Uudet matkustusrajoitukset tulivat voimaan, Helsinki-Vantaalla lähes kaikki käyttävät kasvomaskeja – nämä rajoitukset muuttuvat tänään - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Poikkeusolot

Uudet matkustusrajoitukset tulivat voimaan, Helsinki-Vantaalla lähes kaikki käyttävät kasvomaskeja – nämä rajoitukset muuttuvat tänään

Voimaan jäävät etätyösuositus ja yli 500 hengen kokoontumisia koskeva rajoitus.

Check in -koneiden määrää on lisätty Helsinki-Vantaan kentällä. Finavia suosittelee, että lähtöselvitys tehtäisiin kotona.

Julkaistu: 13.7. 6:56, Päivitetty 13.7. 11:26

Tänään maanantaina 13. heinäkuuta höllennetään useita hallituksen asettamia rajoitustoimia, joilla on pyritty ehkäisemään koronaviruspandemian leviämistä. Rajoituksia poistuu matkailu- ja ravintola-alalla.

Suomen hallitus tiedotti viime keskiviikkona rajoitusten höllentämisestä. Schengen-maiden osalta rajoituksista luovutaan maanantaina 13. heinäkuuta Hollannin, Belgian, Italian, Itävallan, Kreikan, Maltan, Saksan, Slovenian, Slovakian, Unkarin, Sveitsin ja Liechtensteinin kohdalla.

Schengen-maiden ulkopuolelta rajoituksia poistetaan Irlannin, Kyproksen, Andorran, San Marinon ja Vatikaanin osalta.

Lisäksi matkustusrajoitukset kevenevät joidenkin Euroopan ulkopuolisten maiden kohdalla. Näitä maita ovat Algeria, Australia, Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Kiina. Niistä sallitaan työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Jo aikaisemmin Suomesta on voinut matkustaa taas Norjaan, Tanskaan, Islantiin ja Baltian maihin.

Suomalaiset pääsevät siis matkustamaan näihin maihin vapaasti, eikä maasta takaisin tullessa tarvitse asettua suositeltuun kahden viikon karanteeniin.

Varattu lento peruuntui jo kerran, mutta nyt Tatjana ja Jarmo Jokinen ovat pääsemässä lomalle Sardiniaan.

Vantaalla ei huomaa, että matkustusrajoitusten purkamisesta huolimatta lentojen matkustajamäärät ovat vain pieni siivu normaalista.

Maanantaina aamukuuden ja -seitsemän välillä Helsinki-Vantaan lentokentällä on vilskettä. Laukuista muodostuu jono, kun matkailijat odottavat vuoroaan tiskille. Aikaisesta ajankohdasta huolimatta jollakulla on jo kiire, ja etäisyys melkein unohtuu mutkittelevassa turvatarkastuksessa.

Espoolainen Savikon perhe päätti lähteä ”ex tempore reissuun” kahdeksaksi päiväksi nyt, kun matkustaminen helpottui.

”Keväältä peruuntui pari matkaa”, kertoo Iira Savikko.

Iira Savikko kiinnittää matkalaukkuihin check in -automaatin tulostamia nauhoja sylissään Saga. Vasemmalla isosisko Isla ja äidin takana Aava.

Pääasiassa Savikot viettävät lomansa ulkomailla, mutta tänä kesänä viisihenkinen perhe on testannut myös kotimaan matkailua ja vuokramökkejä. Nyt suuntana on kuitenkin Saksa ja Itävalta. Vaikuttaa siltä, että matkaa on odotettu.

”Tämä on kuudes kesä putkeen, kun menemme samaan paikkaan Itävallassa”, kertoo Arto Savikko.

Savikoita ei tunnu pelottavan matkustaminen. Tuttu paikka Itävallassa tarjoaa tekemistä pandemia-aikaankin ja ”tytöt ovat kokeneita matkustajia”, kertovat vanhemmat. Aava ja Isla Savikko nyökyttelevät innokkaasti.

Saga Savikko äännehtii hieman epätyytyväisenä Iira Savikon sylissä. Ehkä ensimmäinen ulkomaanmatka jännittää.

Iira ja Arto Savikko olivat lähössä lomamatkalle vielä vauvaikäisen Sagan sekä tämän isosiskojen Islan (vas.) ja Aavan kanssa. Savikot kiinnittivät kiireellä check in -automaatin tulostamia nauhoja lentokentän aulassa.

Katukuvassa näkee edelleen harvoin kasvomaskeja Suomessa, mutta lentokentällä ne ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Finavia suosittelee maskien käyttöä, ja Finnairin lennoilla ne ovat pakollisia.

Suurimmalla osalla lentokentällä olevista ihmisistä on jonkinlainen hengityssuojain tai kangasmaski, henkilökunnalla kaikilla. Yksi reppureissaaja on solminut huivin kasvojensa eteen.

Joa Pesosella ja Julia Puhakalla on yhteensopivat kasvomaskit.

Joa Pesonen (vas.) on lähdössä pääsykokeisiin Riikaan puoli seitsemältä maanantaiaamuna Helsinki-Vantaan lentokentällä. Mukaan matkalle lähtee Julia Puhakka (keskellä).

He ovat matkalla Riikaan, sillä Pesonen osallistuu siellä pääsykokeisiin. Puhakka on mukana henkisenä tukena.

”Matkustaminen ei pelota, kun pitää itse huolta hygieniasta ja kasvomaskin käyttämisestä”, sanoo Puhakka.

Joa Pesosen pääsykokeet Riikassa kestävät neljä päivää. Julia Puhakka lähtee mukaan tueksi, mutta hän ehtii myös vähän lomailla Riikassa.

Iben Nielsen siirtää hetkeksi oman maskinsa sivuun juodakseen vesipullonsa tyhjäksi ennen turvatarkastukseen menemistä.

Nielsen suorittaa tohtoriopintojaan Mikkelissä Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston yksikössä. Hän on matkalla Tanskaan kahden viikon lomalle. Suomi salli matkustamisen Tanskaan jo aikaisemmin, kuten myös Baltian maihin.

Tanskassa Nielsen aikoo tavata ystäviään ja perhettään. Vaikka hän on selkeästi innoissaan päästessään käymään kotona, koronavirus huolestuttaa.

”Tietenkin, koska tapaan perhettäni. Olemme sopineet, että pidämme turvavälejä ja jätämme halaamiset välistä. Kööpenhaminan lentokenttä tarjoaa koronavirustestejä, mutta en tiedä, olisiko testistä mitään apua lyhyellä reissulla”, Nielsen sanoo.

Iben Nielsen on lähdössä kotimaahansa Tanskaan tapaamaan sukulaisiaan pitkän tauon jälkeen.

Jade Vuorista ei pelota reissuun lähteminen, mutta syksy huolestuttaa.

”Syksyllä pitäisi suunnata Englantiin”, kertoo Vuorinen.

Britannia ei kuulu maihin, joihin Suomi nyt purkaa matkustusrajoituksia. Tartuntatautitilanne on edelleen huono Britanniassa. Vuorisen on tarkoitus aloittaa opinnot Englannissa, ja vaikka nyt viesti on ollut, että Vuorinen pääsee syksyllä maahan, toinen aalto huolestuttaa.

Mutta nyt ei ole aika murehtia sitä. Vuorinen on matkalla kuuden päivän reissulle Amsterdamiin tapaamaan hollantilaisia ystäviään.

”Jos en nyt mene, en näe heitä pitkään aikaan ollenkaan”, hän sanoo.

Jade Vuorinen (keskellä) antaa vanhemmilleen Juha ja Tuija Vuoriselle viimeiset halaukset Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantaiaamuna ennen lähtöään Amsterdamiin.

Ravintoloiden rajoitukset, jotka ovat koskeneet aukioloaikoja, poistuvat. Maanantaista lähtien ainoa ravintoloiden toimintaa koskeva rajoitus on, että jokaiselle asiakkaalle on oltava istumapaikka.

Voimaan maanantaina jää voimaan kokoontumisrajoitus. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä elokuun alkuun asti. Siihen asti sallittuja ovat enintään 50 hengen yleisötilaisuudet. Yli 50 ja enintään 500 ihmisen kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia saa pitää sisällä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa erityisjärjestelyin. Voimaan jää myös etätyösuositus, joka päättyy tämänhetkisen tiedon mukaan elokuun alussa.

Matkailu|Uudet matkustusrajoitukset voimaan maanantaina: Suomi sallii matkustamisen 28 uuteen maahan ilman omaehtoista karanteenia

Päivittyvä seuranta|THL tiukensi suositusta omaehtoisesta karanteenista – Ranskan viranomaiset määräsivät maski­pakon Pariisiin, sääntö koskee ruuhkaisimpia alueita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?