Heinäkuu oli tavallista kylmempi ja sateisempi, mutta ensi viikolla helteet palaavat, ennustaa meteorologi - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Heinäkuu oli tavallista kylmempi ja sateisempi, mutta ensi viikolla helteet palaavat, ennustaa meteorologi

Paikoittain sademäärät olivat jopa 2,5-kertaisia keskimääräiseen nähden.

Boglarka Bartakovics ja Viivi Laitinen pitivät sadetta Seurasaaren karttojen alla Seurasaaren sillalla sunnuntaina.

Julkaistu: 2.8. 14:57, Päivitetty 2.8. 15:15

Heinäkuu oli keskimääräistä koleampi ja sateisempi, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Paikoittain sademäärät olivat jopa 2,5-kertaisia keskimääräiseen nähden.

Ensi viikolla sateet kuitenkin väistyvät auringon tieltä ja hellelukemat näyttävät todennäköisiltä.

Epävakainen heinäkuu johtui Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovisen mukaan sitkeästi Keski-Siperiassa pysytelleestä korkeapainealueesta, joka esti matalapainetta jatkamasta matkaa Suomen ylitse.

Tuovinen kertoo, että heinäkuun keskivaiheilla korkeapaine pääsi käväisemään Suomen yllä hetkellisesti, mutta sateinen sää palasi muutaman hellepäivän jälkeen takaisin.

Siperian ennätyslämmin alkuvuosi on aiheuttanut Venäjällä tänä vuonna ennätyksellisiä maastopaloja ja ikiroudan poikkeuksellisen nopeaa sulamista.

Lue lisää: Siperiassa ennätyslämmin kesäkuu ja alkuvuosi aiheuttivat valtavat metsäpalot – lämpötilat korkeampia, kuin mitä oli osattu edes pelätä

Tuovisen mukaan yhtä epävakainen ja sateinen heinäkuu oli Suomessa viimeksi 2017.

”Paikoin heinäkuun sademäärät olivat tavanomaisia, mutta erityisesti Keski-Suomessa ja Itä-Lapissa mitattiin keskimääräistä korkeampia sadelukemia.”

Korkeimmat sadelukemat mitattiin Pohjanmaan Isojoella, jossa vettä tuli heinäkuun aikana peräti 193 millimetriä. Luku on 2,5-kertainen Isojoen keskimääräiseen heinäkuun sademäärään nähden.

Runsaiden sademäärien lisäksi heinäkuu oli myös kylmä ja pilvinen. Siinä missä tavallista lämpimämpänä vuonna 2018 hellepäiviä oli Suomessa heinäkuussa 27, oli niitä tänä vuonna vain kymmenen. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jonka aikana helleraja eli 25 astetta on rikkoutunut ainakin jossain päin Suomea.

Tuovisen mukaan poikkeuksellisen matalia päivälämpötilat olivat läntisessä Suomessa. Esimerkiksi Pirkkalan havaintoasemalla kuukauden matalin päivän ylin lämpötila oli vain 12,2 astetta.

”Kyseessä oli Pirkkalan mittausaseman historian matalin päivän korkein lämpötila [heinäkuussa]”, Tuovinen kertoo.

Tuovisen mukaan epävakaisesta säästä ei kärsinyt vain Suomi.

”Matalapainealue kosketti koko Pohjoismaiden aluetta. Siinä missä Suomessa oli tavallista sateisempi heinäkuu, mitattiin Etelä-Norjassa ennätyslukemia”, hän kertoo.

Heinäkuun kolea sää jatkuu vielä muutaman päivän elokuun puolelle. Sateiden lisäksi erityisesti sunnuntai-iltana on Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa ukkoskuuroja. Ukkosmyrskyyn kannattaa varautua erityisesti maan keskiosissa, jonne on annettu rajun ukkosen varoitus.

Ukkosten pitäisi olla ohitse alkuviikon aikana, ja loppuviikosta on odotettavissa hellelukemia, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakso.

”Ensi viikon loppupuolella ja viimeistään viikonloppuna hellelukemat ovat todennäköisiä koko Suomessa”, Laakso kertoo.

Laakson mukaan lämmin sää vaikuttaisi jatkuvan jonkin aikaa.

”Elokuun alkupuolisko näyttää aurinkoiselta ja hellesäät näyttäisivät jatkuvan myös seuraavan viikon alkupuoliskolla”, Laakso sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikon lopun ja seuraavan viikon alun taitteessa lämpötilat voivat Keski- ja Etelä-Suomessa nousta jopa 28 asteeseen.

”Harmi niille, jotka palailevat lomilta takaisin töihin. Niille, joilla loma vasta alkaa, on kuitenkin luvassa kunnon kesäistä säätä”, Jari Tuovinen kuvailee tulevia lämpötiloja.

”Kyllä ne on ihan hyvät uimakelit.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?