Kahdesta murhasta ja taposta tuomittu elinkautisvanki vapautetaan vuonna 2022 - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikokset

Kahdesta murhasta ja taposta tuomittu elinkautisvanki vapautetaan vuonna 2022

Helsingin hovioikeus katsoi, että vapauttamista puolsi muun muassa tuomitun hyvin sujunut aika avolaitoksessa ja hänen osoittamansa motivaatio työskentelyyn.

Julkaistu: 16.7. 12:37

Helsingin hovioikeus on tänään torstaina päättänyt elinkautista vankeusrangaistusta suorittavan Petri Antero Moilasen vapauttamisesta ehdonalaiseen vapauteen.

Moilanen tuomittiin vuonna 2005 Oulun käräjäoikeudessa kahdesta murhasta ja taposta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Moilanen oli yhdessä rikoskumppaninsa kanssa tappanut teräaseilla kaksi miestä ja yhden naisen kerrostaloasunnossa Oulun Heinäpäässä kesällä 2004. Lisäksi he tappoivat asunnossa olleen koiranpennun. Mielentilatutkimusten mukaan molemmat, tuolloin 26- ja 27-vuotiaat, miehet olivat syyntakeisia.

Heidät tuomittiin myös eläinsuojelurikoksesta ja useista pienemmistä rikoksista.

Moilanen päästetään ehdonalaiseen vapauteen 31. tammikuuta 2022. Tällöin Moilanen on ollut vankilassa noin 17 vuotta ja seitsemän kuukautta.

Hovioikeus katsoi, että Moilasen vapauttamista puolsi hänen rangaistusajalleen laaditun suunnitelman onnistuminen ja hyvin sujunut aika avolaitoksessa. Hovioikeuden mukaan Moilanen on osoittanut motivaatiota työskentelemällä ja suorittamalla korkeakouluopintoja.

Toisaalta Moilasen elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanutta tekokokonaisuutta on pidettävä hyvin vakavana, hovioikeus muistutti. Hovioikeuden mukaan sille ei kuitenkaan voitu antaa yksinomaa ratkaisevaa painoarvoa, kun harkittiin Moilasen päästämistä ehdonalaiseen vapauteen.

Hovioikeuden käytettävissä oli Moilasen hakemus, Rikosseuraamuslaitoksen lausunto, Psykiatrisen vankisairaalan lausunto ja vankilan lausunto. Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista.

Ehdonalaisen koeaika ja jäännösrangaistus ovat kolme vuotta. Tänä aikana ehdonalaiseen vapauteen päästetty ei saa tehdä rikoksia.

Elinkautisvangin vapauttamisesta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Kahdelle oululaiselle elinkautiset murhista

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?