HS vieraili Vaasan keskustassa, jonka kadut koronaepidemia hiljensi täysin: ”Ihmiset on peljätetty niin pahasti” - Kotimaa | HS.fi

HS vieraili Vaasan keskustassa, jonka kadut koronaepidemia hiljensi täysin: ”Ihmiset on peljätetty niin pahasti”

Vaasassa on tällä hetkellä Suomen tiukimmat rajoitukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. HS oli lauantaina Vaasan keskustassa katsomassa, onko Vaasa muuttunut aavekaupungiksi.

Rewell Center Vaasan keskustassa olisi normaalisti lauantaisin ihmisvilinää täynnä. Vakava koronavirustilanne ja rajoitukset ovat tyhjentäneet Vaasan kadut ja kauppakeskukset.­

18.10. 2:00 | Päivitetty 19.10. 10:28

Vaasan keskustassa on lauantai-iltapäivällä hiljaista.

Kasvomaskein suojautuneita ihmisiä liikkuu muutama siellä täällä, mutta ydinkeskustan kadut, kahvilat ja ostoskeskus ovat lähestulkoon autioita.

Syysloma, jonka Vaasan kaupunki suositteli vaasalaisia viettämään kotipaikkakunnallaan, on juuri loppumassa, mutta keskustassa ei näy lomatunnelmaa. Vaasasta on viime viikkoina muodostunut Suomen koronavirusepidemian keskipiste, kun opiskelijabileistä lähti liikkeelle mittavia tartuntaketjuja.

Vaasan sairaanhoitopiiri on reagoinut pahentuneeseen tartuntatilanteeseen asettamalla kokoontumisiin, harrastuksiin ja opintoihin tiukempia rajoituksia kuin missään muussa Suomen sairaanhoitopiirissä tällä hetkellä.

Siskokset Eija Myllykangas ja Arja Nieminen ovat käyneet jo viitisen vuotta yhdessä kahvilla joka lauantai. He ovat Vaasan ydinkeskustassa sijaitsevan konditoria Göranin ainoat asiakkaat hieman kello yhdentoista jälkeen aamupäivällä.

Sekä Myllykangas että Nieminen kertovat koronarajoitusten aiheuttavan heille tällä hetkellä harmia eniten sen vuoksi, että lähes kaikki harrastuspaikat ovat kiinni. Huoli omasta sairastumisesta ei ole suuri.

”Ei pelota”, kertoo Nieminen.

Molemmat sisarukset kuitenkin suhtautuvat tilanteeseen varovaisesti. He toivovat, että ihmisten käyttäytymisellä tartunnat saadaan Vaasassa selätettyä nopeasti.

”Tänään oli jo vähemmän tartuntoja”, Nieminen toteaa toiveikkaana.

Myllykangas on aktiivinen tansseissa kävijä. Vaikka Vaasassa harrastusmahdollisuudet ovat tällä hetkellä rajalliset, hän tietää, että esimerkiksi Härmässä järjestetään yhä tansseja.

”Ne vaan aikaistettiin alkamaan jo kello kuudelta ja loppumaan kymmeneltä”, naurahtaa Myllykangas viitaten rajoituksiin ravintoloiden sulkemisajoista.

”Itse en ole lähtenyt.”

Myllykangas ja Nieminen uskovat molemmat, että jotkut vaasalaiset saattavat lähteä lähimaakuntiin harrastamaan, kun kaupungin paikat ovat suljettuina. Kumpikaan siskoksista ei kuitenkaan tiedä ketään, kuka näin olisi toiminut.

Sisarukset Eija Myllykangas (vas.) ja Arja Nieminen ovat käyneet kahvilla joka lauantai yli viiden vuoden ajan. Lauantaiaamuna he olivat Göranin konditorian ainoat asiakkaat.­

Viikon alussa Vaasassa astui voimaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kielto järjestää yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksia Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Myös yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksien perumista suositeltiin vahvasti.

Samalla joukkueurheilua suositeltiin välttämään, ja suurin osa Vaasan liikuntatiloista sulkeutui kuukauden loppuun asti. Myös kaupunginteatterin ja -orkesterin lokakuun esitykset peruttiin, ja vierailut kaupunginsairaalan osastoilla saattohoitoa lukuun ottamatta kiellettiin.

Suurin osa Vaasan harrastustoiminnasta on suljettu lokakuun loppuun saakka. Uimahalli saa poikkeuksellisesti olla yhä auki, mutta sen kuntosali on suljettu.­

Göranin kahvilatyöntekijä Olivia Forss ei ole tottunut hiljaiseen tunnelmaan kahvilassa. Tavallisesti kahvila on lauantaiaamupäivisin tupaten täynnä, sanoo Forss.

”Koko syksyn on jo ollut rauhallista, mutta tällä viikolla muutos oli suuri”, kertoo Forss.

Kahvilalle asiakaskato on surullista koettavaa, mutta Forss ymmärtää vaasalaisia.

”He saattavat valita pysyä kotona, jotta tartunnat eivät leviä”, Forss toteaa.

Olivia Forss suosittelee Göranin konditoriassa korvapuusteja.­

Kauppatorillakin on puolenpäivän aikaan rauhallista. Muutamassa kojussa myydään vihanneksia tai vaatteita, asiakkaita käy puolen tunnin aikana yhteensä kourallinen.

Perunakauppias Erkki Anttila matkaa viikonloppuisin kotipaikkakunnaltaan Lohtajalta Kokkolan seutukunnasta Vaasan kauppatorille. Anttila on kaupannut torilla perunoita jo yli 30 vuotta, vuodesta 1984.

Anttila kertoo, että torimyynnin vilkkaus on vähentynyt dramaattisesti viime vuosina. Silti näin tyhjänä toria hän ei juuri ole nähnyt.

”Ihmiset on peljätetty niin pahasti”, Anttila sanoo.

Lohtajalainen Erkki Anttila myi Vaasan torilla perunaa.­

”Keskustassa on todella hiljaista”, kertoo myös graafisen suunnittelun opiskelija Tommy Tarvonen.

Hän asuu samassa talossa ostoskeskus Rewell Centerin kanssa eli niin keskellä kaupungin tavanomaista vilskettä kuin Vaasassa on mahdollista. Tarvonen opiskelee Pietarsaaressa, mutta on ollut työharjoittelussa Vaasassa kesästä asti.

Tarvonen on poistunut kotoaan käymään kaupassa, mutta kauppareissujen ja lenkkien lisäksi hän, kuten suurin osa muistakin vaasalaisista, pysyttelee nyt kotona.

Tavallisesti Kauppatorin viereisellä Hovioikeudenpuistikolla liikkuu paljon ihmisiä. Ja ainakin joku on viereisen pubin terassilla oluella aurinkoisena päivänä, kertoo Tarvonen. Nyt alueella ei kuitenkaan näy kuin muutama satunnainen kulkija, ruokalähettiyrityksen kuljettaja ja liikkeen ovia desinfioiva apteekin työntekijä.

Opiskelija Tommy Tarvonen pysyttelee tällä hetkellä kotosalla kuten suurin osa vaasalaisista. Lauantaina Tarvonen oli matkalla kauppaan Vaasan kävelykadulla.­

Rajoituksilla toivotaan sairaanhoitopiirin ja varsinkin Vaasan kaupungin koronavirustilanteen helpottavan. Alueen epidemiatilanteen todettiin viime viikolla olevan leviämisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on Suomen ensimmäinen sairaanhoitopiiri, jossa on siirrytty kiihtymisvaihetta vakavampaan leviämisvaiheeseen.

Maanantaina 12. lokakuuta peruskoulun oppilaat neljännestä luokasta ylöspäin siirtyivät Vaasassa etäopetukseen. Alakoulun oppilaat palaavat lähiopetukseen maanantaina 19. lokakuuta, mutta yläkoulussa etäopetusta jatketaan vielä ainakin viikko. Myös toisen asteen oppilaitokset siirtyivät maanantaina etäopetukseen, joka kestää vähintään yhdestä kolmeen viikkoa.

Korkeakoulut ovat suurilta osin olleet etäopetuksessa koko syyslukukauden, mutta kaikki jäljellä ollutkin lähiopetus peruttiin ja kampusalueet suljettiin ainakin seuraavan 1–2 viikon ajaksi.

Tunnelma Vaasan yliopiston kampuksella on unelias. Opiskelijaravintolat, kirjasto ja muutkin alueen rakennukset on suljettu. Erään rakennuksen ovessa oleva lappu julistaa yliopiston ”ovien olevan lukittu.”

Vaasan yliopiston ovet pysyvät kiinni ainakin 25. lokakuuta asti.­

Viestintää Vaasan yliopistossa opiskelevat Laura Helin ja Mikko Lankila ovat tulleet suljetulle kampusalueelle palauttamaan kirjoja kirjaston palautusluukkuun.

”Emme ole käyneet yliopistolla maaliskuun jälkeen”, kertoo Helin.

Vaasan yliopisto järjesti lukuvuoden alussa joitain lähiopintoja ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Helin ja Lankila ovat jo opintojensa maisterivaiheessa, joten he jatkoivat keväällä alkaneita etäopintoja. Lankilan mukaan etäopetus on sujunut syksyllä kevättä kivuttomammin.

”Tilanne tuli silloin niin äkkiä kaikille”, kertoo Lankila.

Nyt pariskunnan piti kuitenkin tulla käymään kampuksella – oli se auki tai ei. Helin ja Lankila ovat muuttamassa Tukholmaan, jossa heitä odottavat ensi viikolla uudet työpaikat, uusi asunto ja uudet koronalinjaukset.

Koronavirus on tuonut omat stressitekijänsä muuttoon, kertovat Helin ja Lankila. Pariskunta ei toivonut enää pääsevänsä käymään varsinaisissa opiskelijabileissä, jotka nyt on Vaasassa peruttu kokonaan, mutta opiskelijakavereiden kanssa olisi ollut kiva viettää aikaa vielä ennen muuttoa toiseen maahan.

Viestinnän opiskelijat Laura Helin ja Mikko Lankila palauttamassa kirjoja Tritonia-kirjastoon. Helin ja Lankila saapuivat suljetulle yliopistolle ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun, sillä ensi viikolla on edessä muutto Tukholmaan.­

Oikaisu 19.10. kello 10.30: Jutussa kerrottiin aiemmin, että alkusyksystä Vaasan yliopisto järjesti lähiopintoja ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille. Lähiopintoja järjestettiin vain ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat