Helsinki-Vantaalla tehty erityisjärjestelyjä matkustajille koronavirustilanteen vuoksi – lentoasema on jaettu käytännössä kahtia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Helsinki-Vantaalla tehty erityisjärjestelyjä matkustajille koronavirustilanteen vuoksi – lentoasema on jaettu käytännössä kahtia

Lentokentillä on järjestetty omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville.

Matkustajat käyttivät suojamaskeja Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantaina.

Julkaistu: 14.7. 21:25, Päivitetty 14.7. 21:27

Matkustusrajoitusten purkaminen aloitettiin maanantaina, ja matkustajamäärien odotetaan kääntyvän hiljalleen kasvuun kuukausia kestäneen romahduksen jälkeen.

Etenkin lentokentillä on jouduttu tekemään runsaasti erityisjärjestelyjä tilanteeseen varautumiseksi.

Helsinki-Vantaan lentoasema on saapuvien lentojen osalta ­jaettu käytännössä kahtia.

Vapaan matkustamisen Schengen-maista saapuvat pääsevät maahan kuten ennenkin, mutta korkeamman riskin maista tuleville on järjestetty kokonaan oma reittinsä, jota myös Schengen-alueen ulkopuolelta saa­puvat käyttävät.

”Ne, jotka saapuvat maasta, jolle on matkustusrajoituksia, kulkevat rajatarkastuksen läpi ja kuulevat viranomaisen laatiman ohjeistuksen karanteenista”, selvittää lentoasemia ylläpitävän Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla.

Matkustusrajoitusten alaisista maista saapuville suositellaan kahden viikon karanteenia.

Opastus on Kålan mukaan kattava. Helsinki-Vantaalla on runsaasti karanteenisuosituksesta kertovia kylttejä ja julisteita ja muun muassa kaksituhatta turvaväleistä muistuttavaa lattiatarraa. Aiheesta kuulutetaan kovaäänisillä seitsemän minuutin välein.

Lentoasemalla on käytössä maskisuositus, ja esimerkiksi kaikki Finavian omat työntekijät käyttävät maskeja.

Niitä on myös runsaasti myynnissä eri puolilla lentoasemaa.

”Toivomme, että kaikki, jotka ylipäätään asioivat lentokentällä, käyttäisivät maskia”, Kåla sanoo.

Lentoaseman tiloja avataan ja henkilökuntaa lisätään sitä mukaa, kun lentoliikenne lisääntyy. Kåla muistuttaa, että matkustajamäärät ovat edelleen murto-osa normaalista, ja toimintoja avataan vähitellen.

”Vaikka rajat ovat auenneet moneen maahan”, ei se matkustajamäärä siitä heti nouse.

Satamissa matkustamisen asteittainen vapautuminen ei vielä näy, sillä matkustajaliikenne Ruotsiin on edelleen täysin pysähdyksissä.

”Länsiterminaali 2 on meidän vilkkain terminaalimme, ja sinne on liikennettä ainoastaan Tallinnasta”, Helsingin sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen sanoo.

Matkustajamäärä on satamissa juuri nyt noin puolet normaalista ja Viro kuuluu vapaan matkustuksen maihin, joten erityisjärjestelyjä ei ole Hietasen mukaan juuri tarvittu.

Opasteet muistuttavat lähinnä turvaväleistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?