Seksuaali­rikos­säännösten uudistusta kuvataan taantumukselliseksi, lapsi­uhrien aseman pelätään heikentyvän: ”Viimeksi tämän tyyppisiä kannan­ottoja esiintyi noin 100 vuotta sitten”

Kriitikoiden mukaan suojaikäraja laskisi käytännössä 16 vuodesta 12 vuoteen. ”Tämä on merkittävä lapsiuhrin asemaa ja oikeusturvaa heikentävä ehdotus – suorastaan taantumuksellinen ”, muotoilee raiskauskriisikeskus Tukinainen.

Oikeusministeriön työryhmä ehdotti heinäkuussa, että alle 12-vuotiaaseen kohdistunut seksuaalinen teko tuomittaisiin aina lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen. Taustalla on tapaus, jossa oikeus ei tuominnut sukupuoliyhteyttä 10-vuotiaan kanssa raiskauksena.

16.10.2020 2:00 | Päivitetty 16.10.2020 10:11

Seksuaalirikosten uhreiksi joutuneiden lasten asema heikkenee, jos oikeusministeriössä valmistellut muutosehdotukset tulevat voimaan. Näin arvioivat useat tahot laajalla lausuntokierroksella.

Ehdotukset ovat herättäneet huolta ja jopa tyrmistystä. Uudistuksen jälkeen rangaistukset erityisesti 12–15-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvista vakavista seksuaalirikoksista lievenisivät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat