Al-Holin leiriltä paennut äiti ja hänen alle 10-vuotiaat lapsensa palasivat Suomeen – ”Perhe on itse ollut tilanteessa aloitteellinen” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Al-Hol

Al-Holin leiriltä paennut äiti ja hänen alle 10-vuotiaat lapsensa palasivat Suomeen – ”Perhe on itse ollut tilanteessa aloitteellinen”

Äiti lapsineen palasi Suomeen lauantaina aamupäivällä. Ulkoministeriö ei tiedä, miten he pääsivät pois Al-Holin leiriltä, mutta auttoi perhettä Turkissa.

Kuva al-Holin pakolaisleiriltä tammikuun lopulta.

Julkaistu: 1.8. 13:20, Päivitetty 1.8. 15:40

Al-Holin leirillä Syyriassa ollut suomalainen äiti ja hänen alle 10-vuotiaat lapsensa ovat palanneet Suomeen, tiedottaa ulkoministeriö. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Ulkoministeriö ei auttanut perhettä pakenemaan leiriltä, mutta kertoo avustaneensa perhettä Turkissa Suomen lain velvoittamalla tavalla. Ulkoministeriö myönsi heille matkustusasiakirjat ja järjesti heidän paluunsa Suomeen yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

Suomen viranomaiset ovat ulkoministeriön mukaan järjestäneet myös perheen vastaanoton Suomessa.

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnästä vastaava lähetystöneuvos Pekka Shemeikka kertoo, että perhe on tullut Suomeen reittilennolla ja maksanut lentonsa itse.

”Käytäntö näissä tilanteissa on, että henkilöt maksavat itse omat matkakulunsa.”

Tiedotteessa ulkoministeriö muistuttaa, että jokaisella Suomen kansalaisella on perustuslain mukainen oikeus palata halutessaan Suomeen.

Ulkoministeriö sai tietää perheen paenneen leiriltä vasta, kun he olivat jo Turkissa, Shemeikka sanoo.

Ylen mukaan he olivat oleskelleet Turkissa pidemmän aikaa ennen paluutaan Suomeen. Shemeikan mukaan ulkoministeriö ei ole ollut aloitteellinen osapuoli perheen avustamisessa.

”Perhe on itse ollut tilanteessa aloitteellinen ja ollut yhteydessä paikalliseen suurlähetystöön [Ankarassa]”, Shemeikka kertoo.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan lasten yksityisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi yksityiskohtaisia tietoja tapauksesta ei tulla kertomaan julkisuuteen.

Al-Holin leiriltä palasi suomalaisia Suomeen myös toukokuun lopussa. Tuolloin leiriltä saapui Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta. Lapset olivat iältään alle kymmenvuotiaita ja ryhmä koostui kolmesta erillisestä perheestä.

Tuolloinkin tulijat pääsivät ulkoministeriön mukaan leiriltä pois omin avuin. Tiedossa ei kuitenkaan ole, miten saapuneet suomalaiset olivat päässeet leiriltä pois.

Tätä ennen al-Holin leirillä olleita palasi Suomeen viime vuoden joulukuussa. Tuolloin Suomi kotiutti kaksi orpolasta leiriltä. Viranomaisten mukaan orpolapset kotiutettiin, koska heidän turvallisuustilanteensa oli heikentynyt nopeasti.

Al-Holin leiri on Lappeenrannan kokoinen telttakylä, jossa on terroristijärjestö Isisin naisjäseniä yli 50:sta maasta. HS vieraili leirillä joulukuussa 2019.

Kurdijohtoisen SDF-asejoukon vartioimalla al-Holin leirillä on ollut yksitoista suomalaista naista ja yli kolmekymmentä lasta. Naisista Suomeen on palannut nyt ainakin neljä. Lapsia puolestaan on palannut ainakin kolmetoista.

”Leirillä on vielä noin parikymmentä suomalaista lasta ja alle kymmenen aikuista”, ulkoministeriön Shemeikka kertoo.

Hänen mukaansa ei ole tiedossa, onko muita suomalaisia päässyt pakenemaan leiriltä. Myöskään se, onko suomalaisia mahdollisesti kuollut leirillä, ei ole ulkoministeriön tiedossa.

Lapset leirillä ovat 1–13-vuotiaita, ja suurin osa heistä on alle 6-vuotiaita.

Yksi suomalaisnaisten lapsista täytti tänä vuonna 18 vuotta leirillä ollessaan. Osa lapsista on päätynyt Syyriaan vanhempiensa tuomana Suomesta, mutta useimmat ovat syntyneet Syyriassa sota-alueella.

Kurdihallinto, joka vastaa al-Holin leiristä, ei ole antanut erottaa leirillä olevia naisia ja lapsia toisistaan. Maat, joiden kansalaisia leirillä on, ovat siis käytännössä joutuneet päättämään, yrittävätkö ne kotiuttaa naiset lapsineen vai jättävätkö he myös lapset leirille, koska naisia pidetään liian suurena turvallisuusuhkana.

Shemeikan mukaan kurdihallinnon kanssa neuvotellaan yhä lasten palauttamisesta Suomeen.

”Keskustelut ovat yhä käynnissä, mutta eivät ole viime aikoina konkreettisesti edenneet”, hän kertoo.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan al-Holin leirin olosuhteet ovat lapsille edelleen kestämättömät. Leirillä pääsy välttämättömään terveydenhuoltoon on vaikeaa, eivätkä lapset pääse kouluun. Tiedotteen mukaan lasten saaminen pois näistä olosuhteista mahdollisimman pian on suomalaisten turvallisuuden ja kaikkien edun mukaista.

Leirin muiden olojen lisäksi uhkana on myös alati maailmalla paheneva koronavirustilanne. Shemeikan mukaan tiedossa ei kuitenkaan ole, että koronavirus olisi vielä levinnyt al-Holin leirille.

”Alueella ja joillakin muilla alueen leireillä koronavirustartuntoja on kuitenkin todettu”, hän kertoo.

Shemeikan mukaan tällä hetkellä mitään käytännön toimenpiteitä lasten saamiseksi leiriltä ei ole käynnissä.

Poliisi kertoi jo viime vuonna, että se on hankkinut tietoja Syyrian al-Holin leirillä oleskelevista suomalaisista mahdollisten rikosten selvittämiseksi. Tuolloin kenestäkään leirin suomalaisesta ei aloitettu rikostutkintaa.

Mahdolliset rikostutkinnat suorittaisi keskusrikospoliisi. Se on tiennyt jo pidempään, keitä suomalaisia leirillä on oleskellut.

Ylen mukaan keskusrikospoliisi on kuullut toukokuussa tulleita kolmea naista yhteistyössä paikallispoliisin kanssa. Mahdollisiin rikosepäilyihin liittyvät esiselvitykset ovat yhä käynnissä.

Suojelupoliisi on aiemmin arvioinut, että Irakin ja Syyrian konfliktialueelta palaavat henkilöt todennäköisesti lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

Supon arvion mukaan Isisissä toimineet naiset ovat yleisesti ottaen osallistuneet pääosin erilaisiin värväyksen, propagandan tuottamisen ja rahoituksen kaltaisiin tukitehtäviin.

Lue lisää: Poliisi on selvittänyt al-Holin leirillä olevien suomalaisten rikostaustoja – Supon arvion mukaan leiriltä palaavat lisäisivät Suomeen kohdistuvan terrorismin uhkaa

Oikaisu 1.8. kello 15.40: Korjattu virheellinen siteeraus ulkoministeriön Pekka Shemeikan sitaatista. Shemeikan mukaan leirillä on vielä ”noin parikymmentä suomalaista lasta ja alle kymmenen aikuista”, ei siis ”noin parikymmentä suomalaista lasta ja alle kymmenen lasta”, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Al-Hol|Ulkoministeriö vahvistaa HS:n tiedot: Al-Holin leiriltä saapui iltapäivällä Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta, tulijat pääsivät leiriltä pois omin avuin

Al-Hol|Al-hol on Lappeenrannan kokoinen telttakylä, jossa on Isisin naisjäseniä yli 50:sta maasta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?