Purjehtijat kohtasivat hämmentävän näyn Airistolla: Pieni koira kellui pelastusliiveineen keskellä aaltoja - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Eläimet

Purjehtijat kohtasivat hämmentävän näyn Airistolla: Pieni koira kellui pelastusliiveineen keskellä aaltoja

Sunnuntaisen onnellisen tapauksen opit: kannattaa tähystää, kannattaa pitää koiriakin pelastusliiveissä ja kannattaa hyödyntää sosiaalista mediaa.

Aki Vikman kuvasi väsyneen ja kylmettyneen koiran, kun se oli nostettu purjeveneeseen. Kuvakaappaus Facebookista.

Julkaistu: 26.7. 15:51

Lietolainen Aki Vikman purjehti Airistolla sunnuntaina puoliltapäivin, kun hän matkaseuransa kanssa näki aalloissa jotain oranssia. Hän oli palaamassa takaisin kotisatamaan pariviikkoisen lomansa jälkeen.

Paikka oli Seilin riutan loiston lähellä, keskellä vilkasta väylää.

”Katselimme ja tähystelimme merta ja näimme, kun jotain oranssia aina vilahti aaltojen välissä. Tuulta oli kahdeksan metriä ja aika hyvää vauhtia mentiin. Sitten päästiin vähän lähemmäksi ja hokattiin, että koirahan siellä pirskatti porskuttelee”, Vikman kertoo.

Alueella oli paljon muitakin veneitä, ja lähimpään rantaan useampia satoja metrejä.

”Ei siinä mitään muuta kuin purjeet alas ja kone käymään. Saatiin ongittua kaveri vedestä ja siihen tuli toinenkin vene, joka oli ihmetellyt, mitä touhuamme”, hän sanoo.

Ensimmäinen lähestymisyritys ei aallokossa onnistunut, mutta toisella vene pääsi niin lähelle koiraa, että se pystyttiin nappaamaan kiinni kepillä, jonka päässä on koukku. Koiralla oli koirien pelastusliivit, joissa on kantokahva selässä juuri tällaisia tilanteita varten. Siitä nostamalla koiran voi poimia kuin kauppakassin.

Koira pääsi veneeseen. Koira vapisi. Sillä ei ollut pantaa, josta olisi ilmennyt omistajan nimi ja numero.

”Emme tienneet, miten kauan hän oli ollut siellä. Aika kylmää vesi nyt on. Ei mennyt kuin viisitoista minuuttia, kun hän nukahti. Kyllä se tähystäminen on tärkeätä vesillä.”

Airisto on laaja, isojen selkien merialue Saaristomerellä, jossa on paljon veneliikennettä varsinkin kesäviikonloppuisin. Sen läpi kulkee laivaväylä esimerkiksi Turkuun.

Näkymä Seilin saareen Päiväluodon saaren takaa. Kuva vuodelta 2017.

Vikman arveli, että koiralla oli aluksi jonkinlainen šokki, mutta koira rauhoittui sitten ja otti tilanteen rennosti. Koira on rodultaan todennäköisesti kettuterrieri.

Vikman pohti, mitä sitten pitäisi tehdä ja päätti laittaa kuvan ja tiedon asiasta Facebookin Saariston satamat -ryhmään. Tieto levisi salamannopeasti.

”Sillä oli vartissa kolmesataa jakoa. Näkee, että somen voima on tällaisissa jutuissa iso.”

Viestissä luki: ”Pelastettiin merestä kyytiin tämä veijari, tänään n. klo 12.30 Airistolta, Seilin riutan loiston vierestä.” Loppuun hän kirjoitti, että jos joku tunnistaa, voi soittaa tai viestittää.

Kului puoli tuntia ja puhelin soi. Siellä oli koiransa veneestä kadottanut mies.

”Kaveri soitti ja kiitti. Sovittiin tapaaminen.”

Haastatteluhetkellä Vikman ja koira odottelivat satamassa, että mies tulee hakemaan koiransa. Koira nukkui.

”Ei siinä mitään tunteenpurkauksia ollut. Hän kiitti ja sanoi, että hieno homma, että pääsee hakemaan koiransa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?