Viking Gracen onnettomuus oli jo toinen Viking Linen laivojen pohja­kosketus tänä syksynä – Yhtiön mukaan tapauksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa - Kotimaa | HS.fi

Viking Gracen onnettomuus oli jo toinen Viking Linen laivojen pohja­kosketus tänä syksynä – Yhtiön mukaan tapauksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa

Syyskuun lopussa Viking Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa, tällä kertaa pohjakosketuksen otti Viking Grace.

21.11. 17:13 | Päivitetty 21.11. 18:26

Viking Gracen lauantainen karilleajo Maarianhaminassa oli yhtiön syksyn toinen pohjakosketus.

Matkustaja-alus Viking Grace ajoi lauantaipäivänä kello kahden aikaan karille Maarianhaminan sataman lähellä. Alus on tukevasti karilla, eikä vuotoja tai henkilövahinkoja ole. Syynä olivat Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan ilmeisesti kova tuuli ja yllättävät tuulenpuuskat. Tarkempaa syytä tutkitaan parhaillaan.

Syyskuun 20. päivänä tapahtui samankaltainen tapaus, kun Viking Amorella ajoi karille Långnäsin eteläpuolella Hulgrundin kapeikossa. Kapeikosta löytyi noin neljä metriä pitkä ja pari metriä paksu kivilohkare, joka on sittemmin räjäytetty.

Meriselvitys julkaistaan tammikuussa, mutta Viking Linen jo nyt tiedetään, että onnettomuuden syy oli tekninen, ei inhimillinen.

Tapauksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, sanoo tiedotusjohtaja Boijer-Svahnström. Se, että yhtiön matkustajalaivat ovat ajaneet karille kahdesti hieman runsaan kahden kuukauden aikana, on hänen mukaansa vain valitettavaa sattumaa.

”Edellisestä tällaisesta tapauksesta oli monta vuotta. Eivät nämä mukavia tapauksia ole”, Boijer sanoo.

Amorellalle oli käynyt samankaltainen onnettomuus viimeksi joulukuussa 2013. Silloin laiva oli ollut matkalla Turusta Tukholmaan, kun se oli saanut sähköhäiriön kapealla väylällä. Sen jälkeen alus ajautui karille ja sai vuodon keulapiikkiin. Ihmisille, lastille tai ympäristölle ei tuolloinkaan aiheutunut lopulta vahinkoa.

Myöskään onnettomuustutkintalaitoksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi ei ainakaan tässä vaiheessa näe, että Viking Linen kahdella tämänsyksyisellä pohjakosketuksella olisi yhteyttä toisiinsa.

”Nythän tiedämme aika tarkkaan jo Amorellan tapahtumien kulun. Ensivaikutelma on se, että ei näillä tapauksilla ole mitään tekemistä keskenään”, Nurmi sanoo.

Otkes on tekemässä alustavaa tutkintaa lauantaisesta karilleajosta. Alustavassa tutkinnassa selvitetään muun muassa, onko syytä tehdä varsinainen tutkinta.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat