Poliisi: Muistomerkkiä Torniossa ei sittenkään varastettu, vaan veistos oli viety huoltoon - Kotimaa | HS.fi

Poliisi: Muistomerkkiä Torniossa ei sittenkään varastettu, vaan veistos oli viety huoltoon

Poliisi tiedotti ensin, että patsas oli varastettu ja pyysi silminnäkijöiltä havaintoja asiasta. Patsaan huoltoon vienyt taho ilmoitti sen jälkeen poliisille, että kyse on huoltotöistä.

19.9. 14:15 | Päivitetty 19.9. 15:28

Poliisi tiedotti aiemmin lauantaina, että Torniossa sijaitseva Astemittauksen muistomerkki olisi varastettu. Muistomerkki on kuitenkin viety poliisin mukaan huoltoon eikä asiassa ole tapahtunut rikosta.

Rikoskomisario Terhi Vuorinen Lapin poliisista kertoo HS:lle, että muistomerkin puuttumisesta ja alustan tuhoamisesta oli tullut poliisille ilmoitus huoltoon liittymättömältä ohikulkijalta, minkä jälkeen poliisi oli tiedottanut asiasta lauantaina iltapäivällä. Muistomerkin huoltoon vienyt taho oli kuitenkin sen jälkeen ilmoittanut poliisille, ettei veistosta ole varastettu, vaan se on viety huoltoon.

Huoltotoimien taustalla on poliisin jälkimmäisen tiedotteen mukaan ensi vuonna järjestettävä Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuosi.

Kyseinen patsas on poliisin ensimmäisen tiedotteen mukaan Maupertuis-puistossa sijaitseva Astemittauksen muistomerkki. Muistomerkki pystytettiin ranskalaisen akateemikko Maupertuis'n retkikunnan muistoksi. Retkikunta selvitti 1700-luvulla maapallon muotoa mittaamalla planeetan kaartumisastetta.

Muistomerkin suunnitteli Olof Ericson ja se saatiin lahjoituksena Ranskasta. Muistomerkki paljastettiin 1971.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat