Aila-myrsky saapui Suomen länsirannikolle, ja se näyttää aiemmin ennustettua vakavammalta – Ilmatieteen laitos kehotti ihmisiä siirtymään sisätiloihin - Kotimaa | HS.fi

Aila-myrsky saapui Suomen länsirannikolle, ja se näyttää aiemmin ennustettua vakavammalta – Ilmatieteen laitos kehotti ihmisiä siirtymään sisätiloihin

Helsingissä pelastusviranomaiset kehottivat kansalaisia pysymään sisällä ja kaukana ikkunoista.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pahin myräkkä kestää runsaan vuorokauden, keskiviikkoiltapäivästä torstai-iltaan.­

16.9. 5:08 | Päivitetty 16.9. 22:13

Suomeen saapuu keskiviikkona poikkeuksellisen voimakas syysmyrsky, jonka arvioidaan aiheuttavan mahdollisesti suuria tuhoja. Pahin myräkkä liikkuu Suomen ylitse runsaassa vuorokaudessa, keskiviikkoiltapäivän ja torstai-illan välisenä aikana.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila kertoi illalla seitsemän jälkeen, että myrskyraja oli mennyt ensimmäistä kertaa rikki Vaasan edustalla Strömmingbådanissa, jossa oli mitattu tuulen keskinopeudeksi 21 metriä sekunnissa.

Merenkurkun ja Selkämeren pohjoisosissa oli mitattu puuskissa jo 25 metriä sekunnissa.

”Siitä se sitten voimistuu illan ja yön mittaan varsinkin läntisillä ja lounaisilla merialueilla”, Jylhä-Ollila kertoi.

”Ei tässä mene kuin pari, kolme tuntia, niin rupeaa tuuli voimistumaan ja keli kylmenemään Helsingissäkin. Pääkaupunkiseudulla kun aamulla herätään, niin siinä se on se kovin tuuli aamuseitsemän ja kahdentoista välillä. Iltapäivällä rupeaa heikkenemään jo.”

Maarianhaminassa oleva HS:n kuvaaja Kalle Koponen kertoi illalla tuulen yltyneen Ahvenanmaalla päivän ja illan kuluessa.

”Aallot ovat kasvaneet korkeiksi, ja koko meri on vaahtopäinen”, Koponen sanoi.

”Metsissä näkyy edellisten myrskyjen kaatamia puita. Ei yllätä, jos puita kaatuu nyt lisää.”

Jylhä-Ollilan mukaan matalapaine liikkuu alle vuorokaudessa Pohjanlahden rannikolta Kaakkois-Suomen yli Venäjän puolelle.

Huomenna iltapäivällä matalapaineen keskus on jo Venäjän puolella.

”Yksittäisiä tuulivahinkoja tulee varmasti”, Jylhä-Ollila arvioi.

Ilmatieteen laitos laittoi illalla kahdeksalta internetsivuilleen tiedotteen, että säätilanne kehittyy Pohjanlahden rannikkovyöhykkeellä erittäin vaaralliseksi myrskypuuskien vuoksi. Tiedotteessa kehotettiin siirtymään sisätiloihin.

Jylhä-Ollilan mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan virallinen vaaratiedote, vaan Ilmatieteen laitoksen meteorologien päättämä vapaamuotoinen varoitus.

Maa-alueilla myrskyä on jo enteillyt sade, joka pyyhki päivän aikana käytännössä koko Keski-Suomen ylitse. Keskiviikkona voimassa on varoituksia sateista, ja liikenteessä on vesiliirron vaara.

Keskiviikkona Helsingin pelastuslaitos varoitti kansalaisia myrskypuuskista ja ohjeisti toimimaan myräkän aikana ja sitä ennen. Pelastuslaitoksen ohjeistuksen mukaan myrskyn aikana kansalaisten tulisi siirtyä sisätiloihin ja pysyä poissa ikkunoiden läheisyydestä. Lisäksi tulisi esimerkiksi välttää hissien käyttöä ja autot tulisi pysäköidä etäälle puista.

Pohjanmaalta Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella varoitettiin tulvista.

”Paras arvio on, että puuskat ovat noin 20 metriä sekunnissa”, sanoo meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta pääkaupunkiseudun ennusteesta. Arvio perustuu tuoreimpiin ennustemalleihin sekä havaintotietoihin Ruotsista, jossa myrsky oli jo keskiviikkona aamupäivällä hyvää vauhtia kehittymässä.

Sademäärä jää pääkaupunkiseudulla kauas Keski-Suomesta, jossa vettä saattaa tulla yli 50 millimetriä vuorokaudessa.

Tuoreimmissa ennustemalleissa myrsky on muuttunut hieman pahempaan suuntaan, Korpela kertoo. Myös tuhoalueesta näyttää tulevan hieman ennustettua laajempi.

Ilmatieteen laitoksen Twitter-päivityksen perusteella myrsky näyttää saaneen nimen Aila.

Nimestäkin voi päätellä, että pahinta tuhoa pelätään syntyvän torstaina, joka on Ailan nimipäivä.

Myrsky rantautuu Pohjanmaalle keskiviikkona iltapäivällä. Rajuilman on ennustettu pyyhkivän keskiviikkona ja torstaina laajalti Keski- ja Etelä-Suomen yli ja tuovan mukanaan poikkeuksellisen runsaita sateita ja kovia tuulia.

Forecan ennusteista koostettu video näyttää, kuinka myrsky etenee Suomessa:

Syyskuun mittapuulla myrsky on tuntuva. Tavallisesti todella voimakkaat rajuilmat tulevat Suomeen vasta marras–joulukuussa. Korpela vertaa myrskyä lähinnä viime vuoden tammikuun Aapeliin, jolloin tuulten voimakkuus oli sisämaassa laajalti yli 20 metriä sekunnissa. Myös tuulen suunta on nyt sama, pohjoinen.

”Maan länsiosan sisämaassa puuskat voivat olla 20 metriä sekunnissa, mutta 25 metriä sekunnissa ei näillä näkymin mitata muualla kuin laajojen vesistöjen äärellä olevilla sääasemilla.”

Oheisesta laskurista voit tarkistaa, miten tuulen eri voimakkuudet saavat käytännössä aikaan:

Tuhoja on odotettavissa, sillä tähän vuodenaikaan niitä tulee etenkin pohjoistuulella selvästi herkemmin kuin talvella: puissa on lehdet, ja pehmeä, märkä maa antaa helposti periksi.

11. syyskuuta pelastustoimella oli Korpelan mukaan noin 300 tehtävää, kun puuskatuuli puhalsi lähinnä Uudellamaalla ja Hämeessä hieman alle 20 metriä sekunnissa. Nyt voidaan mennä sen ylikin.

”Vahinkoja tullaan näkemään, ja pelastusviranomaisilla tehtäviä riittää”, Korpela sanoo. ”Puuskat ovat voimakkaampia ja myrskyn alue on laajempi.”

”Puuskissa tuulen ennustetaan puhaltavan keskiviikon ja torstain välisen yön ja torstaiaamun aikana jopa 33–36 metriä sekunnissa eli hirmumyrskylukemissa Merenkurkussa, Selkämerellä, Saaristomerellä, Ahvenanmerellä sekä pohjoisella Itämerellä laajalla alueella”, sanoo Forecan verkkosivulla meteorologi Joanna Rinne.

Puuskien voimakkuus on tuulen vahingollisuutta arvioitaessa hyvin olennainen tieto. Vaikka tuulen voimakkuus ilmoitetaan virallisesti kymmenen minuutin keskituulina, suurimmat tuhot aiheutuvat maa-alueilla yksittäisistä puuskista.

Tuuliennätyksiä ei näillä näkymin olla rikkomassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin Suomessa mitattu 10 minuutin keskituulen nopeus merellä on 32,5 metriä sekunnissa.

Nyt tuuli yltää samoihin lukemiin todennäköisesti vain puuskissa. Tunturien huipuilla mitataan silloin tällöin jopa noin 50 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia, selviää Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Selkämerellä myrskyn on varoitettu nostavan laajalti jopa seitsemän metrin aallokkoa. Suomenlahdella varoitetaan 2,5-metrisistä aalloista.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat