Laaja sadealue etenee Suomen yli lauantaina: ajokeli huono lähes koko maassa, tuulet yltyvät taas myrsky­lukemiin - Kotimaa | HS.fi

Laaja sadealue etenee Suomen yli lauantaina: ajokeli huono lähes koko maassa, tuulet yltyvät taas myrsky­lukemiin

Lauantaina puhaltavat voimakkaat tuulet voivat aiheuttaa yksittäisiä vahinkoja ja sähkökatkoja etenkin maan eteläosissa.

Kova tuuli riepotteli Etelä-Suomea myös torstaina. Kuvassa Isoisänsilta Kalasatamassa Helsingissä.­

21.11.2020 10:02

Lauantaina merellä on jälleen odotettavissa myrskytuulia ja lähes koko maassa huonoa ajokeliä, kun lännestä saapuva laaja lumi- ja vesisadealue etenee Suomen yli itään.

Sateet tulevat lumena maan keski- ja pohjoisosassa. Lännessä ja etelässä on odotettavissa vettä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan noin kello 17 aikaan koko maassa satelee itärajaa lukuun ottamatta. Runsaimmat sateet osuvat Vaasan ja Turun välille, ja ne tulevat suurimmaksi osaksi vetenä.

Lähes kaikille merialueille on annettu myrskyvaroitus lauantaille. Tuulet puhaltavat merellä 19–21 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen tuuliasteikon mukaan yli 21 metriä sekunnissa puhaltava tuuli luokitellaan myrskyksi. Myös alle 21 metrin sekuntinopeus tarkoittaa kovaa tuulta.

Voimakkaat tuulet osuvat osittain rannikollekin. Maa-alueilla puuskat puhaltavat noin 15–20 metriä sekunnissa, etelärannikolla jopa yli 20.

”Voimakkain tuuli saapuu illalla. Se voi aiheuttaa paikoin vahinkoja, mutta ei siinä määrin kuin tämä aiempi myrsky”, sanoo Korpela.

Hän arvioi, että maan etelä- ja keskiosassa voi olla luvassa yksittäisiä vahinkoja sekä lyhytkestoisia sähkökatkoja.

Torstaina riehunut Liisa-myrsky koetteli etenkin Etelä-Suomea. Myrskypuuskat puhalsivat noin 17–20 metriä sekunnissa ja tuulisimmilla alueilla jopa 25 metriä sekunnissa. Pahimmillaan Liisa katkoi sähköt yli 75 000 kotitaloudelta.

Lauantaina sateet heikentävät ajokeliä lähes koko maassa Etelä-Suomea lukuun ottamatta.

Eniten lunta on luvassa Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon pohjoisosissa. Näillä alueilla lunta voi sataa yli 10 senttimetriä. Lumisade jää hieman lievemmäksi Lapissa, jossa lunta on luvassa lauantaina noin viisi senttiä.

Sää selkenee lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sunnuntaiaamu on suurimmassa osassa maata poutainen ja tuulet ovat heikentyneet. Lämpötilat ovat sunnuntaina maan etelä- ja keskiosissa yhden ja viiden asteen välillä. Pohjoisessa pakkasta on enimmillään noin viisi astetta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat