”On hyvä, jos lapsia ei ole paikalla paljon samaan aikaan” – moni saattoi altistua koronavirukselle sisäleikki­puistossa Rovaniemellä, nyt asiantuntija kertoo, kuinka herkästi virus leviää sisäleikkipaikoissa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

”On hyvä, jos lapsia ei ole paikalla paljon samaan aikaan” – moni saattoi altistua koronavirukselle sisäleikki­puistossa Rovaniemellä, nyt asiantuntija kertoo, kuinka herkästi virus leviää sisäleikkipaikoissa

Rovaniemellä havaittiin viime viikolla kolmas koronavirustartunta samassa tartuntaketjussa. Yhteensä virukselle altistuneita on yli 200. Heistä valtaosa on lapsia.

Lapsia sisäleikkipuisto HopLopissa Helsingin Pasilassa kesäkuussa.

Julkaistu: 16.7. 13:23, Päivitetty 17.7. 11:01

Rovaniemeltä löytyneen kolmen koronavirustartunnan ketjussa ei ole todettu uusia tartuntoja perjantaina, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä heinäkuussa.

Myöskään torstaina ei havaittu uusia tartuntoja, vaikka tartuntaketjuun liittyy yli 200 mahdollista altistumista. Yksi tartunnan saanut työskentelee Poropolun päiväkodissa, yksi Puolustusvoimissa. Kolmas tartunta todettiin lauantaina yhdellä päiväkodin lapsella. Lapsi oli leikkinyt Rovaniemellä sisäleikkipuisto Hoplopissa, jossa muut samaan aikaan leikkineet lasketaan altistuneiksi.

Lue lisää: Rovaniemellä yli 200 ihmistä altistunut koronavirukselle – yhdeksi altistuslähteeksi epäilty sisäleikkipuisto sulki ovensa lyhyen aukiolon jälkeen

Altistuneiden kartoittamisesta vastaa Rovaniemen kaupunki. Ylilääkäri Outi Palménin mukaan suurin osa ketjun altistuneista on lapsia.

”Tarkkaa lukua en osaa antaa, mutta valtaosa on lapsia. Toki osalla Hoplopissa leikkineistä lapsista oli vanhemmat mukana”, Palmén sanoo.

Rollohalli ja siellä sijaitseva Rovaniemen Hoplop on suljettu määräajaksi altistumisten vuoksi. Kaikkia leikkipuistossa keskiviikkona 8. heinäkuuta kello 11–15 vierailleita pyydetään ottamaan yhteyttä oman kuntansa terveydenhuoltoon, jotta heille voidaan tehdä oirearvio mahdollisen altistumisen vuoksi.

Altistuneiden löytämistä hankaloittaa se, että Rollohallin Hoplopia pyörittää Hoplopin sijaan paikallinen toimija, jolla on omat käytäntönsä.

Kaikissa Hoplopin omissa sisäleikkipuistoissa on epidemian vuoksi varotoimena käytössä leikkiajan varausjärjestelmä. Sillä rajoitetaan samanaikaisten leikkijöiden määrää, ja samalla kerätään kaikkien kävijöiden yhteystiedot, kertoo Hoplopin toimitusjohtaja Kalle Peltola.

”Näin saadaan asiakkaat kiinni, jos tarve edellyttää”, Peltola sanoo.

Lisäksi Hoplop on käsitellyt kaikki itse pyörittämiensä leikkipuistojen kosketuspinnat valokatalyysipinnoitteella, joka reagoi leikkipuiston valojen kanssa ja tappaa bakteereja ja viruksia. Käsidesin sijaan Hoplopeissa käytetään Virus Stop -ainetta, jonka pitäisi estää viruksia pari tuntia käytön jälkeen.

Virus Stop on käytössä myös Rollohallissa, mutta leikkiajan varausjärjestelmää siellä ei ole. Niinpä samaan aikaan koronavirustartunnan saaneen kanssa leikkineitä ei nyt voida varmuudella tunnistaa ja tavoittaa.

Rollohallin toimitusjohtajan Antero Harjuniemen mukaan leikkipuisto kuitenkin ”vastaa kaikkia viranomaisten vaatimuksia ja ylikin”. Yrittäjä on myös oma-aloitteisesti päättänyt sulkea hallin, vaikka erityistä tartuntariskiä ei ole.

Sekä Harjuniemeä että Peltolaa harmittaa, että Hoplop on noussut otsikoihin, vaikka sisäleikkipuistoissa ei tiettävästi ole tapahtunut lainkaan tartuntoja.

”Meidän kannaltamme on harmillista, että tulee sellainen kuva, että Rollokeskus ja sen Hoplop olisi tartunnan lähde. Yksi lapsi on käynyt leikkimässä, mutta mitään tartuntoja ei ole tämän hetkisten tietojen mukaan tapahtunut meidän puistojemme välityksellä”, Peltola sanoo.

Vaikka mahdollisesti altistuneita on Rovaniemen Hoplopin tapauksessa suuri joukko, varsinaisia tartuntoja ei siis toistaiseksi ole löydetty. Kuinka herkästi virus tarttuu sisäleikkipuistossa?

Sitä on vaikea arvioida yksiselitteisesti, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lastenlääkäriepidemiologi Emmi Sarvikivi, mutta suuresta riskistä ei ole kyse.

”Kun puhutaan leikki-ikäisistä lapsista, turvavälien pitäminen on hankalaa. On hyvä, jos lapsia ei ole paikalla paljon samaan aikaan”, Sarvikivi sanoo.

”Toisaalta puhutaan isosta tilasta. Jos huolehditaan, ettei kukaan tule oireisena paikalle, pestään käsiä ja siivotaan useammin, en pitäisi riskiä hirveän isona.”

Pienet lapset sairastavat vähemmän oireisia koronainfektioita eivätkä tartuta yhtä herkästi kuin teinit tai aikuiset, Sarvikivi muistuttaa. Useimpien Hoplopien käyttämää varausjärjestelmää hän pitää hyvänä ideana.

”Se auttaa tartunnanjäljityksessä. Jäljitystä on mahdoton tehdä, jos ei ole tiedossa, ketä siellä on ollut samaan aikaan tartuttavan henkilön kanssa. Ainoaksi keinoksi jää silloin tavoitella osallistuneita median kautta.”

Karanteeni on raskas toimenpide, johon tartuntataudeista vastaava lääkäri määrää vakavalle tartuntataudille altistuneet.

”Karanteenimääräystä ei voi antaa niin, että tulkinta jää ihmisen itsensä vastuulle”, Sarvikivi sanoo.

Hän kuitenkin toivoo, että jokainen kantaisi vastuunsa, eikä lähtisi julkisille paikoille jos on oireinen tai tietää altistuneensa.

”Jos altistaa itsensä julkisille paikoille, myös riski karanteeniin joutumisesta täytyy hyväksyä.”

Myös Poropolun päiväkoti on suljettu. Aluksi päiväkodin piti pysyä suljettuna 27. heinäkuuta asti, mutta torstaina Rovaniemen kaupunki päätti avata sen etuajassa 22. heinäkuuta, kun suurin osa karanteeneista loppuu. Tiedotteen mukaan päiväkodille palaavat ainoastaan ne lapset ja työntekijät, joiden 14 vuorokauden karanteeni on päättynyt tai jotka eivät ole olleet päiväkodissa 3.7. tai sen jälkeen. Päiväkotiin palaajille on tiedotettu asiasta.

”Päiväkodin tiloihin on 22.7. alkaen turvallista palata, eikä lain edellyttämiä perusteita suljettuna pitämiselle siksi enää ole”, perustelee kaupunginjohtajan sijaisena toimiva henkilöstöjohtaja Antti Määttä torstaina lähetetyssä tiedotteessa.

Avaamispäätökseen vaikutti myös se, että Poropolun päiväkoti on vuoropäiväkoti, ja karanteenista ja lomilta palaavien lasten sijoittaminen muihin päiväkoteihin olisi ollut vuorohoidon takia haasteellista, tiedotteessa kerrotaan. Poropolun päiväkoti on avoinna jokaisena viikonpäivänä kello 5.30–22.00.

Päiväkodista karanteenissa olleet on testattu, eikä uusia tartuntoja jo uutisoitujen lisäksi ole löytynyt, kertoo Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen.

”Heidän vointiaan seurataan koko karanteenin ajan ja jokaiseen heistä ollaan yhteydessä ennen karanteenin päättymistä. Näin varmistutaan siitä, ettei kukaan infektio-oireinen palaa päiväkodille.”

Oikaisu 17.7.2020 kello 10.59: Jutun otsikossa luki aluksi, että sisäleikki­puistossa ryöpsähti useita koronaepäilyjä Rovaniemellä. Todellisuudessa sisäleikkipuistossa olleet saattoivat altistua virukselle.

Koronavirus|Rovaniemellä yli 200 ihmistä altistunut korona­virukselle – yhdeksi altistuslähteeksi epäilty sisäleikkipuisto sulki ovensa lyhyen aukiolon jälkeen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?