Aallot lyövät pian kolme metriä korkean saaren yli, mutta kuusihenkinen ryhmä odottaa myrskyä innoissaan Märketin majakkasaarella - Kotimaa | HS.fi

Aallot lyövät pian kolme metriä korkean saaren yli, mutta kuusihenkinen ryhmä odottaa myrskyä innoissaan Märketin majakkasaarella

Siitä tulee varmasti upea näytelmä, uskoo majakkaseuralainen.

Majakkaseuralaiset Esa Kettinen ja Jonna Rintamäki kiinnittävät liinan Märketin entisen huusin oven suojaksi.­

16.9. 17:20

Märketin majakkasaarella keskellä avomerta Ahvenanmaan ja Ruotsin välissä odotettiin keskiviikkoina jopa innoissaan lähestyvää myrskyä, jonka nostattamat aallot tulevat todennäköisesti pyyhkimään koko kallioluodon yli.

Lue lisää: Syysmyrsky sai nimekseen Aila, ja se näyttää aiemmin ennustettua vakavammalta – Video näyttää, kuinka myrsky etenee keskiviikkona ja torstaina Suomessa

Saaren korkeus on vain noin kolme metriä meren pinnasta ja aalloista on ennustettu paljon tätä korkeampia.

Majakalla on jo muutaman päivän ajan ollut talkoissa kuusihenkinen Majakkaseuran jäsenistä koostuva ryhmä, joka on kunnostanut ja huoltanut majakkaa jokavuotiseen tapaansa.

Tämän viikon talkoita tehnyt ryhmä saa nyt kokea majakan tukevien seinien suojissa todennäköisesti tavallista kovemman syysmyrskyn. Iltapäivällä tuuli oli vasta kuuden metrin luokkaa, kun kovimpia kelejä odotetaan yöksi ja torstaiaamuksi.

Märketin majakka rakennettiin 1885. Siinä on kaksi asuinkerrosta.­

”Aurinko paistaa ja saunaan ollaan juuri menossa”, kertoi iltapäivän tunnelmista Majakkaseuran vuorovastaava Jan Lindgren.

Se on tyyntä myrskyn edellä, sillä tuuli alkoi juuri yltyä ja oli puuskissa jo lähellä kahtakymmentä metriä. Edessä oli myrskyinen ilta, yö ja aamu. Viime vuoden tammikuussa Aapeli-myrskyn puuskissa tuuli riuhtoi yli neljänkymmenen metrin nopeudella.

Ryhmäläiset ovat sitoneet luodolla kiinni kaiken irtoavan, irrottaneet teräksisen lipputangon ja kantaneet kumiveneen venevajaan suojaan. He odottavat ja toivovat, että puuskissa tuuli saattaisi olla yli 30 metriä sekunnissa.

Majakkaseuralaiset sulkivat varaston oven myrskyä odotellessa keskiviikkona. Esa Kettinen vasemmalla ja Veli-Pekka Järvinen oikealla.­

”Tämä on siitä erikoinen paikka, että etelän ja pohjoisen puoleisissa kovissa tuulissa aallot tulevat yli koko luodon. Täällä voi olla hyvinkin märkää, aaltoja voi tulla niin paljon, että ulkona voi olla vaikea kulkea”, hän kertoo.

”Niinpä me olemme opetelleet labyrintinomaiset käytävät, joita pitkin pääsemme kuivin jaloin puuceehen.”

Saari on erikoinen paikka myös siksi, että siellä sijaitsee myös Suomen ja Ruotsin välinen rusettimainen maaraja.

”Nyt vain malttamattomina odottelemme näytelmää, siitä tulee varmasti upeata. Mutta täällä on paljon pääskysiä, hippiäisiä, punarintoja ja muita pikkulintuja, joiden hyvinvoinnista meillä on huoli.”

Lindgrenin mukaan muut ovat nyt olleet huolissaan heistä tulevan myrskyn vuoksi, mutta he itse eivät lainkaan. He palaavat takaisin maihin lauantaina.

Alla oleva kuva näyttää Märketin tyynessä kelissä elokuussa.

Haaksirikot Märketin lähistöllä olivat yleisiä ennen majakan rakentamista. Peräti 23 laivaa ajoi karille lähivesillä vuonna 1873.­

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat