Tällä viikolla säässä tapahtuu käänne: lämpenevä trendi jatkuu ainakin viikonloppuun - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Tällä viikolla säässä tapahtuu käänne: lämpenevä trendi jatkuu ainakin viikonloppuun

Seuraavan viikon aikana sää vaihtelee sateisesta poutaiseen. Ennusteen mukaan on vielä epävarmaa, jatkuuko sää sen jälkeen sateisena vai poutaisena.

Auringonottajia Eiranrannassa Helsingissä sunnuntaina.

Julkaistu: 12.7. 21:34, Päivitetty 13.7. 13:07

Epävakaa sää jatkuu alkavalla viikolla, ennustaa Ilmatieteen laitos. Ennusteen mukaan sää muuttuu kuitenkin jo keskiviikkona poutaisemmaksi ja lämpimämmäksi.

Vielä maanantaina ja tiistaina maassa sataa laajalti pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Pohjois-Savoon ja Pohjois-Pohjanmaalle on ennustettu ukkoskuuroja. Lämpöä maahan on Etelä-Lapista maan eteläosiin asti ennustettu 17–19 astetta, mutta sadekuurojen alla lämpötilat voivat jäädä 14–15 asteen tienoille.

”Päivät ovat alkavan viikon sateisimmat. Sademäärät ovat kuitenkin tavallisia kesäisiä sademääriä. Jo keskiviikon puolella säässä tapahtuu muutos, kun sateiden kuuroaktiivisuus heikentyy ja hiljalleen loppuu”, sanoo päivystävä meteorologi Juha Tuomola.

Ennusteen mukaan keskiviikkona päivällä voi vielä esiintyä vielä hieman pilvisyyttä Itä- ja Länsi-Suomessa, mutta sekin näyttää väistyvän päivän mittaa. Lämpötilat alkavat kuitenkin laajalti jo kohota noin 17–21 asteeseen.

Lämpenevä trendi näyttää jatkuvan näillä näkymin viikonloppuun. Päivät torstaista lauantaihin ovat poutaisia lähes koko maassa. Lauantaina lämpömittari voi näyttää jopa 24 astetta osassa Suomea.

Sunnuntaina sää muuttuu hankalaksi ennustaa.

”Näyttää siltä, että sunnuntai olisi vielä melko laajalti poutainen ja lämmin päivä, ennusteissa näkyy vain joitain sadekuuroja maan etelä- ja keskiosissa”, Tuomola sanoo.

Kuitenkin samaan aikaan ennusteissa näkyy Ruotsin puolella laaja matalapaineen alue, joka saattaa virrata Suomenkin puolelle. Tämä voisi muuttaa sään jälleen epävakaaksi ja sateiseksi. Alueen mukaan tuomat sateet näyttävät ennusteissa kuurotyyppisiltä eivätkä kovin rankoilta.

Tuomola muistuttaa, että on myös mahdollista, että Suomen yllä oleva korkeapaine pitää pintansa ja sää jatkuu poutaisena.

”Selkeää signaalia lämpötilan voimakkaasta noususta ei kuitenkaan näy”, Tuomola sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?