Aila-myrsky aiheutti yli 2 600 vahingontorjuntatehtävää, sähkökatkoja yhä noin 12 000 taloudessa - Kotimaa | HS.fi

Aila-myrsky aiheutti yli 2 600 vahingontorjuntatehtävää, sähkökatkoja yhä noin 12 000 taloudessa

Itään liikkuva myrsky oli aamuyöllä heikkenemään päin, eikä Aila aiheuttanut Ilmatieteen laitoksen meteorologin mukaan enää tuulivahinkoja.

Palomiehet raivasivat kaatunutta puuta Turun Ruissalossa torstaina.­

18.9. 5:20 | Päivitetty 18.9. 13:45

Suomeen iskenyt Aila-myrsky vaikuttaa aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman STT:lle.

Suomessa Ailaa enemmän tuulivahinkoja ovat aiheuttaneet vuonna 2001 iskenyt Janika-myrsky sekä vuonna 2011 iskeneet Tapani- ja Hannu-myrskyt, jotka iskivät Bergmanin mukaan niin peräjälkeen, että niitä on ollut vaikea erottaa toisistaan.

”Tuulivahinkoja on tullut niin paljon, että näyttäisi siltä, että Aila-myrsky on ottamassa kolmossijan noiden jälkeen”, Bergman kertoi aamukolmen aikoihin perjantaina

Meteorologin mukaan tuulivahinkojen määrän runsaus johtuu siitä, että puuskat olivat niin laajalla alueella ja olivat Suomen päällä niin pitkään, että ne ehtivät aiheuttaa paljon pienimuotoista tuulivahinkoa.

”Eivät tietenkään mitään niin voimakasta kuin mitä kesäiset rajuilmat aiheuttavat. On tässä muutama muukin myrsky tehnyt pienellä alalla pahempaa jälkeä. Mutta tässä maan etelä- ja keskiosaa ajatellen Aila-myrsky moukaroi kuitenkin varsin laajalti”, Bergman summasi.

Sisäministeriön mukaan myrsky aiheutti pelastuslaitoksille 2 657 vahingontorjuntatehtävää.

Yli kaksinkertaisen määrän tehtäviä aiheutti aikanaan vuoden 2011 Tapani-myrsky. Tuolloin pelastuslaitoksilla oli 5 727 vahingontorjuntatehtävää vuorokauden aikana. Se oli sisäministeriön mukaan eniten tehtäviä aiheuttanut myrsky.

Tänä vuonna ovat helmikuun Tuuli-myrsky ja kesäkuun Päivö-myrsky aiheuttaneet tehtäviä kuudensadan molemmin puolin.

Siäministeriö valotti lukuja twiitissään perjantaina.

Aila-myrsky jätti jälkeensä muun muassa laajoja häiriöitä junaliikenteeseen, sähkökatkoja ja satoja pelastustehtäviä.

Myrsky katkaisi sähköt yli sadaltatuhannelta asiakkaalta, kertoi Energiateollisuus perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa. Pahimmillaan ilman sähköä oli samanaikaisesti yli 90 000 asiakasta.

Perjantaina kello puoli yhden aikoihin iltapäivällä sähköttä oli vielä noin 12 000 asiakasta, ilmeni Energiateollisuuden sähköhäiriökartasta. Sähköttömiä asiakkaita oli lähinnä Pohjanlahden rannikolla ja keskisessä Suomessa.

Sähkökatkojen määrä on kuitenkin ollut jo jonkin aikaa laskussa, ja torstain aikana sähköjä palautettiin sivuston mukaan kymmeniintuhansiin kotitalouksiin.

Tampereella junaradalle myrskyn vuoksi kaatunut puu katkaisi kaiken junaliikenteen torstai-iltapäivänä hieman ennen kello neljää. Liikenne oli poikki usean tunnin ajan, ja sähköratahäiriöllä oli kerrannaisvaikutuksia koko Etelä-Suomen kaukojunaliikenteeseen.

Liikennettä saatiin palauteltua kuitenkin alkuillasta yhtä raidetta pitkin. Rataliikennekeskus kertoi tämän jälkeen myöhään torstai-iltana, että sähköradan korjaustyöt oli saatu loppuun puoli kahteentoista mennessä ja kaikki radat saatu jälleen käyttöön.

VR kertoi sivuillaan perjantain puolella puolenyön jälkeen, että junaliikenne Tampereelta oli palautumassa normaaliksi.

Pelastuslaitokset raportoivat torstain aikana sadoista myrskyyn liittyvistä pelastustehtävistä ympäri Suomea. Varsinais-Suomen, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen sekä Pohjanmaan pelastuslaitoksilta kerrottiin torstaina iltapäivällä STT:lle, että pelastuslaitoksilla oli päivän aikana noin 200–400 tehtävää. Suurin osa liittyi puiden kaatumisiin esimerkiksi ajoteille, peltikattojen rullaantumisiin sekä karanneisiin veneisiin.

Helsingin Malminkartanossa Aila kaatoi 20-metrisen puun päin kerrostalon seinää. Helsingin pelastuslaitoksen mukaan rakennusta päin kaatunut haapa rikkoi asunnon olohuoneen lasin ja työntyi olohuoneen puolelle, muttei aiheuttanut henkilövahinkoja. Pelastuslaitos raivasi kaatuneen puun.

Iltalehti kertoi torstai-iltana Ailan myös tuhonneen Espoossa Högnäsissä sijaitsevan noin 400-vuotiaan Leinon tammen. Lehden mukaan tammen rauhoittamisesta kiisteltiin vuosikymmenen vaihteessa myös oikeussalissa.

Tammen oli koettu muun muassa aiheuttavan vaaran ohikulkijoille. Leinon tammi oli ollut ontto ja huonokuntoinen. Vuonna 2009 korkein hallinto-oikeus kuitenkin piti voimassa päätöksen, joka kielsi maanomistajaa kaatamasta tammea.

Rauhoitus purettiin lopulta viime vuonna, mutta puuta ei ollut ehditty vielä kaataa. Iltalehden mukaan Leinon tammessa eli myös erittäin uhanalaisia aarniseppä-kovakuoriaisia.

Neljäsataavuotias Leinon tammi Espoon Högnäsissä kuvattuna vuonna 2006. Torstaina Aila-myrsky kaatoi tammen.­

Itää kohden liikkuva Aila oli aamuyöstä kuitenkin edelleen heikkenemään päin, eivätkä tuulenpuuskat enää aiheuttaneet Bergmanin mukaan tuulivahinkoja. Meteorologin mukaan tuulenpuuskat puhalsivat alkuyöstä Suomen itärajalla noin 15 metriä sekunnissa.

”[Aila] siirtyy tuonne Venäjän puolelle ja heikkenee samalla. Kyllä se suurimmat voimansa koki tässä Suomen alueella”, Bergman arvioi.

Tuulten osalta hidasliikkeisen myrskyn huippu oli Pohjanlahdella ja länsirannikolla. Bergman arvioi myrskyhuipun ajoittuneen keskiviikon ja torstain välisen yön ajalle. Pohjanlahdella oli jo keskiviikon puolella yli 30 metriä sekunnissa puhaltavia tuulenpuuskia. Maa-alueella kovemmat tuulet ajoittuivat torstaille.

Ailan jälkeinen maisema on perjantaina valtaosassa maata selkeä.

Bergmanin mukaan Pohjois-Lapissa on voimassa vielä maa-alueen tuulivaroitus ja maan pohjoisosan ylitse liikkuu sadealue. Muualla on sen sijaan etupäässä selkeää tai puolipilvistä.

”Päivällä nyt vähän tuollaista pilvilauttaa kulkee maan etelä- ja keskiosankin ylitse. Mutta etupäässä maan etelä- ja keskiosassa on selkeätä ja puolipilvistä”, meteorologi kertoo.

Pohjois-Lapin lisäksi tuulivaroituksia on vielä merialueilla ja Pohjois-Pohjanmaallakin tuulenpuuskat voivat olla kovimmillaan noin 15 metriä sekunnissa. Vahinkoja tuulten ei pitäisi kuitenkaan Bergmanin mukaan enää aiheuttaa.

Perjantaina lämpötilan on määrä kohota maan etelä- ja keskiosassa 15 lämpöasteen paikkeille. Vuodenaikaan nähden kyse on melko normaalista lämpötilasta, Bergman arvioi.

”Varsin mukava poutainen jaksohan tässä on tulossa. Todennäköisiä sateita on tiedossa vasta ensi viikon puolessavälissä.”

Bergmanin mukaan sää lämpenee entisestään ja alkuviikosta on tiedossa jopa vähän tavallista lämpimämpää säätä.

Lämpötilat nousevat Bergmanin mukaan ensi viikon alkupuolella yli 15 lämpöasteen. Kahdenkympin lukemat alkavat meteorologin mukaan olla kuitenkin jo harvinaisempia, kun eletään syyskuun loppua.

”Varsin lämmintä ilmamassaa tuossa pyörii aika lähettyvillä, [sen] näkee mitä ensi viikko tuo sitten tullessaan”, hän kertoo.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat