Moni baari saa jälleen olla auki aamuviiteen, ja näin ne ohjeistavat asiakkaitaan – alan edun­valvojan mukaan ravintolat eivät kestäisi uutta korona-aaltoa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Poikkeusolot

Moni baari saa jälleen olla auki aamuviiteen, ja näin ne ohjeistavat asiakkaitaan – alan edun­valvojan mukaan ravintolat eivät kestäisi uutta korona-aaltoa

Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan ravintola-ala ei kestä enää samanlaisia rajoituksia, jos epidemian toinen aalto iskee syksyllä.

Tamperelainen Doris on yksi yökerhoista, joka palaa normaaleihin aukioloaikoihin.

Julkaistu: 13.7. 14:10, Päivitetty 13.7. 18:19

Suomen yökerhot saavat jälleen olla auki lähes normaalisti, kun ravintoloiden aukioloaikoja koskeneet koronavirusrajoitukset poistuivat maanantaina. Maanantaista lähtien ainoa ravintoloiden toimintaa koskeva rajoitus on, että jokaiselle asiakkaalle on oltava istumapaikka.

”Suurin osa ravintoloista on jo auki, mutta kaikki ravintolat ja yökerhot eivät avaudu tänään. Riippuu kysynnästä. Osa ihmisistä on edelleen varovaisia”, arvioi matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lappi huomauttaa, että tilanne on kuitenkin kaukana normaalista. Voimaan jää muun muassa määräys tehostetusta hygieniasta.

Lisäksi etätyösuositus jatkuu pitkälle elokuuhun, mikä tarkoittaa merkittävästi vähemmän lounastajia esimerkiksi henkilöstöravintoloissa.

”Olisi tärkeää, että ihmiset palaisivat töihin”, Lappi sanoo.

”Yökerhoille muutos on varmaan merkittävin, kun anniskeluajat palautuvat normaaleiksi. Vaatimus istumapaikasta pöydän tai muun tason ääressä rajoittaa yökerhojen toimintaa.”

Yksi normaaleihin aukioloaikoihin palaava yökerho on tamperelainen Doris.

Tunnettu yökerho jatkaa anniskelua kello neljään aamuyöllä. Ovet suljetaan aamuviideltä.

Yökerhon omistavan Aleksanterin Ravintolat oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sinivuori kertoo, että yökerhossa ylläpidetään vaadittua istumapaikkarajoitusta.

Lisäksi yökerho tulee vielä rajoittamaan asiakasmääräänsä. Sinivuori arvioi, että asiakaspaikoista tullaan täyttämään noin 75 prosenttia.

”Haluamme, että yökerho on turvallinen asiakkaille ja henkilökunnalle. Toimimme virallisten määräysten ja omavalvontasuunnitelman puitteissa”, Sinivuori sanoo.

Helsingin Kampissa sijaitsevalle karaokebaari ja yökerho Ihkulle rajoitusten purkaminen on odotettu ilouutinen, kertoo Ihku Helsinki oy:n markkinointipäällikkö Maria Olin-Bolin.

Maanantaista lähtien Helsingin Ihku aukeaa kello 21 ja on normaalisti auki viiteen aamulla. Olin-Bolinin mukaan vilkkaimmillaan karaokebaari onkin vasta puolenyön jälkeen.

”Kesäkuinen rajoitusten purku, jonka myötä saimme olla auki kello 23:een asti, ei juurikaan auttanut meidän tilannettamme. Muutos on siis hyvin odotettu.”

Ihkussa on noudatettu virallisia määräyksiä hyvin kurinalaisesti koko ajan, kertoo Olin-Bolin.

”Vaikka sallittu asiakasmäärä oli aiemmin 75 prosenttia kaikista asiakaspaikoista, otimme väkeä sisään jopa tuota vähemmän.”

Yökerhon avautuessa kesän alussa joitakin asiakkaita huolestutti karaoken laulamisen turvallisuus.

Karaokea Ihkussa onkin kesän aikana laulettu aina mikrofonin päälle asetettavan suojan kanssa, ja mikrofoneja myös desinfioidaan paljon. Nämä käytännöt jatkuvat edelleen.

”Meillä on karaokessa onneksi aina juontaja, joka muistuttaa ihmisiä säännöllisesti turvallisuusohjeista.”

Asiakkaita suositellaan edelleen myös pysymään omissa seurueissaan, Olin-Bolin kertoo.

”Jaamme kuitenkin vastuun asiakkaiden kanssa. Voimme suosittaa ja ohjata, kuten yökerhoissamme kissankokoisin kirjaimin teemmekin, mutta asiakkaamme tekevät oman osuutensa.”

Olin-Bolin antaakin kehuja karaokebaarin asiakkaille, jotka ovat hänen mielestään toimineet hienosti turvallisuusohjeiden puitteissa.

Helsingin Ihkussa on tullut vastaan vain yksi asiakas, joka ei ole suostunut käyttämään suojaa karaokea laulaessaan. Tämä on Olin-Bolinin mukaan hyvä saavutus.

”Vaikka jotkut asiakkaat aluksi niskuroivat esimerkiksi suojapakon kanssa, todella monet ovat tulleet sanomaan, että arvostavat vastuullisuuttamme.”

Ravintoloille merkittäväksi ongelmaksi jatkossakin Maran Lappi nostaa turistien puutteen.

Matkustusrajoituksia purettiin joidenkin maiden osalta maanantaista lähtien. Matkustusrajoituksia ei kuitenkaan höllennetty Venäjän, Britannian ja Ruotsin osalta. Kiinastakin sallitaan vain työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Näistä neljästä maasta tulevat turistit ovat Lapin mukaan iso osa kysyntää, varsinkin pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.

Hänen mukaansa vielä ei voi arvioida, toteutuvatko kevään synkät ennusteet. Vasta syksyllä voidaan arvioida, miten ala selvisi kevään kriisistä.

”Ravintola-ala ei kestä enää samanlaisia rajoituksia. Puskurit syötiin maalis–huhtikuussa. Jos syksyllä tulee epidemian toinen aalto, se pitää pystyä hoitamaan jollain muulla tavalla.”

Maran jäsenkyselyn mukaan yli 50 prosenttia ravintoloista ja kahviloista on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa. Ennusteet ovat synkät myös heinä–elokuulle. Yli 40 prosenttia ravintoloista ja kahviloista arvioi kyselyn mukaan menettävänsä vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan heinä–elokuussa.

Muokkaus 13.7.2020 klo 15.36: Lisätty jutun alkuun maininta siitä, että yökerhot saavat maanantaista 13. heinäkuuta saakka olla auki lähes normaalisti. Alkujaan jutussa luki, että yökerhot saavat olla auki.

Poikkeusolot|Uudet matkustusrajoitukset tulivat voimaan, Helsinki-Vantaalla lähes kaikki käyttävät kasvomaskeja – nämä rajoitukset muuttuvat tänään

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?