Tungosta, tuntien jonoja ja loppuun varattuja päiväristeilyjä majakalle – suomalaiset matkustavat nyt ahkerasti kotimaassa, ja näin se näkyy - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Tungosta, tuntien jonoja ja loppuun varattuja päiväristeilyjä majakalle – suomalaiset matkustavat nyt ahkerasti kotimaassa, ja näin se näkyy

Koronaviruspandemian takia moni suomalainen viettää tänä kesänä lomansa Suomessa. Turun saaristossa väkeä on ollut paikoin jopa ruuhkaksi asti.

Julkaistu: 16.7. 15:34, Päivitetty 16.7. 18:37

Heinäkuu on suomalaisten lomakuukausi. Koronaviruspandemian takia moni matkailee tänä kesänä kotimaassaan, vaikka matkustusrajoituksia höllennettiin joidenkin maiden osalta maanantaina.

Suosittu lomakuukausi on huomattu kesäkohteissa ympäri Suomen. Tungos näkyy myös Turun saaristossa.

”Saaristo ei ole ollut koskaan näin täynnä”, sanoo Saaristobussia Houtskarista Turkuun kuljettava Taina Båge torstaina iltapäivällä.

”Miten ihmeessä kaikki nämä ihmiset mahtuvat saaristoon?”

Bågen mukaan jo kesäkuussa oli muutamia vilkkaita päiviä, mutta turistien määrä on lisääntynyt erityisesti tällä viikolla. Se näkyy Nauvossa, Korppoossa, Houtskarissa ja koko saariston rengastiellä, missä monet jatkavat Mossalan kautta Iniöön.

Bågen mukaan Iniön-lautalle mahtuu noin 25 autoa, mutta autoja on ollut jonossa jopa sata.

Kotimaiset turistit näyttävät olevan liikkeellä omilla autoilla, matkailuautoilla ja polkupyörillä.

”Viimeiset kolme päivää kaikki on ollut suurista matkustajamääristä ihan sekaisin”, Båge sanoo.

Busseja on hänen mukaansa vaikea saada kulkemaan aikataulussa, koska lossien aikataulut eivät pidä.

”Kesäaikaan on ollut aina ruuhkaa mutta ei tällaista.”

Kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikilla yhteysväleillä ei ole yhtä ruuhkaista, arvioi turkulainen matkailija Riina Lundman. Hän oli torstaina alkuillasta lauttamatkalla Korppoosta Houtskariin.

”Lomamatkailijoita näkyy kyllä paljon, mutta onhan täällä aina matkailijoita heinäkuussa”, kertoo paljon saaristossa aikaa viettänyt Lundman.

Henkilöautolla liikkeellä oleva Lundman sanoo seurueensa varautuneen odottamaan lauttoja pitkäänkin. Ruuhkia välttääkseen he ajoittivat matkan tietoisesti arkipäivään ja lähtivät matkaan jo aamupäivällä.

Osa lautoista on tullut täyteen, mutta pitkiä odotusaikoja tai ruuhkia seurueen tielle ei ole sattunut.

”Nauvon keskustassa oli tosin parkkipaikat täynnä, ja liikkeellä oli paljon lapsiperheitä. Myös matkailuautoja on näkynyt runsaasti.”

Paikalliset lautat ovat tehneet myyntiennätyksiä. Monille lautoille on ollut tällä viikolla tuntien jono. Turun saariston ruuhkista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Saariston rengastiellä lauttaliikennöinnistä vastaavan Finferriesin toimitusjohtaja Mats Rosin kertoo, että viime päivinä rengastiellä on ollut matkustajia huomattavasti enemmän kuin tavallisesti. Pitkiä jonoja on päässyt syntymään lähinnä Houtskari–Iniö-välillä.

”Siinä on tällä hetkellä alus, jonka kapasiteetti on 27 autoa. Se on aikaisempina vuosina riittänyt hyvin. Mutta se on kyllä täysin yllättänyt, että matkustajien määrä on nyt niin paljon isompi.”

Heinäkuu on tyypillisesti Turun saaristossa vilkkain matkailukuukausi. Siksi liikenteeseen on Rosinin mukaan hyvin vaikea lisätä lauttoja kesken kauden ruuhkahuippuja tasoittamaan.

”Uusien alusten hankkiminen ei tapahdu nappia painamalla. Kaikki se kapasiteetti, joka liikennöintiin on varattu, on kyllä käytössä.”

Itä-Suomessa suomalaisten matkailuinto näkyy ruuhkina. Alueen matkailulle tärkeä itäraja on vielä kiinni. Venäjän koronavirustilanne on edelleen huono, eikä maa siksi kuulu niihin paikkoihin, joiden matkustusrajoitukset lievenivät maanantaina.

Saimaan rannalla suomalaiset ovat kuitenkin korvanneet puuttuvat ulkomaalaisturistit. Holiday Club Saimaan myyntipalveluiden päällikkö Sanna Parkkola kertoo, että tämä kesä on hotellissa selvästi edellisiä vilkkaampi kotimaan matkailijoiden osalta.

”Kysyntä on todella kovaa, ja välillä on jouduttu myymään eioota.”

Sokos-hotellien Itä-Suomen hotelleissa käyttöaste on joissain paikoissa yli kymmenen prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Erityisen hyvä tilanne on Kotkassa, kertoo Sokos-hotellien markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie.

”Pääkaupunkiseutu kuitenkin kärsii edelleen erityisesti ulkomaisten mutta myös jonkin verran kotimaisten matkailijoiden määrissä”, hän arvioi sähköpostitse.

Kotimaiset matkailijat korvaavat Vitien mukaan Itä-Suomessa ulkomaalaiset, erityisesti venäläiset turistit. Keväällä syntynyttä matkustuskatoa suomalaiset eivät kuitenkaan pysty tasoittamaan.

”Kotimaan kesämatkustus ei paikkaa kevään hotellien sulkemisia ja vähäistä matkustusta.”

Kesäkaupunki Hangossa Uudellamaalla suomalaisten turistien määrä on huomattu päiväristeilyillä. Bengtskärin majakalle liikennöivän Marine Linesin tämän viikon lähes kaikki risteilyt ovat loppuun varattuja.

”Yleensä ei ole heinäkuussakaan näin täyttä”, kertoo Marine Linesin Jouko Tuomarmäki.

Jegor Korzyukov (takana vasemmalla), Roosa Hämäläinen, Donna Ojalainen, Jonas Honkanen, Katarina Malmio ja Isabella Ojalainen nauttivat Hangon meri-ilmastosta Casinon rannassa torstaina.

Hangon keskustassa sijaitsevan Regatta Spa Hotelin majoitus on heinäkuun osalta lähes loppuunmyyty, kertoo hotellin liiketoimintajohtaja Axel Holmström.

”Heinäkuu on toki aina kaikista suosituin kuukausi meillä, mutta tänä vuonna eron huomaa. Huippusesonki alkoi aikaisemmin, ja kysyntä on kovempaa.”

Hotellissa on täyttä pitkälle elokuuhun. Holmströmin mukaan erityisesti kiinnostus huoneistotyyppisiä majoituksia kohtaan on kasvanut tänä keväänä. Hotellitoiminnan lisäksi Regatta välittää yksityishenkilöiden omistamia huoneistoja loma-asumiseen.

Myös monien maakuntakeskusten hotelleissa on riittänyt heinäkuun aikana väkeä. Esimerkiksi Tampereen Torni-hotellin kävijämäärät ovat heinäkuussa olleet hiukan suurempia kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Osana heinäkuun päivistä hotelli on ollut loppuunmyyty.

Hotellia johtavan Mikko Kankaanpään mukaan myös loppukesän varaustilanne on hyvä. Varauksia tosin tulee hyvin lyhyelläkin varoitusajalla, mikä on Kankaanpään mukaan kesäajalle tyypillistä.

Matkustaminen kiivaan lomasesongin aikana ei ole aina sujunut toiveiden mukaisesti. Sosiaalisessa mediassa on arvosteltu hotellia muun muassa aamiaistarjoilujen loppumisesta kesken aamiaisen.

”Kyllä me olemme osanneet varautua kävijämäärään aamupalalla, mutta aina välillä käy niin, että astia tyhjenee. Se on hetkellistä, kun haetaan uusi täyttöastia tilalle. Ei tässä ole kategorisesti mitään erikoista, että aamiainen olisi ollut tavallista niukempi.”

Koronaviruspandemia on iskenyt matkailualaan pahasti.

Toukokuussa ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa vähenivät edellisvuoteen verrattuna 95,7 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät yli 70 prosenttia.

Hotelliyöpymisten määrä kokonaisuudessaan oli toukokuussa 0,17 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 87,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Useat hotellit myös sulkivat ovensa koronaviruksen takia ja ovat olleet auki vasta vähän aikaa. Suomen suurin hotelliketju Scandic avasi oviaan heinäkuun alussa.

Kokonaisuudessaan yöpymisten määrä väheni Suomessa tammi–toukokuussa noin 40 prosenttia. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 40,1 prosenttia ja ulkomaisten 38,9 prosenttia edellisvuodesta.

Suomen hallituksen linja on, että kotimaassa voi matkalla, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita. Kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana.

Matkailu|”Taloudellisesti olisi paras pitää ovet kiinni” – Kotimaan­matkailijat täyttivät vuokra­mökit ja leirintäalueet, mutta huvipuistoihin Suomi-matkailun kultakausi ei ulotu

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?