Suomen yli pyyhkäisee matalapaine, joka tuo mukanaan lunta ja vesisadetta: ”Sunnuntaina on pieni mahdollisuus lumitykki-ilmiölle” - Kotimaa | HS.fi

Suomen yli pyyhkäisee matalapaine, joka tuo mukanaan lunta ja vesisadetta: ”Sunnuntaina on pieni mahdollisuus lumitykki-ilmiölle”

Suomen yli parhaillaan pyyhkivä matalapaine vahvistaa lumipeitettä lähinnä siellä, missä lunta jo on.

Lunta maassa varhain aamulla Helsingissä 20. marraskuuta.­

25.11.2020 18:22

Ensi sunnuntaina saattaa pääkaupunkiseudulla sataa lunta, arvelee Ilmatieteen laitos. Ennusteessa on kuitenkin iso mutta.

”Sunnuntaina on pieni mahdollisuus lumitykki-ilmiölle, mutta ennuste on tässä vaiheessa hyvin epävarma”, sanoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö keskiviikkona iltapäivällä.

Hänen mukaansa säämalli tukee sitä, että pääkaupunkiseudulla sataisi sunnuntaina enemmänkin lunta.

”Ei tarvita kuin pieni muutos painekentässä ja tuuliolosuhteissa, ja pääkaupunkiseudun lumisateet jäävät haaveeksi. Uskallettiin laittaa kollegojen kanssa ennusteeseen se lumihiutale.”

Kilpailevat säämallit lupaavat kuitenkin erilaista säätä sunnuntaista eteenpäin. Toinen lupaa etelään sadetta, toinen antaa talvisäätä.

Suomen yli pyyhkäisee keskiviikkona ja torstaina matalapaine, joka tuo mukanaan lunta ja vesisadetta.

”Pohjois-Karjala, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Lappi ja osa Keski-Lappia”, Pyykkö luettelee alueita, joissa vesi tulee lumena.

Lapin lounaisosiin on luvassa torstai-iltapäivään mennessä lunta jopa 10–15 senttiä.

”Tuuli aiheuttaa sen, että lunta tulee ihan pyryttämällä.”

Huonon ajokelin varoituksia onkin annettu useille alueille Etelä-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan väliselle kaistaleelle.

Pahimmat lumisateet ovat ohitse torstai-iltapäivään mennessä. Ne jatkuvat korkeintaan kohtalaisina vielä Etelä-Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla.

”Matalapaine vetäytyy itäkaakkoon. Se voi tuoda perjantaina Itä- ja Kaakkois-Suomeen vielä räntäkuuroja, mahdollisesti etelärannikollekin”, Pyykkö arvioi.

Perjantain ja lauantain välinen yö on lähes koko maassa pakkasyö. Lapissa voi olla enimmillään parikymmentä astetta pakkasta, mikä hipoo alkutalven ennätyksiä.

Pyykkö varoittaa siitä, että Itä- ja Keski-Suomeen syntynyt loska saattaa jäätyä, kun matalapainetta seuraa kylmä virtaus pohjoisesta.

”Sieltä voi tulla jäätävää tihkua. Keli on paikoin hyvin liukas. Torstaina iltapäivällä kannattaa noudattaa varovaisuutta kävellessäkin varsinkin Itä-Suomessa.”

Lumiraja kulkee Suomessa siten, että lunta on Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosista pohjoiseen päin. Lisäksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalan pohjoisosissa on lunta noin viisi senttiä.

Keskiviikon ja torstain lumisateet tuovat uutta lumipeitettä lähinnä Savoon.

”Hirveää muutosta lumitilanteeseen ei tule.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat