Kelan puhelinrobotilta voi pian saada palvelua vaikka turuksi, mutta nämä murteet ovat jopa robotille liian vaikeita - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Murteet

Kelan puhelinrobotilta voi pian saada palvelua vaikka turuksi, mutta nämä murteet ovat jopa robotille liian vaikeita

Kelan kokeilussa robottia koulutettiin vastaamaan opintotuen tulorajojen valvontaan liittyviin kysymyksiin Kelan puhelinpalvelussa. Erityisesti ongelmia oli Itä-Suomen ja Lapin murteiden tunnistamisessa.

Kelasta voi pian saada puhelinpalvelussa apua puherobotilta eri suomen murteilla.

Julkaistu: 16.7. 13:09

Kelasta voi pian saada puhelinpalvelussa apua puherobotilta eri suomen murteilla.

Kela testasi tänä keväänä puherobotin kykyä ymmärtää suomen kielen eri murteita. Tarkoitus oli arvioida, voiko eri murteilla saada palvelua Kelan puhelinpalvelussa, kertoo Kela tiedotteessaan.

Puherobotilla tarkoitetaan puheohjattavaa tekoälyä, joka keskustelee ihmisen kanssa. Kokeilussa robottia koulutettiin vastaamaan opintotuen tulorajojen valvontaan liittyviin kysymyksiin Kelan puhelinpalvelussa.

Puherobotilla oli vaikeuksia ymmärtää erityisesti Itä-Suomen ja Lapin murteita. Yleisesti ottaen robotti kuitenkin ymmärsi suomea hyvin. Käännösvirheitä tai kokonaisten sanojen puuttumisia oli Kelan mukaan alle seitsemässä prosentissa sanoista.

Testaajat myös kokivat, että he voisivat tulevaisuudessa käyttää palveluita, eli aina oikean virkailijan kanssa ei tarvitsisi heti puhua. Osa testaajista raportoi, että puherobotti toimii yksinkertaisissa asioissa, mutta monimutkaisempien kysymyksien kanssa he kääntyisivät virkailijan puoleen.

Kelassa uskotaan, että tulevaisuudessa puherobotteja olisi mahdollista hyödyntää nykyistä laajemmin. Kelaan tulee vuosittain miljoonia puheluita.

”Uskon, että jo vuoden päästä puherobotti ymmärtää suomen kielen murteita huomattavasti paremmin”, sanoo Kelan projektipäällikkö Riikka Lindroos-Järvitalo tiedotteessa.

Testaajiksi valittiin kuusi opiskelijaa eri aloilta ja testi koostui neljästä tilanteesta, joissa testaajien piti asioida puherobotin kanssa.

Aiheina olivat palkkatulot, tulorajan ylitys, omaisuus ja valmistuminen. Kokeilua varten kerättiin aineistoa eri puolilta Suomea ja eri murteiden näytemäärä vaihteli.

Kela väsyi päätöstensä kapulakieleen: palkkaa kielenhuoltajia lähes 4 000 euron palkalla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?