Puolustusvoimat testasi ensimmäistä kertaa raskaan raketin­heittimen täsmäohjusta - Kotimaa | HS.fi

Puolustusvoimat testasi ensimmäistä kertaa raskaan raketin­heittimen täsmäohjusta

Puolustusvoimat kokeili Rovajärvellä ensimmäistä kertaa ”70 kilometrin tarkkuus­kivääriä”, joka hyödyntää satelliitti­paikannusta.

Maavoimat testasi muun muassa yhden räjähdyspanoksen sisältävän ohjautuvan raketin tehoa kovapanosammunnoissa Rovajärvellä.­

24.11.2020 19:17

Puolustusvoimat on testannut viime viikolla Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella käydyissä harjoituksissa raketinheittimien kauas kantavien ampumatarvikkeiden toimintaa.

Maavoimat ampui nyt ensimmäistä kertaa raskaiden raketinheittimien muutamia vuosia sitten hankitulla gmlrs unitary -raketilla (guided multiple launch rocket system unitary).

Eräiden julkisten tietojen mukaan ampumatarvike pystyy lähettämään noin 90 kiloa painavan taistelukärjen pistemäiseen maaliin yli 70 kilometrin päähän. Maavoimien tuoreen tiedotteen mukaan kantamaksi ilmoitetaan kuitenkin nyt jo yli 80 kilometriä.

Satelliittipaikannusta ja inertiaohjausta käyttävää ampumatarviketta onkin kutsuttu maailmalla myös lempinimellä ”70 kilometrin tarkkuuskivääri” sen poikkeuksellisen tarkkuuden vuoksi.

Täsmäohjusta testataan Puolustusvoimien videolla, joka on kuvattu raskaiden aseiden vaikuttamisharjoituksessa Rovajärvellä:

Maavoimat kertoi tiistaina, että onnistuneissa testeissä käytettiin myös gmlrs aw -rakettia (alternative warhead), jota kokeiltiin ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten. Se eroaa unitary-raketista siinä, että pistemaalin sijaan se räjähtää kohteen yläpuolella ja levittää sirpaleita isolle alueelle.

Puolustusvoimien kielenkäytössä viime viikolla testatut ampumatarvikkeet ovat raketteja. Amerikkalaisen Lockheed Martinin valmistamia ohjautuvia raketteja on kutsuttu myös ohjuksiksi.

Niiden viralliset nimetkin ovat M31A1 Unitary Missile ja M30A1 Alternative Warhead Missile.

Uusien ampumatarvikkeiden testauksen taustalla on Puolustusvoimien halu kehittää kauas ulottuvaa tulenkäyttöään. Suomi ostikin osin tätä varten vuonna 2006 Hollannista käytettynä 22 raskasta raketinheitintä.

Raskaiden raketinheittimien ongelmana oli vuosia se, ettei niille tahtonut löytyä kunnon ampumatarviketta. Alun perin niitä varten piti ostaa rypäleammuksia, mutta siitä jouduttiin luopumaan yleisen mielipiteen kääntyessä rypäleammuksia vastaan.

Raketinheittimissä suunniteltiin käytettäväksi myös Atacms-ohjuksia, mutta niiden hinta osoittautui liian kalliiksi.

Vasta vuonna 2012–2015 tehdyn ammunnanhallintajärjestelmän päivityksen jälkeen raskaisiin raketinheittimiin voitiin ostaa viime viikolla testattuja uusia raketteja.

HS uutisoi Suomen kiinnostuksesta ostaa uusia raketteja vuonna 2015 (12.11.2015). Alun perin Yhdysvaltojen puolustusministeriö antoi luvan myydä Suomelle ohjuksia jopa 150 miljoonalla dollarilla.

Suomi osti lopulta uusia raketteja 70 miljoonalla eurolla.

Rovajärvellä on käynnissä Maavoimien niin kutsuttu vaikuttamisharjoitus, johon osallistuu yli 4 000 Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstöön kuuluvaa sekä varusmiehiä ja reserviläisiä.

Vaikuttamisharjoituksessa ammutaan tykistöllä sekä raskailla kranaatinheittimillä ja raketinheittimillä. Harjoitus päättyy tällä viikolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat