Helteet ovat palaamassa parin viileän viikon jälkeen – hellerajan odotetaan rikkoutuvan viikonloppuna ympäri Suomea

Alkava helleputki saattaa olla vain muutaman päivän mittainen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi.

Lapset uivat Espoon Oittaalla 28. kesäkuuta ennen helleputken päättymistä.

15.7.2020 9:11

Suomessa voidaan nähdä pian taas helleputki. Viileät ja epävakaiset säät ovat hiljalleen vaihtumassa lämpimämpiin, todennäköisesti jo tällä viikolla, kertoo Foreca blogissaan.

Helteitä ei ole näkynyt hetkeen. Edellinen hellepäivä oli Forecan mukaan kesäkuun 29. päivänä, kun Oulussa mitattiin 26,2 astetta.

Ensimmäistä kertaa ihmiset pääsevät todennäköisesti juhlimaan 25 asteen rajan rikkoutumista jo tällä viikolla. Raja voi ylittyä maan lounaisosassa jo torstaista alkaen, mutta todennäköisimmin helteet saapuvat vasta viikonloppuna eri puolille maata.

Aivan kesäkuun tapaisia lämpötiloja ei kuitenkaan nähtäne. Korkeimmat lukemat asettuvat pitkälti 25–27 asteen välimaastoon.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Juha Tuomala uskoo, että lauantai on lähiaikojen varmin hellepäivä.

Lämpimät säät jakautuvat hänen mukaansa melko tasaisesti ympäri maata. Korkeimmat lämpölukemat saatetaan mitata Länsi-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla tai Lapin lounaisosassa. Pohjois- ja Keski-Lapissa on hieman viileämpää kuin muualla maassa.

Sunnuntainakin helteet ovat ainakin maan itä- ja länsiosissa todennäköisiä. Toisaalta ukkosen mahdollisuus on tuolloin paikoin suuri.

Viikonloppuna kannattaa varautua öiden trooppisuuteen ainakin vesistöjen lähellä, muistuttaa Foreca. Helteet voivat lämmittää vesistöt yli 20-asteisiksi.

Helleputki ei tule näillä näkymin olemaan yhtä pitkä kuin kesäkuussa. Epävakaiset säät ja sateet palaavat jo ensi viikolla. Ennusteet voivat kuitenkin vielä muuttua.

”Tiistai saattaa olla viimeinen päivä, jolloin on hellettä. Sateita saattaa keskiviikkona olla jo niin laajalti”, Tuomala arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat