Värjäytynyt taivas - Kotimaa | HS.fi

Auringonlasku Nallikarissa Oulussa.­

Värjäytynyt taivas

Pääkaupunkiseudulla poikkeuksellinen sääilmiö jäi näkemättä kunnolla pilvien takia. Lukijoiden kuvissa taivas hohtaa kuitenkin upeasti punaisena.


21.9. 13:10 | Päivitetty 22.9. 8:22

Suomen yllä kulki maanantaina Yhdysvaltojen länsirannikon metsäpaloista lähtöisin olevat paksu savupilvi. Pilvi koostui valtavasta määrästä pienhiukkasia, jotka eivät kuitenkaan vaikuta hengitysilman laatuun. Pienhiukkasista ei siis aiheudu terveysvaikutuksia.

”Ilmanlaadun suhteen voidaan olla rauhassa. Missään tapauksessa mitään merkittävää ilmanlaadun heikkenemistä ei ole odotettavissa, erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta kertoi maanantaina.

Lue lisää: Uima-allas tyhjeni liekkeihin – Piilaakson suomalaiset kertovat, millaista on elää keskellä Kalifornian historian suurimpia maastopaloja

Laajoista metsäpaloista nousseita savupilviä on kulkeutunut Suomeen ennenkin. Venäjän maastopaloista levisi Etelä-Suomeen laajat savupilvet kymmenen vuotta sitten. Silloin pääkaupunkiseudun hengitysilmassa oli kahdeksankertainen määrä pienhiukkasia normaaliin verrattuna. Pienhiukkasten varoitettiin aiheuttavan hengitysoireita iäkkäille henkilöille, jotka sairastavat astmaa tai sepelvaltimosairauksia.

Anttila kertoi, että nyt savupilvi kulkee poikkeuksellisen korkealla, kolmessa tai neljässä kilometrissä. Venäjän maastopaloista aiheutuneet savupilvet kulkeutuivat paljon matalammalla normaalien maanpinnan tuulien mukana.

”Nyt savupilvi on tullut puolen maapallon takaa ensin Pohjois-Amerikan poikki ja sitten Atlantin yli. Jotta tällainen kulkeutuma olisi mahdollinen, sen on täytynyt joutua tietyn tyyppiseen suihkuvirtaukseen taikka voimakkaaseen yläilmakehän kerrostumaan”.

Ennusteen mukaan savupilvi on laajuudeltaan yli 20 miljoonaa neliökilometriä. Se on siis suurempi kuin Venäjä.

Taivas oli värikäs Kokkolan Ohtakarilla maanantai-iltana.­

Savupilvestä aiheutui poikkeuksellinen sääilmiö, eli auringonlaskun aikaan taivaanranta muuttui punertavaksi. Pilviennusteen mukaan punertavan taivaan voi nähdä parhaiten Etelä-Suomessa ja Länsi-Lapissa, mutta illalla pääkaupunkiseudulla taivas oli kuitenkin pilvessä. Aurinko laski Helsingissä 19.22.

Paksuimmillaan savupilvi oli maan keskivaiheilla, Etelä-Suomessa ja Lapissa savua on vähemmän.

Taivaanrannan punertava sävy ei liity metsäpaloon tai tuleen, vaan kyseessä on valon heijastumiseen liittyvä ilmiö. Savupilvessä olevat pienhiukkaset sirottavat auringonvalon tiettyjä aallonpituuksia ja jäljelle jäävät vain punaiset värisävyt.

”Ilmiö näkyy auringonnousun ja -laskun aikaan, sillä silloin auringon säteet kulkevat pisimmän matkan ilmakehän läpi”, Anttila kertoo.

Auringonlasku Lempäälässä.­

Auringonlasku mökkijärvellä Räyskälässä.­

Taivaanranta Sievissä.­

Auringonlasku eteläisellä Itämerellä Tanskan vesillä.­

Tulenpunainen auringonlasku Kokkolassa.­

Taivas punersi puoli kahdeksan aikaan illalla Oulussa.­

Iltanäkymä saunamökin terassilta Snappertunassa.­

Taivas maalautui punaiseksi kantatie 88:n horisontissa Raahen Vihannissa.­

Näkymä Länsi-Tampereella juuri ennen auringonlaskua.­

Ihmisiä ihailemassa auringonlaskua Malminkartanon täyttömäellä Helsingissä maanantai-iltana. Pilvet peittivät taivaan auringon laskiessa, ja kuva on otettu ennen auringonlaskuhetkeä.­

Myös aamuaurinko värjäsi taivaan. Tiistain auringonnousu Jyväskylässä klo 06.53.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat