Monet asian­tuntijat puoltavat nyt maskien käyttöä: ”Suoja­vaikutus on suuri ja tilastollisesti merkitsevä” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Monet asian­tuntijat puoltavat nyt maskien käyttöä: ”Suoja­vaikutus on suuri ja tilastollisesti merkitsevä”

Koronavirusepidemia on pysynyt vakaana ja maltillisena Suomessa, mutta ulkomailla jylläävä pandemia muistuttaa, ettei tilanne ole täälläkään vielä ohi.

Useat asiantuntijat esittävät, että Suomi ottaisi käyttöön kasvomaskisuosituksen koronaviruksen torjumiseksi. Kasvomaskia käyttävä matkustaja metrossa Helsingissä 10. kesäkuuta 2020.

Julkaistu: 31.7. 9:55, Päivitetty 31.7. 10:49

Suomessa käydään kiivasta keskustelua kasvomaskeista. Suomi on useimpien Pohjoismaiden kanssa yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa yleistä kasvomaskisuositusta tai -pakkoa ei ole annettu.

Pohjoismaista Islanti kertoi torstaina tiukentavansa toimia koronaviruksen leviämistä vastaan. Islannissa otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön maskipakko julkisissa liikennevälineissä, kotimaan lennoilla, lautoilla ja parturi-kampaamoissa.

Uudet rajoitukset tulevat voimaan perjantaina ja kestävät ainakin kaksi viikkoa.

Enemmistö maailman maista on ottanut koronaviruspandemian torjumiseksi käyttöön maskipakon tai vähintään suosituksen maskin käytöstä julkisilla paikoilla.

Maailman terveysjärjestö WHO muutti kesäkuussa suositustaan maskin käytöstä. WHO suosittelee nyt maskia käytettäväksi esimerkiksi joukkoliikenteessä, työpaikoilla ja ruokakaupoissa.

Suomessa ei ole annettu yleistä maskisuositusta tai -pakkoa koko sinä aikana, jonka koronavirusepidemia on vellonut. Terveydenhuollossa maskeja käytetään, ja yksittäiset toimijat, kuten lentoyhtiö Finnair ja Tampereen yliopisto, ovat määränneet maskipakkoja.

Valtioneuvosto ei ole antanut yleistä suositusta kasvomaskin käyttämisestä. Koronavirusepidemian torjunnassa Suomen hallitus suosittelee muun muassa pitämään turvavälejä, yskimään hihaan tai nenäliinaan, pesemään käsiä ahkerasti ja huomioimaan riskiryhmäläiset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanta ei ole muuttunut epidemian aikana. THL:n sivuilla lukee edelleen, ”ettei ole näyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja”.

Myös WHO:n mukaan tieteellinen tutkimus ei edelleenkään osoita selkeästi sitä, kuinka suuri hyöty tavallisten ihmisten laajasta maskien käytöstä olisi. Suositusta kuitenkin muutettiin, koska eri maista on saatu kokemuksia maskin hyödystä erityisesti silloin, kun turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Suomessa maskisuositusta tai pakkoa on penätty erityisesti tällaisiin tilanteisiin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien klinikan apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistuttaa, että turvavälit eivät onnistu esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä.

”Silloin kasvomaski antaa suojan epidemian leviämisen estämiseksi, koska tauti pääsääntöisesti leviää hengitysteitse. Siksi kasvomaskilla pystytään torjumaan epidemiaa. Minä suosittelen sitä ruuhkapaikoissa ja toivon siitä myös kansallista suositusta, etenkin jos tautitapaukset alkavat lisääntyä”, Ruotsalainen sanoo.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on samoilla linjoilla Ruotsalaisen kanssa.

”Mielestäni WHO:n ja Euroopan tartuntatautiviraston suositukset ovat hyvät ja ajantasaiset. Ne suosittavat maskien käyttöä tilanteissa, joissa ei voi pitää etäisyyksiä. On perusteltua käyttää niitä esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Suomessa olisi hyvä harjoitella sitä junissa, linja-autoissa ja metrossa.”

Lehtonen ei kuitenkaan ole ”mikään maskipakon kannattaja”.

”Niitä pitäisi olla saatavilla ja pitäisi luoda sellainen sosiaalinen paine, jossa niitä vain alettaisiin käyttää. Kun ihmiset palaavat nyt töihin, on melkoisen vaikea pitää etäisyyttä metrossa ja busseissa. Siinä mielessä maskisuositus olisi ihan perusteltu”, Lehtonen sanoo.

Perjantaina Hanna Ollila ja Liisa Laine kirjoittivat HS:n Vieraskynä-kirjoituksessa, että heidän tutkimuksensa mukaan kasvosuojukset vähentävät kolmanneksella käyttäjänsä riskiä sairastua hengitystieinfektioon.

”Suojavaikutus on suuri ja tilastollisesti merkitsevä. Maskeista on eniten hyötyä, kun käyttö yhdistetään turvaväleihin ja käsien pesuun”, Ollila ja Laine kirjoittavat.

”Ehdotamme, että Suomessa otetaan käyttöön maskisuositus erityisesti aktiivisilla epidemia-alueilla asioitaessa ja julkisessa liikenteessä yhdessä hyvän käsihygienian, lähikontaktien välttämisen sekä testauksen ja jäljityksen kanssa.”

Ollila on ryhmänjohtaja Suomen molekyylilääketieteen instituutissa Helsingin yliopistossa ja tutkija Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa. Laine on tutkijatohtori yhdysvaltalaisen Pennsylvanian yliopiston Leonard Davis -instituutissa.

Virustartuntatilanne on pysynyt vakaana Suomessa. Viimeisimmän seurantaviikon (20.–26. heinäkuuta) aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 51 tapausta, kertoo THL. Viikon aikana tehtiin keskimäärin neljätuhatta koronavirustestiä päivässä.

Testien määrä on noussut kesäkuusta.

Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen totesi HS:n haastattelussa viime viikolla, että vaikka Suomessa tilanne on hyvä, maailmalla se on edelleen huono.

”Kun rajat ovat auki, on selvää, että tapauksia tulee lisää. Ehkä olisi hyvä opetella maskin käyttöä, hankkia niitä kotiinsa ja seurata, miten tilanne muuttuu”, Sironen arvioi.

Husin Lehtosen mukaan maskisuosituksessa on kyse myös ”väestön asennekasvatuksesta”:

”Suomessa ei ole sellaista asennetta maskien käyttöön kuin on vaikkapa Aasian maissa. Se on meille uusi juttu, mutta opittiinhan käsidesiäkin nopeasti käyttämään ja varmasti opittaisiin maskejakin, jos vain ruvettaisiin harjoittelemaan”, Lehtonen sanoo.

Koronavirus|Yli 130 maata suosittaa tai määrää kasvomaskeista, mutta Suomessa pehmeät keinot eivät enää riitä nostamaan maskeja ihmisten kasvoille, sanoo tutkija Pilvikki Absetz

Pandemia|”Kukaan ei tiedä, mitä syksyllä tapahtuu” – Näin meidän tulisi toimia toisen korona-aallon välttämiseksi

Koronavirus|Suojaako maski vakavammalta korona­taudin muodolta? Siitä on näyttöä, sanoo suomalainen virologi

Vieraskynä|Kasvosuojuksista on merkittävää hyötyä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?