Hovioikeus lievensi Ylen toimittajan vainoamisesta syytetyn Johan Bäckmanin tuomiota – kuolema lopetti Ilja Janitskinin valituksen käsittelyn - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Oikeudenkäynnit

Hovioikeus lievensi Ylen toimittajan vainoamisesta syytetyn Johan Bäckmanin tuomiota – kuolema lopetti Ilja Janitskinin valituksen käsittelyn

Asian käsittely raukesi edesmenneen Ilja Janitskinin osalta.

Helsingin hovioikeus antoi tiistaina MV-lehteä koskevan tuomion.

Julkaistu: 14.7. 14:15, Päivitetty 14.7. 16:13

Helsingin hovioikeus kumosi tiistaina osan Johan Bäckmanin syytteistä ja lievensi hänen ehdollista vankeustuomiotaan MV-lehteä koskevassa jutussa.

MV-lehden ja Uber Uutisten toimintaa koskevassa oikeudenkäynnissä oli syytettyinä MV-lehden perustaja Ilja Janitskin, Johan Bäckman ja eräs kolmas henkilö.

Janitskin kuoli helmikuussa kesken oikeudenkäynnin, joten hänen osaltaan asian käsittely raukesi hovioikeudessa.

Helsingin hovioikeudesta kerrottiin tiistaina, että aikaisempi Helsingin käräjäoikeuden tuomio jää siten Janitskinin rikosten osalta voimaan.

Janitskin tuomittiin käräjillä yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Tuomio tuli 16 rikoksesta, kuten kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksista sekä salassapitorikoksista.

Janitskin vaati ennen kuolemaansa hovioikeudessa lähes kaikkien syytteiden hylkäämistä. Hän kiisti toimineensa MV-lehden päätoimittajana ja olleensa vastuussa sen julkaisuista.

Hovioikeus tuomitsi Johan Bäckmanin ainoastaan yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen. Tuomion mukaan Bäckman toimitti Janitskinille julkaistavaksi aineistoa Ylen toimittajasta Jessikka Arosta.

Bäckmanin toimittama aineisto koski Aron yksityiselämää. Se julkaistiin mitä ilmeisimmin vahingoittamistarkoituksessa, hovioikeus päätteli.

”Asianomistajaa on halvennettu tavalla, joka on aiheuttanut suurta kärsimystä. Teko on ollut julkaisujen laatu ja levittämistapa huomioon ottaen myös kokonaisuutena arvostellen törkeä”, hovioikeus totesi tuomiossa.

Sen sijaan Bäckmanin syytteet vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta hylättiin. Jessikka Aro oli asianomistajana myös näissä syytteissä.

Bäckman kiisti hovioikeudessa kaikki syytteet.

Hovioikeus päätteli käräjäoikeuden aiemmasta tuomiosta poiketen, etteivät Bäckmanin yhteydenotot sosiaalisessa mediassa täyttäneet vainoamisen tunnusmerkkejä.

Hovioikeuden mukaan Bäckman esitti Arosta muissa yhteyksissä perättömiä tietoja. Hänen menettelynsä täytti tuomion mukaan perusmuotoisen kunnianloukkauksen tunnusmerkit, mutta kyse ei kuitenkaan ollut syytteen mukaisesta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Bäckmania ei voitu tuomita hovioikeudessa perusmuotoisesta kunnianloukkauksesta, koska sen syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua.

Bäckman sai rangaistukseksi kolme kuukautta ehdollista vankeutta. Käräjillä hänet oli tuomittu kaikista kolmesta rikoksesta yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Hovioikeus alensi Bäckmanin maksettavaksi määrättyjä korvauksia, koska osa syytteistä hylättiin.

Bäckmanin on maksettava Jessikka Arolle 13 000 euroa kärsimyskorvauksia. Summa on 9 000 euroa käräjäoikeuden määräämää summaa pienempi.

Lisäksi Bäckman joutuu maksamaan Arolle korvauksia yhteisvastuullisesti Janitskinin kuolinpesän kanssa. Bäckmanin osuus niistä on noin 18 500 euroa.

Johan Bäckman (keskellä) Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2018.

Janitskinin ja Bäckmanin lisäksi käräjätuomiosta valitti hovioikeuteen 55-vuotias nainen, joka oli ollut Janitskinin sijaisena MV-lehden johdossa.

Hovioikeus tuomitsi hänet muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 70 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus luonnehti toissa vuoden lokakuussa tuomiossaan rikoskokonaisuutta täysin poikkeukselliseksi. Oikeuden mukaan MV-lehti ja Uber Uutiset julkaisivat sekä rasistisia että useiden henkilöiden kunniaa loukkaavia kirjoituksia.

Toiminnan motiivina oli käräjäoikeuden mukaan henkilöiden maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa.

Lisäksi MV-lehti ja Uber Uutiset julkaisivat toistuvasti muiden tuottamaa aineistoa, jonka julkaisuun niillä ei ollut oikeutta.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on yksi oikeudenkäynnin asianomistajista.

MV-sivuston perustaja Ilja Janitskin on kuollut

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin hovioikeudessa, kiistää vastuunsa lehden sisällöstä

Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?