Kasvomaskien kaupassa tapahtui tällä viikolla käänne: ”Keski­määräinen päivä­myynti on ollut kolmin­kertainen”, kerrotaan K-ryhmästä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Suojavarusteet

Kasvomaskien kaupassa tapahtui tällä viikolla käänne: ”Keski­määräinen päivä­myynti on ollut kolmin­kertainen”, kerrotaan K-ryhmästä

Viime päivinä jälleen vellonut keskustelu siitä, pitäisikö Suomessakin antaa kansallinen kasvomaskisuositus, on saattanut kiihdyttää maskikauppaa.

Useat terveydenalan asiantuntijat ovat vaatineet kansallista maskisuositusta joukkoliikenteeseen ja muihin sellaisiin tilanteisiin, joissa turvavälejä ei voi pitää.

Julkaistu: 1.8. 13:59, Päivitetty 1.8. 14:00

Kasvomaskien myynti vaikuttaa saaneen uutta tuulta alleen viime päivien maskikeskustelun myötä. ”Maanantaista alkaen joka päivä myyntimäärät ovat kasvaneet”, sanoo esimerkiksi SOK:n marketkaupan valikoimajohtaja Janne Paananen.

Suomessa ei ole kansallista suositusta kasvomaskin käytöstä julkisilla paikoilla, mutta useat asiantuntijat ovat viime päivinä penänneet suositusta tai jopa pakkoa. Suurin osa maailman maista on määrännyt maskin käytöstä tai antanut siitä ainakin suosituksen.

Lue lisää: Monet asiantuntijat puoltavat nyt maskien käyttöä: ”Suojavaikutus on suuri ja tilastollisesti merkitsevä”

Viimeksi lauantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kirjoittivat HS:n Vieraskynä-palstalla, että Suomessa on pohdittava suositusta kasvomaskien käytöstä.

”Jos epidemian kiihtymisen uhka selvästi kasvaa nykyisestä, kasvomaskien käyttö tilanteissa, joissa etäisyyden pitäminen on vaikeaa, voisi olla perusteltua”, Salminen ja Tervahauta kirjoittivat.

Julkisten puheenvuorojen myötä on saattanut herättää huolta maskien riittävyydestä silloin, jos uusia määräyksiä niiden käytöstä annettaisiin.

SOK:n marketkaupan valikoimajohtaja Janne Paananen kertoo, että tällä viikolla kasvomaskeja on myyty huomattavasti enemmän kuin kesällä muuten.

”Maanantaista alkaen joka päivä myyntimäärät ovat kasvaneet. Kauppa on piristynyt selkeästi tällä viikolla.”

Kesä on muuten ollut Paanasen mukaan rauhallinen maskimyynnin suhteen. Maskeja on mennyt tasaisesti.

Myös K-ryhmästä kerrotaan, että kulunut viikko on ollut poikkeuksellinen.

”Tällä viikolla keskimääräinen päivämyynti on ollut kolminkertainen verrattuna viikkoa edeltävään aikaan”, sanoo Jenni Moisanen. Hän vastaa K-ryhmässä muun muassa kansalaismaskien ostoista.

Tähän asti maskien myynti on ollut Moisasen mukaan tasaista ja maltillista.

Epidemian alussa kauppojen hyllyt tyhjenivät, kun kansa varautui muuttuvaan arkeen. Hamstratusta wc-paperista muodostui koronaviruspandemian symboli.

Vessapaperi ei loppunut kesken, mutta onko mahdollista, että niin käy mahdollisten uusien suositusten myötä kasvomaskeille?

Paanasen mukaan ”koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu”.

”Olemme varautuneet siihen, että kysyntä kasvaa”, Paananen kertoo.

Moisasen mukaan ”saatavuus on erinomainen”.

”Tällä hetkellä ei ole vaaraa, että maskit loppuisivat kesken. Saatavuus on erinomainen.”

Tarkkoja myyntimääriään kaupat eivät kerro. Prismassa kaupaksi menee Paanasen mukaan muun muassa viiden kappaleen ja 50 kappaleen kertakäyttömaskipaketteja. K-ryhmän päätuote on Moisasen mukaan 15 kappaleen kertakäyttömaskipaketti.

Vieraskynä|Koronavirus­epidemian kiihtymiseen on varauduttava myös uusin keinoin, kirjoittavat THL:n Markku Tervahauta ja Mika Salminen

Koronavirus|Kaksi maskitutkimusta antoi eri tulokset suojien hyödystä, vaikka aineisto oli sama – professori selittää, miten tämä on mahdollista

Tartunnat|Tutkijat selvittivät korona­viruksen leviämistä kiinalaisissa junissa ja kartoittivat, millä istuma­paikoilla tartunnan riski on suurin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?