”Voimakkaat tuulen­puuskat yllättivät” – Viking Grace ajoi karille Maarian­haminassa, matkustajat pysyvät laivalla sunnuntaihin asti - Kotimaa | HS.fi

”Voimakkaat tuulen­puuskat yllättivät” – Viking Grace ajoi karille Maarian­haminassa, matkustajat pysyvät laivalla sunnuntaihin asti

Merivartioston mukaan henkilövahinkoja ei ole tapahtunut.

21.11. 14:35 | Päivitetty 21.11. 23:31

Matkustaja-alus Viking Grace ajoi lauantaina päivällä kello kahden aikaan karille Maarianhaminan eteläpuolella, sataman lähellä.

Alus oli onnettomuuden jälkeen tukevasti karilla, eikä Merivartioston mukaan vuotoja ollut. Sukeltajat löysivät lauantaialkuillan alusta tutkiessaan potkurivaurion.

Henkilövahinkoja ei tullut. Aluksella on yhteensä 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä.

Matkustajat yöpyvät laivalla ja pääsevät maihin sunnuntaina, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström tiedotteessa. Laiva oli matkalla Tukholmasta Turkuun Ahvenanmaan kautta.

Viking Linen matkustaja-alus Viking Grace ajoi karille Maarianhaminan edustalla.­

Karille ajamisen syynä oli ilmeisesti kova tuuli, Boijer-Svahnström kertoo HS:lle.

”Täällä on todella kova myrsky, ja voimakkaat tuulenpuuskat yllättivät. Reitti on kapea, ja puuskat riippuvat hieman tuulensuunnastakin”, Boijer-Svahnström sanoo ja lisää, ettei halua tarkemmin spekuloida syitä ennen tapahtuman tutkimista.

Hänen mukaansa perustuulen tiedettiin olevan kova ennen liikennöintipäätöstä, mutta tuulen ei pitänyt haitata Viking Gracen matkaa. Boijer-Svahnström kertoo, että muutama muu yhtiön laiva sen sijaan jätti merenkulun väliin tuulen vuoksi.

Forecan mukaan päivän tuulilukemat eivät ole poikkeuksellisia vaan varsin tavanomaisia talvimyrskyn lukemia.

Maarianhaminan eteläpuolella sijaitsevalla Nyhamnin havaintoasemalla tuuli voimistui myrskylukemiin puolisen tuntia ennen onnettomuutta ja saavutti maksiminsa 22,1 metriä sekunnissa lähes täsmälleen karilleajohetkellä. Suurin mitattu puuska oli samaan aikaan 27 metriä sekunnissa. Forecan mukaan satamaa lähestyvät laivat olivat ajaneet lähes suorassa myötätuulessa.

Lue myös: ”Kauhea rysäys”, kuvailee Viking Gracen matkustaja karilleajoa

”Jos tästä jotain positiivista haluaa etsiä, koronavirusepidemian takia matkustajia oli aika vähän. Tavallisesti olisi todennäköisesti ollut tuhansia asiakkaita, nyt oli vain muutama sata. Mitään vaaratilannetta ei missään vaiheessa ollut”, Boijer-Svahnström sanoo.

Merivartiostosta kerrottiin lauantai-iltapäivällä, että ainakaan vielä ei oltu tehty päätöstä laivalla olevien evakuoinnista. Näin voidaan vielä päättää tehdä.

Myöhemmin illasta Merivartiosto twiittasi, että paikallinen meripelastuksen johtoryhmä kokoontui Ahvenanmaan merivartioasemalle. Ryhmä organisoi ja valmisteli evakuointikeskuksen toimintavalmiiksi, mikäli Viking Gracen kapteeni päättäisi evakuoida matkustajat.

Johtoryhmä kokoontuu Merivartioston mukaan sunnuntaina noin aamukahdeksalta pohtimaan, miten ihmiset saadaan alukselta pois.

Illalla kello kahdeksan jälkeen tilanne oli edelleen vakaa, ja Merivartiosto kertoi seuraavansa tilannetta yön yli pelastusvalmiudessa.

Myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tekee alustavaa tutkintaa karilleajosta. Otkes kertoi lauantai-iltapäivällä Twitterissä, että varsinaisen tutkinnan käynnistämisestä päätetään muutamassa päivässä.

Viking Line kertoi peruvansa Viking Gracen iltalähdön Turusta kello 20.55 ja sunnuntaisen aamulähdön Tukholmasta kello 7.45. Yhtiö kertoi olevansa asiasta yhteydessä matkustajiin.

Viking Grace karilla Maarianhaminan edustalla.­

Onnettomuudesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Onnettomuuspaikka on aivan Maarianhaminan sataman vieressä, sen eteläpuolella.

Laivojen sijaintitietoja jakavan Marinetraffic.com-verkkosivuston, merivartioston julkaiseman valokuvan ja säätietojen perusteella karilleajo tapahtui, kun laiva oli saapumassa satamaan.

Tukholmasta Turkuun matkalla ollut laiva näyttää ennen satamaan tuloaan kääntyneen, ilmeisesti tarkoituksena peruuttaa laituriin. Laiva näyttää kuitenkin ajautuneen rannan tuntumaan ennen laituria, lähellä Lotsgatanin asuinaluetta.

Ilmatieteen laitoksen säähavaintojen mukaan Lemlandin havaintoasemalla Maarianhaminan eteläpuolella tuuli iltapäivällä lounaasta 21 metriä sekunnissa, puuskissa jopa 28 metriä sekunnissa. Lounaistuuli on voinut puhaltaa lähes myrskyn voimakkuudella myös sisempänä sataman tuntumassa ja painaa laivaa rantaa kohti.

Jo toinen pohjakosketus tänä syksynä

Onnettomuus oli jo toinen Viking Linen aluksille sattunut pohjakosketus tälle syksylle. Syyskuun lopulla Viking Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa Långnäsin eteläpuolella Hjulgrundilla.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan näillä kahdella tapauksella ei ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Se, miten saman yhtiön laivat ovat ajaneet karille kahdesti näin lyhyen ajanjakson aikana, on Boijer-Svahnströmin mukaan valitettavaa sattumaa.

”Edellisestä tällaisesta tapauksesta oli monta vuotta. Eivät nämä mukavia tapauksia ole”, hän sanoo.

Kyseisestä kapeikosta löytyi tutkimuksissa noin neljä metriä pitkä ja pari metriä paksu kivilohkare, joka on sittemmin räjäytetty.

Viking Line kertoi lokakuussa karilleajon syyn olleen tekninen, ei inhimillinen. Onnettomuudesta julkaistaan meriselvitys tammikuussa.

Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, ja korjattu Amorella on jo palannut liikenteeseen.

Lue myös: Viking Gracen onnettomuus oli jo toinen Viking Linen laivojen pohja­kosketus tänä syksynä

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat