Myrskyn takia sähkökatkoja on luvassa jopa kymmenilletuhansille talouksille, juna- ja tieliikenteessä voi olla häiriöitä ja kännykkäverkot saattavat kaatua - Kotimaa | HS.fi

Myrskyn takia sähkökatkoja on luvassa jopa kymmenilletuhansille talouksille, juna- ja tieliikenteessä voi olla häiriöitä ja kännykkäverkot saattavat kaatua

Puiden kaatuminen voi vaurioittaa junaratoja ja autoilijoita vaanii muun muassa vesiliirto.

Myrsky saattaa aiheuttaa häiriöitä junaliikenteeseen.­

16.9. 14:14

Keskiviikkona Suomeen saapuva syysmyrsky voi vaikuttaa sähköverkkoon sekä liikenteeseen rautateillä ja maanteillä. Esimerkiksi sähköverkkoyhtiö Caruna arvioi, että sen verkossa kymmenientuhansien asiakkaiden sähkönsaannissa voi olla ongelmia.

Myrskyn kulkureitillä laajoilla alueilla toimiva Elenia huomauttaa tiedotteessaan, että sähkökatkoja saattaa olla normaalia enemmän, koska tuuli käy pohjoisesta.

”Elenian verkkoalueella sähkökatkoja tulee ensimmäisenä Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Torstain aikana sähkökatkot laajenevat Pirkanmaalle ja Hämeeseen”, yhtiö kertoo.

Asiakkaiden on varauduttava pitkiinkin sähkökatkoihin erityisesti haja-asutusalueilla Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Molemmat sähköverkkoyhtiöt kertovat aloittavansa korjaustyöt heti, kun maastossa liikkuminen on turvallista.

Liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finlandin (TMC) mukaan Aila-myrsky saattaa kaataa junaradoille puita, mikä taas voi rikkoa muun muassa sähköradan rakenteita.

”Matkustajille tämän kaltaiset häiriöt vaikuttavat junien myöhästymisinä tai jopa korvaavina kuljetuksina”, kertoo Finrailin liikennepäällikkö Rauno Helander tiedotteessa.

Finrail on TMC:n rautatieliikennettä ohjaava tytäryhtiö.

Junaliikennettä operoiva VR tiedottaa mahdollisista aikataulumuutoksista tai bussikuljetuksista omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.

Maanteillä myrsky saattaa aiheuttaa yllätyksiä esimerkiksi teille kaatuneiden puiden tai tulvien muodossa.

”Paikoin rajutkin rankkasateet vaikuttavat ajossa näkyvyyteen ja tuovat mukanaan myös vesiliirtovaaran, joten kelien mukainen ajotapa ja pitkät turvavälit edellä ajavaan ovat nyt turvallisen liikenteen avaintekijöitä”, summaa tieliikennekeskuksesta yksikön päällikkö Jani Laiho.

Ongelmia voi tulla myös tietoliikenneverkkoihin. Liikenne- ja viestintävirasto muistuttaa, että hätäpuhelun voi soittaa, vaikka oman operaattorin verkko olisikin kaatunut.

Hätäpuhelun pääsee soittamaan sammuttamalla puhelimen, kytkemällä sen uudelleen päälle ja soittamalla hätäpuhelun siinä vaiheessa, kun laite kysyy suojakoodia.

Laivaliikenteessä ainakin Wasa Line ja Eckerö Line ovat peruneet vuorojaan. Wasa Linen vuoroissa on muutoksia jo keskiviikkona ja Eckerö Line jättää ajamatta Viroon torstaina.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat