Viking Linen toimitusjohtaja: ”Amorellaan on tullut onnettomuudessa enemmän kuin yksi reikä” – Laivalla edelleen noin 40 rekkaa ja 40 henkilöautoa - Kotimaa | HS.fi

Viking Linen toimitusjohtaja: ”Amorellaan on tullut onnettomuudessa enemmän kuin yksi reikä” – Laivalla edelleen noin 40 rekkaa ja 40 henkilöautoa

Laivalla on tällä hetkellä 49 henkilökunnan jäsentä.

21.9. 9:47 | Päivitetty 21.9. 12:46

Sunnuntai-iltapäivänä karille ajaneen Viking Linen Amorella-laivan vaurioista ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo HS:lle, että yhtiö piti tänään aamulla kokouksen, jossa käytiin läpi muun muassa onnettomuuden tapahtumaketjua.

”Tutkimme nyt sukeltajilta tulleet filmit, olemme yhteydessä hinausyhtiöön ja mietimme, miten alamme purkaa tilannetta”, Hanses sanoo.

Lue lisää: Amorellan onnettomuus sattui seitsemän metriä syvällä väylällä ja laivan syväys runsaat 6,3 metriä – Laiva näyttää osuneen myös jääpoijuun

Hansesin mukaan laivaa ei tulla hinaamaan ainakaan maanantain aikana pois Järsön saaren edustalta.

Hanses kertoo, että onnettomuuspaikka ei ole merenkulullisesti tavallista haastavampi. Hän kuitenkin toteaa, että kaikki väylät saaristossa ovat ahtaita.

”Ilmeisesti alukseen on tullut onnettomuudessa enemmän kuin yksi reikä”, Hanses sanoo.

Hansesin mukaan Amorellan kyydissä oli maanantaina edelleen noin 40 rekkaa ja 40 henkilöautoa. Yhtiö päättää autojen kohtalosta ennen kuin laivaa aletaan siirtää.

”Rahti puretaan joko ennen kuin laivaa aletaan siirtää, ja jos se ei ole tarpeen, ne otetaan pois vasta telakalla”, Hanses sanoo.

Ihmiset ja yritykset joutuivat siis odottamaan autojaan vielä ainakin maanantain. Hanses ei osannut vielä sanoa, maksetaanko odottamisesta korvauksia. Jokainen mahdollinen myöhästyminen käsitellään erikseen.

”Ei meillä ole mitään sapluunaa, jonka mukaan maksamme korvauksia”, Hanses sanoo.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström vakuutti aiemmin, että Amorellan vauriot ne eivät ole niin vakavia, ettei alusta kannattaisi korjauttaa.

”Laivaa on huollettu joka vuosi, eikä se missään nimessä ole huonossa kunnossa”, Boijer-Svahnström sanoi HS:lle maanantaiaamuna.

”Emme puhu sellaisista vaurioista, että laiva lopettaisi liikennöinnin. Laiva korjataan, ja se palaa liikenteeseen.”

Boijer-Svahnströmin mukaan sukeltajat ovat tutkineet laivaa viime yön aikana, ja sen vaurioita on pyritty kartoittamaan.

”Mietimme asiantuntijoiden kanssa, miten laiva saadaan irrotettua. Se vie aikaa”, Boijer-Svahnström sanoo.

Boijer-Svahnström kertoo, että Amorella makaa tällä hetkellä paikassa, jossa merenpohja on mutainen ja pehmeä. Se tarkoittaa, että laiva todennäköisesti välttyy lisävaurioilta, kun se hinataan telakalle.

Onnettomuuden tapahtumaketjusta tai tarkemmasta syystä ei ole vielä Boijer-Svahnströmin mukaan tarkempaa tietoa. Tällä hetkellä käynnissä on laivan teknisen laitteiston analysointi.

Laivasta päästettiin illalla maihin 26 ravintola- ja tax free -puolen työntekijää. Laivassa oli maanantaina vielä 49 henkilökunnan jäsentä, jotka kuuluvat Boijer-Svahanströmin mukaan ”tekniseen osastoon”.

Ahvenanmaalainen lehti Ålandstidningen kertoi maanantaina, että Viking Amorellan miehistöä lomautetaan.

Ulkovartiolaivat Tursas ja Uisko ovat vartiossa vahinkojen varalta Amorellan haveripaikalla sunnuntaiyönä.­

Viking Amorella ajettiin karille Ahvenanmaan saaristossa Långnäsin eteläpuolella Hjulgrundilla.

Pohjakosketuksen jälkeen alus ajettiin Järsö-nimisen saaren rantaan tilanteen vakauttamiseksi. Länsi-Suomen merivartioston tiedotteen mukaan onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja, eikä kenenkään henki ollut välittömässä vaarassa. Aluksella oli onnettomuushetkellä yhteensä 281 ihmistä, joista 207 oli matkustajia.

Suurin osa matkustajista oli suomalaisia. Joukossa oli myös jonkin verran ruotsalaisia matkustajia. Osa matkustajista on ahvenanmaalaisia. Laivalta evakuoidut matkustajat vietiin sunnuntaina linja-autoilla evakuointikeskukseen Ahvenanmaan Svinössä sijaitsevalle Strandnäsin koululle.

Amorella ajoi karille Ahvenanmaan liepeillä myös vuonna 2013. Tuolloin onnettomuus johtui sähköhäiriöstä.

Onnettomuustutkimuskeskus (Otkes) aloittaa onnettomuuden tutkinnan. Otkesin johtajan, professori Veli-Pekka Nurmen mukaan kyse on aina vakavasta tilanteesta, kun matkustaja-alus ajaa karille ja saa vaurion.

Merivartiosto evakuoi Amorellan matkustajia Ahvenanmaalla lähellä Långnäsiä sunnuntai-iltapäivällä. Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa Långnäsin eteläpuolella Hjulgrundilla. Alus ohjattiin Järsö-saaren rantaan.­

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat