United Brotherhoodia vaaditaan lakkautettavaksi oikeudessa: syyttäjän mukaan kyseessä on Suomen väkivaltaisin, aktiivisin ja vahingollisin rikollisjärjestö - Kotimaa | HS.fi

United Brotherhoodia vaaditaan lakkautettavaksi oikeudessa: syyttäjän mukaan kyseessä on Suomen väkivaltaisin, aktiivisin ja vahingollisin rikollisjärjestö

United Brotherhoodin johtajaksi mainitun Tero Holopaisen avustaja vetoaa muun muassa perus- ja ihmisoikeuksiin.

United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen (vas.) ja puolustuksen oikeusavustaja Ilkka Ukkonen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa maanantaina.­

23.11.2020 10:20 | Päivitetty 23.11.2020 16:26

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina pääkäsittely jutussa, jossa syyttäjä ja Poliisihallitus vaativat liivijengi United Brotherhoodia ja sen alajengiä Bad Unionia lakkautettavaksi.

Poliisihallitus ja syyttäjä perustelevat kanteessaan lakkauttamisvaatimusta sillä, että United Brotherhood on järjestäytynyt sotilaalliseen tapaan ja sen tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikosten avulla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliisi ja syyttäjä pyrkivät Suomessa lakkauttamaan jengiä rikollisjärjestönä.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin mukaan Tero Holopainen on tosiasiallisesti johtanut United Brotherhoodia ja sen alajengiä Bad Unionia vuodesta 2016 asti.

Ruuth sanoi maanantaina oikeudessa, että kyseessä on Suomen väkivaltaisin, aktiivisin ja vahingollisin rikollisjärjestö. Jengillä on hänen mukaansa käskyvaltasuhteet, ulkoiset tunnusmerkit ja kerhotilat. Rikosten tekeminen on ollut keskeinen osa järjestön toimintaa, Ruuth arvioi.

”UB ja sen jäsenistö on ollut viime vuosina hyvin voimakkaasti aseellisesti järjestäytynyt.”

Ruuthin mukaan UB myös rekrytoi jäsenistöä vankilasta.

Järjestön johtajaksi kanteessa mainitaan Holopainen, ja häntä avustaa oikeudessa Ilkka Ukkonen.

Ukkonen sanoi oikeudessa, että yhdistyslainsäädäntöä ei hänen käsityksensä mukaan voi soveltaa ensisijaisesti taloudelliseen hyötyyn tähtäävään yhdistystoimintaan vaan aatteellisiin yhdistyksiin.

Syyttäjän ja Poliisihallituksen keskeinen väite on juuri se, että UB:n toiminta on tähdännyt taloudellisen hyödyn hankkimiseen rikoksilla.

Holopainen on oikeudessa kiistänyt jo aiemmin olevansa United Brotherhoodin johtaja tai edes jäsen. Jengi on myös ilmoittanut, että se on lakkauttanut toimintansa.

Ukkosen mukaan Holopainen ei ole myöskään voinut vaikuttaa asiaan, jos joku on käyttänyt jonkinlaista United Brotherhoodin ”rekvisiittaa” UB:n omaehtoisen lakkauttamisen jälkeen.

”Kuten tiedämme, Holopainen on ollut yli vuoden vangittuna ja eristettynä. Hän on päässyt pois matkustuskieltoon noin kuukausi sitten. Holopaisella ei ole tämän asian vastaajana ollut myöskään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään, kenenkään muun henkilön toimintaan.”

Ukkonen sanoi, että yhdistymisvapaus koskee myös vankeja eikä ole lainvastaista.

Kirjallisessa vastauksessaan Holopainen kiistää, että United Brotherhoodin tai Bad Unionin tarkoitus olisi tehdä rikoksia tai ne olisi järjestetty sotilaallisesti.

”Kumpikaan lakkautettavaksi vaadituista ei ole osinkaan sotilaallisesti järjestetty. Löydetyt ampuma-aseet liittyvät yksittäisiin rikosasioihin, joista tuomitut ovat kantaneet rikosoikeudellisen vastuun. Kanteessa kuvatuista rikosilmoituksissa nimetyistä henkilöistä valtaosa ei kuulu kumpaankaan lakkautettavaksi vaadittuun [kerhoon].”

Ukkonen esitti kirjallisena todisteena muun muassa Tampereen ja Jyväskylän kerhotilojen irtisanotun sopimuksen. Syyttäjän mukaan sopimusten irtisanominen ei itsessään kerro siitä, onko United Brotherhood lakkauttanut toimintansa vai irtisanonut kerhotilat jostain muusta syystä.

Poliisihallitusta edustava Pekka-Matias Väisänen sanoi maanantaina, että jengin omaehtoiselle lakkautusilmoitukselle ei voida antaa merkitystä. Hänen mukaansa yhdistys oli olemassa kanteen nostamishetkellä. Lisäksi UB on myös jatkanut toimintaansa oman ilmoituksensa jälkeen, Väisänen sanoo.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt liivijengi United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon.

”Käräjäoikeus katsoo tässä vaiheessa riittävällä todennäköisyydellä näytetyksi, että kyse ei ole ollut yksittäisistä teoista, vaan jatkuvasta ja järjestelmällisestä toiminnasta, joka ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säädöksistä”, oikeus perusteli ratkaisuaan tammikuussa.

Lue lisää: Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi liivijengi United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon: ”Toiminta ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säädöksistä”

Syyttäjä Ruuth viittasi kirjallisina todisteina muun muassa keskusrikospoliisin jengiasiantuntijan Kimmo Kylmäkosken lausuntoon UB:stä ja Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntijan Sami Peltovuoman lausuntoon vankiloista. Peltovuoman mukaan UB on vankiloissa pelätyin ja vaikutusvaltaisin rikollisjärjestö.

Syyttäjän mukaan avovankilasta löytyi kesällä vaatteista tekstit ”no law can break the brotherhood” eli ”laki ei voi hajottaa veljeskuntaa” ja ”old school criminal” eli ”vanhan liiton rikollinen”. Syyttäjä sanoi, että fontti ja väritys vaatteissa viittasivat United Brotherhoodiin, minkä lisäksi ensimmäinen teksti oli viittaus nyt käsiteltävään kanteeseen.

Ukkonen puolestaan sanoi, että värityksestä ei voi sanoa mitään ja veljeskuntaan viittaava teksti ei hänen mukaansa viitannut United Brotherhoodiin.

UB:n toiminnan jatkamisesta on myös vireillä ainakin yksi rikosprosessi. Lokakuussa syyttäjä tiedotti, että kahta Riihimäen vankilan vankia vastaan on nostettu syytteet muun muassa laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta.

Syyttäjä viittasi kirjallisissa todisteissa myös erilaisiin kuviin ja teksteihin United Brotherhoodin entisillä verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla.

Facebook-sivut ovat yhä verkossa. Siellä miehet poseeraavat rinnakkain selin kameraan niin, että United Brotherhoodin ja Bad Unionin tunnukset näkyvät rinnakkain.

Facebook-sivuilla on myös muutama vuosi sitten palveluun ladattuja kuvia, joissa Holopainen on UB-liivit päällään. Ukkosen mukaan hänen päämiehellään ei ole käsitystä siitä, kuka Facebook-sivuja hallinnoi.

Syyttäjä referoi myös United Brotherhoodin vanhoja sääntöjä, joiden mukaan UB:n liivit päällä edustetaan järjestöä. Syyttäjän mukaan tämä on syytä huomioida, kun tutkitaan esimerkiksi erilaisia kiristysjuttuja, joissa kiristäjällä on ollut päällään jengin tunnuksia.

Ukkonen sanoi, että referoitujen sääntöjen kirjoittajaa tai kirjoitusaikaa ei ole tiedossa.

Oikeudessa Ukkonen ja Ruuth sanailivat myös mittavasta määrästä oikeuden tuomioita, joita Ruuth esitteli todisteina UB:n toiminnasta ja hierarkiasta.

Ukkonen puolestaan kuittaili tapauksia muun muassa yksittäisinä rikostapauksina, joihin hänen päämiehellään ei ollut osuutta. Toistuvasti hän vetosi myös siihen, että vanhoissa tuomioissa mainittuja henkilöitä oli eronnut tai erotettu United Brotherhoodista.

Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona henkilökuulemisilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat