Oikeustieteellisen hakijat saivat vääriä koepisteitä, yliopistot ottavat sisään 46 opiskelijaa lisää - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Korkeakoulut

Oikeustieteellisen hakijat saivat vääriä koepisteitä, yliopistot ottavat sisään 46 opiskelijaa lisää

Virhe oikeustieteellisten alojen valintakokeiden pisteissä huomattiin viime torstaina. Virhe ratkaistiin hakijoiden hyväksi niin, että opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttivät paikkansa.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan kirjastossa vuonna 2011.

Julkaistu: 13.7. 17:21, Päivitetty 14.7. 13:33

Oikeustieteelliset tiedekunnat ottavat sisään 46 opiskelijaa aiottua enemmän pisteidenlaskussa sattuneen virheen vuoksi. Asiasta tiedotettiin maanantaina iltapäivällä, kun hakijoiden valintakoepisteet oli saatu korjattua ja kirjattua Opintopolku-palveluun.

Tieto väärin lasketuista valintakoepisteistä tuli ilmi torstaina. Hakijoille oli vastausten automaattisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin he olivat valinneet jättää vastaamatta.

Lue lisää: Oikeustieteellisen valintakokeen pisteet laskettiin väärin – ”Virhe oli vakavampi kuin alun perin aamulla ymmärsimme”

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoelautakunnan puheenjohtaja, professori Antti Aine kertoo, että alustavasti arvioitiin, että virheen korjauksen seurauksena pääsisi sisään joitakin kymmeniä uusia opiskelijoita. Tarkka luku varmistui vasta maanantaina.

”Asiassa on kaksi eri ulottuvuutta. Tiesimme, että virhe varmasti vaikutti suuren osan pisteisiin, mutta ratkaiseva kysymys oli se, monellako se vaikutti valintapäätökseen”, Aine sanoo.

Virheen korjaus saattoi vaikuttaa myös hakijoihin, jotka olivat saaneet paikan jostakin oikeustieteellisestä tiedekunnasta, mutta joiden pisteet tarkistuslaskennassa riittivätkin vaikeapääsyisempään hakukohteeseen, joka oli heidän prioriteettilistallaan korkeammalla.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalintakoe oli tänä vuonna kaksiosainen. Kokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

Eniten ylimääräisiä opiskelijoita tulee virheen vuoksi Helsingin yliopistoon, johon otettiin 23 ylimääräistä opiskelijaa. Heistä neljä valittiin Vaasassa toteutettavaan koulutukseen. Turun yliopisto otti sisään kymmenen ylimääräistä opiskelijaa, Lapin yliopisto kahdeksan ja Itä-Suomen yliopisto viisi.

Ylimääräisiä opiskelijoita otettiin lisää, sillä opiskelupaikasta tiedon virheellisesti lasketuilla pisteillä saaneet säilyttivät paikkansa. Virheen korjaamisen vuoksi eri hakukohteiden pisterajat muuttuivat.

Joillakin paikkansa säilyttäneillä hakijoilla voi olla alemmat pisteet kuin oikea uusi pisteraja on. Uudet pisterajat julkaistiin maanantaina oikeustieteellisen yhteisvalinnan verkkosivuilla.

Oikeustieteellisen pisteidenlaskuvirhe sattui vastausten koneellisessa tarkistuksessa. Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen kommentoi perjantaina HS:lle, että oikeellisuuden varmistamiseksi valintakoepisteet tulisi aina tarkastaa manuaalisesti, vaikka esitarkastus tehtäisiin automaattisesti.

”Kysymys on myös siitä, että voidaanko tällaista automatisoitua päätöksentekoa, jota optinen lukulaite tuottaa, tehdä. Pisteet olisi pitänyt tarkastaa manuaalisesti automaattisen esitarkastuksen jälkeen”, Voutilainen sanoi.

Aineen mukaan valintaprosessi käydään huolellisesti läpi, kunhan opiskelijavalinnat ovat ohi.

”Se on asialistalla seuraavana. Tässä vaiheessa prioriteetti oli valinnan läpivieminen ja tiedon saaminen opiskelijoille. Jatkossa arvioidaan menettelyä kokonaisuutena ja niitä osioita, joissa on kehitettävää.”

Korkeakoulujen opiskelijavalintoihin on tänä keväänä liittynyt suuri määrä epäselvyyksiä ja virheitä.

Valintakoejärjestelyitä jouduttiin muuttamaan koronaviruksen vuoksi, eivätkä nopealla aikataululla järjestetyt etäkokeet toimineet kaikkialla toivotusti. Lisäksi osa aloista kasvatti toisen asteen todistusarvosanojen perusteella valittavien osuutta, kun haku oli jo päättynyt.

Toukokuussa oikeustieteen ensimmäisen vaiheen etäkokeessa ilmeni myös ongelmia, ja noin sata hakijaa jäi ilman heille luvattua lisäaikaa.

Eduskunnan oikeusasiamies on saanut pääsykoe- ja valinta-asioista yli sata kantelua.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kommentoitiin valintavirheitä HS:lle perjantaina. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) piti virheitä valitettavana, mutta totesi myös, että päätösvalta valinnoista kuuluu oppilaitoksille.

Lue lisää: Kevään opiskelijavalinnoista syntyi sotku, jota ministeriö ei lain mukaan voi siivota: ”Emme puutu yksityiskohtiin”, kommentoi ministeri Kosonen

Oikaisu 14.7. kello 13.33: Korjattu virkettä, jonka mukaan pisterajat olisivat virheen korjauksen myötä laskeneet. Pisterajat nousivat, mutta joillakin paikkansa säilyttäneillä hakijoilla voi olla alemmat pisteet kuin oikea uusi pisteraja on.

Korkeakoulut|Oikeus­tieteellisen valinta­kokeen pisteet laskettiin väärin – ”Virhe oli vakavampi kuin alunperin aamulla ymmärsimme”

Koulutus|Kevään opiskelijavalinnoista syntyi sotku, jota ministeriö ei lain mukaan voi siivota: ”Emme puutu yksityiskohtiin”, kommentoi ministeri Kosonen

Korkeakoulut|Yliopistot tyrivät oikeustieteellisen pääsykokeen pisteiden laskussa – opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät silti paikkansa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?