Seksuaalirikos­säännösten uudistamista koskeva esitys lykkääntyy ensi vuoteen – Oikeus­ministeri Henriksson: ”Uhrin asemaa ei heikennetä” - Kotimaa | HS.fi

Seksuaalirikos­säännösten uudistamista koskeva esitys lykkääntyy ensi vuoteen – Oikeus­ministeri Henriksson: ”Uhrin asemaa ei heikennetä”

Seksuaalirikoksia koskevan rikoslain uudistuksen on tarkoitus parantaa rikoksen uhrin asemaa. Lausunnonantajien mukaan uudistus kuitenkin heikentäisi 12–15-vuotiaiden lasten asemaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).­

19.10.2020 19:09

Seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistamista koskeva esitys lykkääntyy ensi vuoden syksyyn, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) HS:lle.

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus on yksi hallituksen merkittävimmistä lakihankkeista. Uudistuksen tarkoitus on muuttaa tapaa tarkastella seksuaalirikoksia.

Yksi keskeisimmistä asioista on raiskauksen tunnusmerkistön muuttuminen. Jatkossa raiskaukseksi katsottaisiin yhdyntä sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.

HS kertoi 7. lokakuuta, että oikeusministeriön asettaman työryhmän esitys lain uudistamiseksi on saanut kovaa kritiikkiä lausuntokierroksella.

Useat lausunnonantajat arvioivat lausunnoissaan, että uudistuksen jälkeen rangaistukset erityisesti 12–15-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvista vakavista seksuaalirikoksista lievenisivät. Kriitikoiden mukaan suojaikäraja käytännössä laskisi 16 vuodesta 12 vuoteen.

Lue lisää: Seksuaalirikossäännösten uudistusta kuvataan taantumukselliseksi, lapsiuhrien aseman pelätään heikentyvän: ”Viimeksi tämän tyyppisiä kannanottoja esiintyi noin 100 vuotta sitten”

Henriksson korostaa, että seksuaalirikoksia koskevan rikoslain uudistuksen on nimenomaan tarkoitus parantaa rikoksen uhrin asemaa.

”Minä oikeusministerinä en tule antamaan sellaista esitystä, joka heikentäisi rikoksen uhrin asemaa, ei lapsen eikä aikuisen. En tule esittämään hallitukselle saati eduskuntaan lakia, jossa se heikkenisi.”

Oikeusministeriön työryhmä ehdotti heinäkuussa, että alle 12-vuotiaaseen kohdistunut seksuaalinen teko tuomittaisiin aina lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen. Lapsen vapaaehtoisuutta ei tällöin arvioitaisi.

Taustalla on paljon keskustelua herättänyt tapaus, jossa oikeus ei tuominnut sukupuoliyhteyttä 10-vuotiaan kanssa raiskauksena.

Alun perin esitys esitys lain uudistuksesta piti tuoda eduskuntaan keväällä. Henriksson sanoo, että esitystä lykätään syksyyn.

Henriksson ei arvostele työryhmän esitystä ja korostaa, että lausuntokierrokselta saadut lausunnot on tarkoitus käydä tarkasti läpi ja luonnosta muokataan oikeusministeriössä lausuntojen perusteella.

”On aivan selvää, että kun on kyse näin suuresta ja isosta uudistuksesta, eri näkemyksiä tulee. Jatkovalmistelussa otetaan vakavasti huomioon, mitä lausuntokierroksella on lausuttu”, Henriksson sanoo.

”Se, että lausuntokierroksella tulee esiin eri asioita, on sinänsä nähtävä positiivisena, ja se osoittaa, missä pitää parantaa.”

Henriksson arvioi, että seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistaminen on monella tapaa haastava lainsäädännöllinen uudistus. Seksuaalirikokset ovat hyvin moninaisia, ja niitä koskevan lainsäädännön pitää soveltua tilanteeseen kuin tilanteeseen.

”Sosiaalinen media ja internet ovat muuttaneet myös tätä, ja seksuaalirikoksen tekeminen voi tapahtua monella tapaa. Rangaistuksen on oltava samasta teosta sama riippumatta siitä, missä se teko tapahtuu”, Henriksson sanoo.

”Samalla on tarkoitus ankaroittaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Emme ole alentamassa lasten suojaikärajaa vaan vahvistamassa seksuaalirikoksen kohteeksi joutuneen lapsen asemaa.”

Seksuaalirikosten lainsäädännön kokonaisuudistusta pohtivan työryhmän asetti viime hallituskaudella kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen toimiessaan oikeusministerinä.

Häkkänen muistuttaa kokoomuksen kannanotossa, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia on viime vuosina tiukennettu.

”Kokoomuksen mielestä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia pitäisi koventaa, ei keventää. Linjaa ja uudistustyötä piti jatkaa tällä vaalikaudella”, hän sanoi.

Hallituskumppanina toimivien vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö muistutti, että lakihanke on vasta alussa ja sen tavoitteena on parantaa uhrien asemaa.

”On selvää, että ehdotettuja lakipykäliä korjataan, mikäli niiden katsotaan johtavan lasten aseman heikkenemiseen. Työryhmän esittämän uuden ehdottoman 12 vuoden ikärajan tarkoituksena on korjata nykyisen lain räikeä epäkohta, jonka takia pieniä lapsia ei ole onnistuttu suojelemaan. Samalla on kuitenkin varmistettava, että myöskään 12–16-vuotiaiden rikoksen uhrien asema ei heikkene”, Hyrkkö arvioi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat