Syyttäjä: Helvetin enkelien johtohahmo komensi United Brotherhoodin jäseniä perimään velat pieleen menneistä huumekaupoista - Kotimaa | HS.fi

Syyttäjä: Helvetin enkelien johtohahmo komensi United Brotherhoodin jäseniä perimään velat pieleen menneistä huumekaupoista

Käräjäoikeudessa puidaan väitetysti 21 000 euron arvoista huumausaine-erää ja siihen liittyvää velanperintää. Syyttäjän mukaan syytetyt kuuluvat järjestäytyneen rikollisuuden eri jengeihin.

Syyttäjän mukaan syytettyinä oleville miehillä on kytköksiä liivijengeihin.­

25.11.2020 17:57

Syyttäjä hakee vankeusrangaistuksia huumausainerikoskokonaisuudessa, joka syytteiden mukaan kytkeytyy järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Keskiviikkona Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkaneessa käsittelyssä on syytettynä kahdeksan miestä useista rikoksista.

Tapauksessa on syyttäjän mukaan kyse huumausaine-erästä, jota ainakin yksi syytetyistä on pitänyt hallussaan myynti- tai levitystarkoituksessa.

Epäilty rikos on syyttäjän mukaan tehty osana Helvetin enkelien toimintaa.

Erä oli syytteiden mukaan sovittu myytäväksi 21 000 euron kauppahinnalla miehelle, jota syytetään törkeästä huumausainerikoksesta huumeiden hankkimistarkoituksen vuoksi. Ostaja ei kuitenkaan ottanutkaan huumeita vastaan. Kokonaisuudessa on jäänyt selvittämättä mitä huumetta erässä oli ja kuinka paljon.

Lisäksi syyttäjä vaatii rangaistuksia muun muassa useista ryöstöistä ja huumausainerikoksista. Yhteensä rikoskokonaisuudessa on 13 syytekohtaa.

Rikoskokonaisuus kytkeytyy syyttäjän mukaan vahvasti järjestäytyneen rikollisuuden eri ryhmittymiin.

Törkeästä huumausainerikoksesta ja ryöstön yllytyksestä syytettynä oleva mies on Helvetin enkelien Lappeenrannan osaston nykyinen johtaja. Hän kuului 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä lahtelaiseen Rogues Gallery -liivijengiin ja jäi pois lahtelaisjengin toiminnasta, ennen kuin Rogues Gallerysta tuli osa United Brotherhoodia vuonna 2010.

Mies on kiistänyt kaikki rikossyytteet.

Syyttäjän näkemys on, että Lappeenrannan Helvetin enkelien johtaja on toteutumattomien kauppojen jälkeen taivuttanut kaksi United Brotherhoodiin kuulunutta miestä perimään huumeista pyydetyt rahat mieheltä, joka ei ottanut huumeita vastaan.

Syytteiden mukaan kaksi UB:n jäsentä kutsui velkaa olevan miehen UB:n kerhotiloihin ja väkivalloin vaativat tätä maksamaan yhteensä 41 000 euroa. Myöhemmin väkivallalla uhkailua jatkettiin neljän miehen voimin.

Syyttäjän mukaan mies on uhkailun vuoksi päätynyt maksamaan rahoja miehille. Uhkailijat olivat kohdistaneet uhkailuja myös miehen entiseen puolisoon, joka on tämän jälkeen toimittanut uhkailijoille heidän vaatimansa rahasumman.

Ryöstöistä syytetyt miehet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syyttäjän mukaan nyt käsiteltävät rikokset on tehty Helvetin enkelien ja United Brotherhoodin nimissä. Yksi syytetyistä on syytteiden mukaan kuulunut UB:n alaiseen Bad Unioniin.

Syyttäjä vaatii kuudelle miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta. Huumeiden hankkimisesta syytetylle miehelle syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta.

Pienen huumausainemäärän hallussapidosta syytetylle miehelle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee tällä viikolla syyttäjän ja Poliisihallituksen kannetta, jossa viranomaiset vaativat United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin lakkauttamista.

Poliisi on myös muistanut eri yhteyksissä mainita, että United Brotherhoodin mahdollisen lakkauttamisen jälkeen vastaavia kanteita voidaan kohdistaa myös muihin jengeihin.

Lue lisää: Liivijengi United Brotherhoodin lakkautusta käsittelevässä oikeudenkäynnissä kuultiin johtajana pidettyä Tero Holopaista: ”Luin lakkauttamisesta teksti-tv:stä

Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, onko seuraavan lakkauttamisvaatimuksen kohde jo tiedossa. United Brotherhoodin jäsenistön siirtyminen muihin joukkioihin kiinnostanee kuitenkin tällä hetkellä poliisia erityisen paljon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat