Koronavilkun vakavaan tekniseen vikaan etsitään nopeaa ratkaisua: sovellus ei lähetä varoitusta, kun altistus on pitkä­aikainen - Kotimaa | HS.fi

Koronavilkun vakavaan tekniseen vikaan etsitään nopeaa ratkaisua: sovellus ei lähetä varoitusta, kun altistus on pitkä­aikainen

Samanlainen ongelma on ilmennyt koronavirusta jäljittävissä sovelluksissa muissakin maissa.

Suomalaiset ovat ottaneet aktiivisesti Koronavilkku-sovelluksen käyttöön.­

1.10. 16:20 | Päivitetty 1.10. 16:26

Koronavilkku-sovelluksessa havaittua vakavaa teknistä vikaa yritetään korjata nopealla aikataululla. Ongelmasta kertoi ensimmäiseksi Ilta-Sanomat.

Koronatartuntojen seurantaan tarkoitettu sovellus ei lähetä varoitusta käyttäjälleen silloin, kun altistus on tuntikausia kestävä ja yhtämittainen. Koronavilkun kehittäneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä kertoi ongelmasta aiemmin Twitterissä.

”Saimme raportteja, että ihmiset, joilla oli ollut todella pitkäaikaisia altistumisia koronavirukseen sairastuneen kanssa, eivät saaneet varoitusta.”

Näin on käynyt esimerkiksi perheen sisällä. Kun yksi perheenjäsen on sairastunut, muut eivät ole välttämättä saaneet hälytystä siitä.

Köykän mukaan samanlainen ongelma on ilmennyt koronavirusta jäljittävissä sovelluksissa muissakin maissa.

”Vika on käyttöjärjestelmän rajapinnassa”, sanoo Köykkä.

Selvittelyt ovat Köykän mukaan parhaillaan menossa ja ratkaisun odotetaan löytyvän pian.

Sovelluksen ongelmaa pidetään Köykän mukaan vakavana. Toisaalta hälytystä vaille jääneet tilanteet ovat onneksi olleet sellaisia, joissa henkilö yleensä muutenkin tietää toisen henkilön sairastuneen.

 ”Isoja bugeja Koronavilkussa ei ole ollut.”

Muutama viikko sitten osaa Koronavilkun Apple-käyttäjistä hämmensi sovelluksen viikkoraportissa tulleet ilmoitukset ”mahdollisista altistumisista”.

Sanamuotoa korjattiin Applen toimesta myöhemmin.

”Monet asiat ovat tulleet meille yllätyksenä Applen ja Googlen suunnasta. Sovellus on toiminut vähän eri tavoin kuin olemme osanneet odottaa. Jotkut muutokset ovat myös olleet sellaisia, joista ei ole kerrottu meille etukäteen.”

Köykkä muistuttaa, että ohjelmistohankkeissa tulee aina vastaan haasteita pitkin matkaa.

”Isoja bugeja Koronavilkussa ei ole kuitenkaan ollut. Häiriöitä pyritään mahdollisimman nopeasti taklaamaan.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tiedotteen mukaan Koronavilkun käyttäjät tekivät syyskuun aikana sovelluksessa noin 600 ilmoitusta koronavirustartunnasta.

THL:n mukaan se tarkoittaa sitä, että noin joka kolmas syyskuussa viruksen saanut ilmoitti tartunnastaan Koronavilkussa.

Koronavilkku on ladattu nyt noin 2,2 miljoonaa kertaa. Suomea aktiivisempia lataajia löytyy Euroopasta vain Irlannista, jossa ollaan latausmäärissä hieman Suomea edellä.

THL muistuttaa, että Koronavilkusta on julkaistu päivitys. Käyttäjän kannattaa varmistaa, että puhelin on päivittänyt Koronavilkun uusimpaan versioon.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat