Rovaniemellä yli 200 ihmistä altistunut korona­virukselle – yhdeksi altistuslähteeksi epäilty sisäleikkipuisto sulki ovensa lyhyen aukiolon jälkeen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Rovaniemellä yli 200 ihmistä altistunut korona­virukselle – yhdeksi altistuslähteeksi epäilty sisäleikkipuisto sulki ovensa lyhyen aukiolon jälkeen

Rovaniemellä on todettu viikon aikana kolme uutta koronavirustartuntaa. Altistumiset kuuluvat samaan tartuntaketjuun, jonka lähdettä on yritetty selvittää seulomalla sairastuneiden oireettomia lähikontakteja.

Verinäytteitä Terveystalossa Espoossa 30. kesäkuuta 2020. Terveystalossa tehdään korona-viruksen vasta-ainetestejä.

Julkaistu: 15.7. 15:06, Päivitetty 15.7. 17:48

Rovaniemellä samaan tartuntaketjuun liittyvien koronavirukselle altistuneiden lukumäärä on noussut yli kahteensataan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Asian vahvistaa HS:lle infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

”Kaikki altistuneet on asetettu karanteeniin”, Broas sanoo.

Viikon sisällä Rovaniemellä on todettu yhteensä kolme uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tartunnan saanutta aikuista työskentelee Poropolun päiväkodissa ja Puolustusvoimissa. Altistuneita oli Poropolun päiväkodissa ja Puolustusvoimissa yhteensä noin sata.

Kolmas uusi tartunta todettiin lauantaina Poropolun päiväkodin lapsella. Lapsi oli oireeton.

Tartuntojen vuoksi päiväkoti on suljettuna 13.–27. heinäkuuta. Kaikki päiväkodissa 3. heinäkuuta ja sen jälkeen vierailleet on asetettu karanteeniin.

Lue lisää: Rovaniemen kaupungin päiväkoti suljetaan koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi, 30 lasta karanteeniin

Lapsi oli käynyt sisäleikkipuisto Hoplopissa keskiviikkona 8. heinäkuuta. Tartunnan vuoksi yli sata samana päivänä Rollohallissa ja Hoplopissa vieraillutta on määrätty karanteeniin.

Kaikkia Rovaniemen Hoplopissa keskiviikkona 8. heinäkuuta kello 11–15 vierailleita pyydetään ottamaan yhteyttä oman kuntansa terveydenhuoltoon, jotta heille voidaan tehdä oirearvio mahdollisen altistumisen vuoksi.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkärin Markku Broasin mukaan riski viruksen tarttumiseen sisäleikkipuistossa ei ole tavattoman suuri, sillä tila on iso. Mahdollisuus on kuitenkin olemassa.

Kaikki kolme sairastunutta ovat osa samaa tartuntaketjua. Ketjun alkupistettä ei ole saatu selville.

Tartunnan lähdettä on etsitty esimerkiksi testaamalla reilu sata tartunnan saaneiden aikuisten lähikontaktia heidän työpaikoillaan päiväkodissa ja Puolustusvoimissa. Broas kertoo, ettei näissä seulonnoissa ole löytynyt uusia tartuntoja.

Lapin sairaanhoitopiirissä tehtyjen koronavirustestien määrä kääntyi viime viikolla kasvuun, eikä kaikki kasvu selity pelkillä seulonnoilla. Viime viikolla sairaanhoitopiirissä testattiin jopa 800 ihmistä, kun taas kesäkuun alun viikkoina testattavia oli alimmillaan vain 250 viikossa.

Oireettomia karanteeniin asetettuja leikkipuistokävijöitä ei kuitenkaan testata. Broasin mukaan tämä johtuu siitä, että kyse on tavanomaisesta altistumisesta, jossa tunnetaan sekä tartunnan lähde että valtaosa altistuneista.

”Oireettomat ovat nyt joka tapauksessa karanteenissa. Karanteeniaikanahan tartuntaa ei voi tapahtua perhekunnan ulkopuolella.”

Riski tartuntoihin sisäleikkipuistossa ei ole Broasin mukaan tavattoman suuri, sillä tila on iso. Tartuntoja voi kuitenkin syntyä, sillä lapset voivat olla leikkiessään lähellä toisiaan.

”Vaikka tartuntariski ei välttämättä olisi suuri, päädyttiin asiakkaita kuitenkin informoimaan, jotta he ottaisivat yhteyttä ja jotta heidät voidaan asettaa normaaliin tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Näin heille syntyy myös oikeus tartuntatautipäivärahaan”, Broas sanoo.

Rovaniemen Hoplopin ja Rollohallin toimitusjohtaja Antero Harjuniemi kertoo, että keskiviikkona 8. heinäkuuta puistossa oli koko päivänä yhteensä 215 asiakasta. Puisto suljettiin maanantaina 13. heinäkuuta, mikä oli Harjuniemen mukaan puiston oma varotoimenpide.

Harjuniemen mukaan puisto ei ole pystynyt osallistumaan tartuntojen jäljittämiseen. Kävijöiden yhteystietoja ei kerätä lippuja myytäessä.

”Olen itsekin tällä hetkellä omaehtoisessa karanteenissa”, kertoo Harjuniemi puhelimitse.

Karanteenissa ovat myös työntekijät. Puiston ovet avataan taas 27. heinäkuuta.

”Yrittäjänä tämä tietysti harmittaa. Keväällä olimme kiinni kolme kuukautta koronaviruksen vuoksi, ja nyt tuli tämä”, Harjuniemi sanoo.

Vielä ei ole täysin varmaa, onko Rovaniemen tartuntaketju saatu katkaistua. Uusia tartuntoja ei ole ilmennyt lauantain jälkeen, mikä on Broasin mukaan hyvä merkki.

”Päiväkodin ja puolustusvoimien kanssa tehtiin laajoja seulontoja. Kun niissäkään ei ole löytynyt uusia tartuntoja, on riski melko pieni.”

Broas korostaa, että lieväoireisenkin on käytävä testeissä.

”Infektiolääkärinä en näe, että Rovaniemen tilanne poikkeaisi muun Suomen tilanteesta. Tässä on nyt ainoastaan kolme tapausta, jotka liittyvät toisiinsa.”

”Näitä voi toki tulla jatkossakin, ja aina olisi meidän kannalta hyvä, että tartuntojen lähde tiedettäisiin.”

Päivittyvä seuranta|Yhdysvalloissa jo yli viisi miljoonaa korona­virus­tartuntaa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?