Tutkimus: Isovanhemmilla on niin keskeinen merkitys roolimalleina, että he vaikuttavat jopa lastenlastensa äänestys­innokkuuteen

Isovanhemmilla on suuri merkitys roolimalleina lastenlastensa elämään ja valintoihin. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu isovanhempien esimerkin vaikuttavan muun muassa lastenlasten koulutukseen ja terveyskäyttäytymiseen.

Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentin Hanna Wassin mukaan olennaista on isovanhempien ja lastenlasten välinen vuorovaikutus, jossa tapahtuu roolimallina oloa ja sosiaalista oppimista. Se ei välttämättä vaadi fyysistäkään läsnäoloa.

24.11.2020 14:56

Isovanhempien äänestysaktiivisuus vaaleissa vaikuttaa siihen, äänestääkö lapsenlapsi aikuisena. Isovanhempien äänestäminen vaikuttaa lastenlasten äänestysaktiivisuuteen riippumatta siitä, äänestävätkö lapsen vanhemmat vai eivät.

Tämä ilmenee laajasta suomalaisaineistosta tehdystä tuoreesta tutkimuksesta, joka julkaistiin arvostetussa Political Research Quarterly -aikakauslehdessä. Tutkimuksessa käytettiin Tilastokeskuksen rekisteriaineistoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat