Koronakoirat aloittavat pian Helsinki-Vantaan lento­kentällä, mutta matkustajat eivät pääse näkemään niitä –näin testaus koiran kanssa tapahtuu - Kotimaa | HS.fi

Koronakoirat aloittavat pian Helsinki-Vantaan lento­kentällä, mutta matkustajat eivät pääse näkemään niitä –näin testaus koiran kanssa tapahtuu

Suomessa koulutetaan nyt kuuttatoista koiraa nuuhkimaan lentomatkustajien iholta pyyhittyjä näytteitä koronaviruksen varalta. Testi on vapaaehtoinen.

Koronakoira Kössi nuuhkimassa näytteitä hajuradalla. Kössi on löytökoira Espanjasta. Se tuli Suomeen neljän kuukauden ikäisenä.­

22.8. 19:53 | Päivitetty 22.8. 22:16

Koronavirusnäytteitä nuuhkivien koronakoirien on määrä aloittaa pian työnsä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Parhaillaan kuusitoista koiraa on Vantaalla koulutuksessa. Niistä suuri osa päätynee kentälle tositoimiin nuuhkimaan koronavirusepäiltyjen näytteitä, kunhan koulutuksessa koirista löydetään sopivimmat.

Koirien sijoituspaikka tulee olemaan saapuvien lentojen aulassa, Alepa-kauppaa vastapäätä.

”Juuri kävimme kentällä katsomassa, mihin koirat sijoitetaan ja miten siellä voidaan säilyttää työrauha”, kertoo toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen Suomen hajuerotteluyhdistys Wise Nosesta.

”Koulutuksen tavoite on saada validoituja koronakoiria, joiden herkkyys ja tarkkuus on tieteellisesti todistettu ja joista tiedetään, montako näytettä ne pystyvät vuorokaudessa käymään läpi.”

Koirien on tarkoitus aloittaa työnsä ensi kuussa, mutta moni asia pilottityyppisessä toiminnassa vaatii vielä ratkaisuja.

Koirilla ei esimerkiksi ole virkakoirastatusta eikä toiminnan rahoituskaan ole selvillä. Toiminta alkaa pyöriä aluksi vapaaehtoisvoimin.

Paavilainen tajusi pian koronavirusuutisten iskettyä päälle keväällä, että koiran voisi opettaa tunnistamaan hajun. Toukokuussa Helsingin yliopisto kertoi koronavirustutkimuksestaan, jossa ilmeni, että koirat saattavat suoriutua tehtävästä nopeasti ja yltää luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeet. Koirat onnistuivat erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet.

”Koirien äärimmäisen tarkan hajuaistin käyttö koronaviruksen tunnistustehtävissä voi osoittautua mullistavaksi välineeksi epidemian hallinnassa”, kertoi tuolloin tutkimuksen johtaja Anna Hielm-Björkman.

Lentokentällä matkustaja ja koronakoira eivät ole keskenään kosketuksessa eli nuuhkimisetäisyydellä. Koirat eivät siis nuuhki kaikkia koneesta ulos johtavasta putkesta tulevia matkustajia, vaan toiminta on kohdennetumpaa ja ennen kaikkea matkustajille vapaaehtoista.

Näytteenantopaikkoja tulee aluksi kaksi.

”Paikalla on alustavasti kaksi koiraa riippuen matkustajamääristä ja siitä, miten kysyntä tulee kasvamaan, kun se on kuitenkin vapaaehtoista edelleen”, Paavilainen sanoo.

Nyt koulutuksessa olevat koirat ovat saksanpaimenkoiria, labradorinnoutajia, bordercollieita, spanieleita ja sekarotuisia.

Paavilaisen mukaan koronakoirat tarvitsisivat nyt virallisen statuksen, jonka määriteltäisiin tartuntatautilaissa.

”Tartuntatautilakiin pitää vielä tehdä muutoksia, jotta niille saadaan asema. Nehän eivät ole virkakoiria, vaan niiltä puuttuu se status”, Paavilainen sanoo.

Hänen mukaansa koirille todennäköisesti olisi käyttöä myöhemminkin yhtenä seulontamuotona.

”Tämä pandemia ei jää tähän eikä tämä ole viimeinen virus, niitä tulee koko ajan lisää.”

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö katsoo niin ikään, että tartuntalakiin tulisi lisätä koiran käyttö lentokentällä, jolloin koirat voisivat toimia samalla periaatteella kuin huumekoirat eli koiran merkitsemä matkustaja ohjattaisiin koronatestiin. Toiminnan rahoitus taas tulisi olla peräisin valtiolta, Aronkytö pohtii.

Paavilainenkin odottaa ratkaisua, saako toiminta rahoituksen valtiolta. Hän laskee koronakoiratoiminnan kuukausibudjetiksi noin 250 000 euroa, johon kuuluisi moni asia koulutuksesta kymmenen ohjaajan palkkoihin. Moni koronakoiran omistaja siis vaihtaisi samalla ammattiaan, jos toiminta vakinaistettaisiin.

”Sekin pitää vielä miettiä, voiko yhdistys toimia tässä, vai pitääkö käyttää yritystä. Jos tämä lähtee kaupalliseksi, yhdistys voi toimia kaupallisessa toiminnassakin, mutta onko siinä järkeä. Tässä on vielä paljon pohdittavaa”, Paavilainen sanoo.

Näin testaus koiran kanssa tapahtuu

Testi on vapaaehtoinen.

Matkustaja ottaa itse näytteen sideharsolla ihostaan, esimerkiksi ranteesta, kainalosta tai kaulalta.

Näyte laitetaan näyteastiaan, joka annetaan luukusta sermin taakse koiranohjaajalle.

Koira nuuhkii näytteen ja merkkaa sen negatiiviseksi tai positiiviseksi.

Jos koira antaa positiivisen koronavirusnäytteen, matkustaja ohjataan lähellä olevan terveydenhoitohenkilökunnan puoleen jatkotoimia ja varsinaista koronavirustestausta varten.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat