaansa Otkes haluaa selvittää, miten ja miksi palo on päässyt leviämään nopeasti laajalle alueelle.

”Rakenteelliset seikat ovat keskeisiä. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen uusi rakennus. Tässä voi olla jotain sellaista, mistä on jotain opittavaa.”

Jyväskylässä Palokan Ilona -senioritalossa syttyi tulipalo perjantai-iltana. Palo roihahti vielä uudelleen perjantain ja lauantain välisenä yönä sen jälkeen, kun tuli oli jo kertaalleen saatu rajattua.

”Rakennusmääräysten mukaan rakennukset tehdään niin, että siellä on palo-osastoja ja palon leviämisen palo-osastosta toiseen pitäisi olla estetty. Tarkoituksena on se, että vaikka syttyisi isokin tulipalo, se rajoittuu yhteen palo-osastoon”, Nurmi sanoo.

Esimerkiksi kerrostalossa tyypillisesti yksi huoneisto on yksi palo-osasto.

Jyväskylän tapauksesta halutaan muun muassa oppia, oliko rakenteissa jotain huomioimisen arvoista. Lisäksi halutaan selvittää, onko samoja rakenteita mahdollisesti käytössä muualla. Nurmen mukaan rakennusmääräykset Suomessa ovat hyvät ja kattavat.

Nurmi kertoo, että Otkesin tutkimissa tapauksissa voidaan tuoda esille myös onnistumisia.

”Hieno asia on se, että tässä tehtiin varsin mittava evakuointi. Sellainen ei ole lainkaan yksinkertainen asia. Onnistunutta evakuointia tullaan myös katsomaan siitä vinkkelistä, onko siitä jotain opittavaa, kun asia menee hyvin.”

Palon vuoksi kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä. He ovat päässeet tilapäismajoituksiin sukulaisten luo, hotelleihin tai julkisiin tai yksityisiin palveluyksikköihin.

Nurmi uskoo Otkesin tutkimusten valmistuvan 7–9 kuukauden aikana.

”Koska tarkoituksemme on vastaavien tilanteiden ennaltaehkäisy, meillä ei ole fokuksessa palon syy vaan kaikki, mitä siinä tapahtui.”

Perjantaina ensimmäisenä syttynyt rakennus on vuodelta 2018. Myös Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoi varhain lauantaina olevansa yllättynyt siitä, miten nopeasti palo pystyi leviämään, vaikka kyseessä oli niin uusi rakennus.

”Ei meillä näin nopeasti ole yleensä kerrostalossa palo levinnyt kuin tässä tapauksessa levisi. Nyt täytyy tarkkaan etsiä ne syyt, minkä takia se pääsi noin helposti leviämään rakennuksesta toiseen”, Nurminen sanoi.

Poliisi aloitti oman tutkintansa palosta sunnuntaina. Rikoskomisario Reima Rossi Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoi sunnuntaina, että tutkinta kestää kuukausia.

”Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja, koska nyt on kyse useammasta kerrostalosta. Onhan tämä niin merkittävä siinä mielessä, että on uusi rakennus ja varttuneille tarkoitettu talo. Kyllä poliisi haluaa tässä tehdä tarkan työn.”

Tulipalot|Jyväskylässä kertaalleen hallintaan saatu senioritalon palo syttyi yöllä uudestaan ja levisi toiseen rakennukseen – Pelastus­päällikkö: ”Ei näin nopeasti ole yleensä palo levinnyt”

Tulipalot|Jyväskylässä vanhustentalon tulipalo saatu hallintaan – palossa ei henkilövahinkoja

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?