Lämpöennätykset rikkoutuivat kautta koko eteläisen Suomen, epä­tavallisen lämmin sää jatkuu vielä pitkään - Kotimaa | HS.fi

Lämpöennätykset rikkoutuivat kautta koko eteläisen Suomen, epä­tavallisen lämmin sää jatkuu vielä pitkään

Varsinais-Suomessa kaikki havaintoasemat näyttivät sunnuntaina iltapäivällä mittaushistorian ajankohtaan nähden lämpimimpiä lukemia.

Ruskaa pääministerin virka-asunnon Kesärannan luona Helsingissä aurinkoisena sunnuntaiaamuna 27. syyskuuta 2020.­

27.9. 17:07 | Päivitetty 27.9. 19:04

Helsingin keskustassa liikuskeltiin sunnuntaina iltapäivällä sortseissa, ja Kumpulassa Ilmatieteen laitoksella päivystävän meteorologin työasemalla näkyi sankka joukko ruskeanpunaisia pisteitä. Pisteet osoittavat havaintoasemia, jotka mittasivat sunnuntaina ajankohtaan nähden historiansa korkeimpia lämpötiloja.

Syyskuun loppupuolen lämpöennätykset paukkuivat laajalla alueella pitkin eteläistä Suomea Ahvenanmaalta Satakuntaan, Pohjois-Karjalaan ja Kymenlaaksoon. Varsinais-Suomessa kaikki mittausasemat näyttivät sunnuntaina iltapäivällä ruskeaa. Niissä oli siis lämpimämpää kuin syyskuun loppupuolella noin 60 vuoteen.

”Pohjois-Pohjanmaata, Kainuuta ja Lappia lukuun ottamatta lämpötilat ovat kauttaaltaan harvinaisia, poikkeuksellisia tai koko havaintohistorian korkeimpia”, sanoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta iltapäivällä, jolloin lämpötilat olivat vielä monin paikoin noususuunnassa.

Ilmatieteen laitoksen tilastot näiltä asemilta ulottuvat noin vuoteen 1959.

Pääkaupunkiseudulla Kumpulassa tavoitettiin sunnuntaina 20,2 astetta, Malmin ja Helsinki-Vantaan lentokentillä 20,9 ja Nuuksiossa 20,6.

Meren lähelle tultaessa lämpötilat laskevat hieman, mutta Tuovisen mukaan ne ovat silti olleet pääkaupunkiseudulla yleisesti 5–8 astetta keskimääräistä korkeampia.

Tavanomaista lämpimämpi ilma jatkunee koko ensi viikon, ehkä jopa seuraavan viikon alkupuolelle. Hieman sentään viilenee.

”Maan eteläosissa palataan ensi viikolla pitkälti noin 2–5 astetta normaalia lämpimämpiin lukemiin, vaikka etelässä voi olla pilvisiäkin päiviä”, Tuovinen sanoo.

”Tihkusateet ovat mahdollisia keskellä viikkoa, jolloin päivälämpötila jää 15 asteen tienoille. Se on silti aavistuksen normaalia lämpimämpi.”

Iltapäivään mennessä sunnuntain korkein lämpötila mitattiin Satakunnassa Kokemäellä, jossa mittari näytti 23,5 astetta. Se oli myös korkein syyskuun lopussa mitattu lukema missään päin Suomea.

Poikkeuksellisen lämmin ilma virtaa Suomeen Mustaltamereltä, ja sitä liikuttavat Keski-Euroopan laaja matalapaineen alue ja Venäjällä tukevasti vallitseva vankka korkeapaine. Ilma pyrkii luonnostaan tasoittamaan paine-eroja, mikä aiheuttaa korkeasta viistoon kohti matalaa eteneviä virtauksia.

Tällä kertaa Suomeen ulottuva virtaus tulee varsin lämpimiltä seuduilta: Turkin Istanbulissa oli Forecan mukaan sunnuntaina iltapäivällä 26 astetta ja Bulgarian Varnassa 25 astetta lämmintä. Krimin niemimaan Sevastopolissa mittari näytti 24 astetta ja Romanian Bukarestissa 23. Valko-Venäjän Minskissä oli 20 astetta ja Viron pääkaupunki Tallinnassakin mitattiin 21 lämpöastetta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat