Kela-taksien uudelleenkilpailutus alkaa neljässä maakunnassa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Taksit

Kela-taksien uudelleenkilpailutus alkaa neljässä maakunnassa

Kelan on kilpailutettava taksipalvelunsa uudelleen Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kanta-Hämeessä. Hankinnan arvo on yhteensä noin 310 miljoonaa euroa.

Kela-kyydeissä liikkuvat isot rahat. Esimerkiksi Uudellamaalla hankinnan arvo on lähes 150 miljoonaa euroa. Kuvassa takseja Helsingin Rautatieasemalla kesäkuussa 2018.

Julkaistu: 31.7. 10:27, Päivitetty 1.8. 12:51

Kela-taksien uudelleenkilpailutus neljässä maakunnassa etenee, kertoo Kela tiedotteessaan.

Kelan pitää kilpailuttaa taksipalvelunsa uudelleen markkinaoikeuden päätöksen takia Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kanta-Hämeessä. Markkinaoikeus kumosi viime marraskuussa Kelan aiemmat taksimatkojen hankintapäätökset Lapin, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen alueilla. Uudenmaan osalta markkinaoikeus kumosi hankintapäätökset helmikuussa.

Oikeuden mukaan hankinnat olisi pitänyt kilpailuttaa käyttöoikeussopimuksina eikä palvelusopimuksina.

Kela valitsi joulukuussa 2018 Menevä oy:n vastaamaan Kela-takseista Uudellamaalla. Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 148,40 miljoonaa euroa.

Uuttamaata koskevasta päätöksestä valitti markkinaoikeuteen Helsingin-Uudenmaan Taksit, joka on aiemmin vastannut Kela-kyydeistä. Yhtiö oli yrittänyt jättää tarjoustaan Kelan tarjouspalveluun, mutta ei onnistunut siinä ajoissa palvelun ongelmien ja hitauden takia.

Menevä oli Kelan mukaan ainoa, joka oli jättänyt tarjouksen. Helsingin-Uudenmaan Taksit oli valituksensa mukaan ollut yhteydessä Kelan hankintayksikköön, jolla oli ollut yhtiön tarjous hallussaan ennen tarjousten jättämisen määräaikaa.

Markkinaoikeus kumosi Kelan päätöksen ja asetti Kelalle miljoonan euron uhkasakon.

Lapissa Kela sulki Rovaniemen Aluetaksin tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena maaliskuussa 2018. Kela valitsi PRO-Keskuksen tarjouksen. Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 68 miljoonaa euroa.

Rovaniemen Aluetaksi valitti päätöksestä markkinaoikeuteen. Yhtiöstä sen tarjous ei ollut tarjouspyynnön vastainen. Markkinaoikeus kumosi Kelan päätöksen sulkea Rovaniemen Aluetaksi pois tarjouskilpailusta ja asetti Kelalle 600 000 euron uhkasakon.

Etelä-Pohjanmaalla Kela sulki tarjouskilpailusta pois samalla syyllä Luomanpahkan Taksin, joka valitti markkinaoikeuteen. Kilpailutuksen voitti Keskustaksi. Hankinnan arvo on noin 60 miljoonaa euroa. Markkinaoikeus kielsi päätöksessään Kelaa tekemästä hankintasopimusta miljoonan euron sakon uhalla.

Kanta-Hämeessä Kela sulki tarjouskilpailusta pois Lin-Carin. Kilpailutuksen voitti Tampereen Aluetaksi. Hankinnan arvo on noin 34 miljoonaa euroa. Lin-Car valitti asiasta markkinaoikeuteen, joka kumosi Kelan hankintapäätöksen ja asetti sen täytäntöönpanon estämiseksi Kelalle puolen miljoonan euron uhkasakon.

Kaikissa sopimukset on tehty vuoden 2021 loppuun.

Kela ei ole valittanut markkinaoikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

”Nyt voimassa olevat palvelusopimukset ovat voimassa siihen asti, kunnes uudet hankinnat on tehty. Eli nykyiset palveluntuottajat hoitavat Kelan korvaamat taksimatkat toistaiseksi”, sanoo Kelan etuuspäällikkö Susanna Bruun.

Asiakkaat tilaavat taksin edelleen samasta alueellisesta tilausnumerosta.

Tarjouksia on aikaa jättää 4. syyskuuta asti. Tarjoukset jätetään aluekohtaisesti.

”Meillä on määritelty peruskriteerit hankinnoille. Hinta on ratkaiseva tekijä. Ensimmäisessä vaiheessa tarkistetaan, täyttyvätkö vaatimukset ylipäätään. Lähtökohtaisesti valitaan hinnaltaan edullisin vaatimukset täyttävä tarjous”, Bruun kertoo.

Oikaisu 1.8. 12.51: Artikkelissa puhuttiin joissain kohdissa tarjouspyynnöstä kun tarkoitettiin yritysten jättämiä tarjouksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?