Koronavilkku-sovelluksesta löytyi toimintahäiriö: osa käyttäjistä ei saa heti tietää altistumisestaan - Kotimaa | HS.fi

Koronavilkku-sovelluksesta löytyi toimintahäiriö: osa käyttäjistä ei saa heti tietää altistumisestaan

Virheen takia osa korona­virukselle altistuneista Koronavilkun käyttäjistä ei saa heti tietää asiasta.

Koronavilkku-sovellus matkapuhelimessa.­

16.9. 17:35

Koronavirukselle altistumisten jäljittämiseen tarkoitetusta Koronavilkku-sovelluksesta on löytynyt pieneen osaan käyttäjistä vaikuttavia toimintahäiriöitä.

Sovellus ei kaikilla käyttäjillä ota säännöllisesti yhteyttä tietokantaan, josta sovellus saisi altistumisista kertovat avainkoodit. Tämä johtaa siihen, että vaikka käyttäjä olisi altistunut koronavirukselle, hän ei saa heti tietää asiasta. Viive tarkistuksessa voi olla jopa useita päiviä, kun tavallisesti tarkistuksen pitäisi tapahtua kerran päivässä.

Ongelman laajuutta on vaikea arvioida, mutta se esiintyy todennäköisesti tuhansilla tai kymmenillä tuhansilla Koronavilkun käyttäjillä, erityisesti Iphone-puhelinten omistajilla. Heistä erittäin harva on kuitenkaan altistunut koronavirukselle.

Sovelluksen on ladannut kaksi miljoonaa suomalaista.

Ongelmaan on useita eri syitä, jotka eivät johdu pelkästään Koronavilkusta itsestään. Tarkistuksen viive voi johtua siitä, että Applen Ios-käyttö­järjestelmä estää joissain tapauksissa yhteydenoton avainpalvelimeen virransäästön tai huonon verkkoyhteyden vuoksi.

Toinen samanlainen ongelma johtuu siitä, että Applen käyttöjärjestelmän päivitys versioon 13.7 saattaa sotkea Koronavilkun toiminnan. Tällöin sovellus ei saa lainkaan yhteyttä altistustietoa tarjoavaan palvelimeen. Tässä tapauksessa viive kestää niin pitkään kunnes käyttäjä päivittää käyttöjärjestelmän uudempaan tai korjaa itse vian puhelimen asetuksista.

Samankaltaisia ongelmia on kerrottu olevan myös joillain Huawei-puhelimilla.

Koronavilkun tehneen ohjelmistoyhtiö Solitan Sami Köykän mukaan ongelma vaikuttaa melko pieneen osaan Koronavilkun käyttäjistä.

”Tämä ongelma on hahmottumassa koko ajan tarkemmaksi, kun saamme vikailmoituksia ja niihin liittyviä taustatietoja. Olemme jo suunnittelemassa sovelluspäivitystä, joka poistaa tai ainakin vähentää merkittävästi tätä tausta-ajoon liittyvää ongelmaa”, Köykkä sanoo.

”Tarvittavat korjaukset tuodaan puhelimiin pikavauhtia päivityksien yhteydessä.”

Jokainen Koronavilkun käyttäjä voi tarkistaa omalta kohdaltaan altistusilmoitukset ja Koronavilkun toimivuuden tutkimalla käyttöjärjestelmän tallentamia lokitietoja. Käyttöjärjestelmän ylläpitämään altistuslokiin kirjataan tieto, jos sovellus on käynyt hakemassa altistustiedot Kelan palvelimelta.

Altistusloki löytyy puhelimen käyttöjärjestelmän asetuksista. Paikka vaihtelee käyttöjärjestelmän ja sen version mukaan.

Viallinen altistustieto näyttää Iphonella tältä, eli siitä puuttuu päiviä tai useita altistustarkistuksia on samalla päivällä:

Koronavilkku-sovellus Iphonessa, käyttöjärjestelmäversiossa 13.5. Sunnuntaina 13.9. otetussa ruudunkaappauksessa useita päiviä on jäänyt väliin ja Koronavilkku on tarkastanut tiedot sunnuntaina.­

Mitä käyttäjä voi tehdä, jos hän havaitsee, ettei altistuksia ole tarkistettu palvelimelta?

Mitään yhtä keinoa tilanteen korjaamiseksi ei ole, kertoo Solitan Köykkä. Ongelman saattaa korjata puhelimen käyttöjärjestelmän päivittäminen uusimpaan versioon. Myös Koronavilkku kannattaa pitää päivitettynä uusimpaan versioon.

Koronavilkku-sovelluksen avaaminen johtaa Köykän mukaan usein siihen, että sovellus tarkistaa altistukset palvelimelta muutaman tunnin kuluessa avaamisesta.

Joissain tapauksissa myös Koronavilkku itse kertoo, jos käyttöjärjestelmän asetukset ovat pielessä. Tällöin auttaa asetusten muuttaminen ohjeiden mukaiseksi. Käyttäjän pitää tehdä tämä itse, eikä Koronavilkku pysty korjaamaan tilannetta.

Lisäksi Köykkä suosittelee, että puhelinta ei kannata pitää jatkuvasti akunsäästötilassa ja Bluetooth-ominaisuus on pidettävä päällä.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat